Vai ķeizariene Katrīna I bija «latviešu zemniece»?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Leģendārā raidsabiedrības BBC ētera zvaigzne - krievu radiožurnālists Seva Novgorodcevs -, sveicot sievietes 8.martā, ceturtdien atgādina par Katrīnas I slavas pilno ceļu no «latviešu zemnieces» gaitām līdz Krievijas ķeizarienes tronim.

«Marta Skavronska veica slavas pilno ceļu no latviešu zemnieces līdz ķeizarienei Katrīnai I,» tviterī raksta Novgorodcevs. «Panākumus jums, dārgās sievietes!»

Novgorodceva veidotie BBC krievu redakcijas mūzikas raidījumi iemantoja fenomenālu popularitāti radio auditorijā vēl padomju laikos, par spīti tam, ka komunistu režīms «Rietumu radiobalsīm» centās traucēt, kā vien spēdams.

Žurnālista 8.marta apsveikumā minētās ķeizarienes - Alūksnes prāvesta un Bībeles tulkotāja Ernesta Glika audžumeitas - bērnu dienas un izcelsme gan ir visai neskaidra. Atbilstoši vēsturnieku hipotēzēm viņa varētu būt gan latviete, gan lietuviete, gan arī poliete. Bet kā iespējamās Pētera I nākamās sievas dzimšanas vietas tiek minētas kā Jēkabpils un Tērbata, tā arī Minska.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu