Vairākas putnu sugas atgriežas agrāk, nekā ierasts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai arī pavasaris šogad Latvijā atnāca samērā vēlu, tomēr vairākas putnu sugas arī šajā pavasarī ierodas agrāk, nekā ierasts.

Ornitologs un portāla «Latvijasputni.lv» Kārlis Millers aģentūrai LETA stāstīja, ka tāds pavasaris, kāds tiek piedzīvots šogad, nav bijis nevienu citu gadu, jo pavasaris atnāca vēlu un kavējās putnu atgriešanās no ziemotnes vietām, bet tagad atlidojuši jau tie, kuriem sen bija laiks atgriezties, gan arī tādas putnu sugas, kuras šajā laikā vēl netiek gaidītas.

«Latvijasputni.lv» informācija liecina, ka 13.aprīlī Iecavas novadā novērota Stepes lija (Circus macrouros), kas ir agrākais šīs putnu sugas novērojums pavasarī. Dienu vēlāk Šuņezera apkārtnē novērots Melnais mušķērājs (Ficedula hypoleuca), kas ir otrs agrākais novērojums pavasarī, savukārt atkārots agrākais novērojums pavasarī bijis Dienvidu zilrīklītei (Luscinia svecica cyanecula).

15.aprīlī Dundagas novadā novērota sarkanā puskuitala (Limosa lapponica), kas bija atkārtots agrākais novērojums pavasarī, bet 16.aprīlī Ogrē novērots svirlītis (Phylloscopus sibilatrix), kas ir otrais agrākais šo putnu sugas novērojums pavasarī.

Millers minēja, ka nu «maisam ir gals vaļā» un lielā vairumā Latvijā no ziemotnes vietām ierodas dažādu sugu putni. Daļa no putniem paliks Latvijā, bet pārējie dosies tālāk. Tālāk dosies zosis un pīles, vien meža zosis paliks šeit ligzdot, kā arī aizlidos bridējputni un citi putni.

Ornitologs skaidroja, ka pavasara sākumā Kurzemes pusē zeme bija brīva no sniega, tādēļ tur vairāk bija vērojami ziemotnēm atlidojušie putni, taču tagad jau visā Latvijā var tos manīt, neskatoties pat uz to, ka Latvijas austrumos zemi klāj krietna sniega sega. Laikā, kamēr uz pļavām pilnībā nav nokusis sniegs, atlidojušos putnus var veiksmīgāk novērot, jo tie vairāk koncentrējas vienā vietā.

No ziemošanas vietām atlidojušie putni par barības trūkumu var nesūdzēties. Tie putni, kuri ēd kukaiņus un mušas, lielā skaitā vēl nav atlidojuši, jo kukaiņi vēl nav īpaši aktīvi, taču patlaban situācija mainās ik pa stundai, proti, daba mostas aizvien vairāk un arī putni ierodas arvien vairāk.

Nākamajā nedēļas nogalē norisināsies jau tradicionālās «Cemex Putnu dienas». Millers akcentēja - jo vairāk cilvēku iesaistīsies putnu vērošanā, jo lielāka iespējamība, ka tiks novērotas jaunas putnu sugas. Pagājušajā gadā Latvijā tika manītas sešas jaunas putnu sugas un vēl nebijis gadījums bija, kad vienā dienā dažādās Latvijas vietās tika novērotas divas jaunas putnu sugas.

Jau ziņots, ka pirmie no ziemotnēm atlidojušies putni - lauku cīruļi - šogad tika novēroti 27.februārī Saldus apkārtnē, savukārt 2.martā Nīcas apkārtnē tika novērotas pirmās no ziemotnēm atlidojušās zosis un ziemeļu gulbji, bet 4.martā Grobiņas novadā novērota pirmā ķīvīte. Tāpat martā jau atgriezās meža baloži, tika manīta pirmā dzērve, lauku balodis un baltie stārķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu