Foto: Sonora Vaice izbauda Seišelu salas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No privātā arhīva

Seišelu salu arhipelāgs jeb oficiāli Seišelu Republika atrodas Indijas okeānā starp Madagaskaru un Indiju. Kopā pavisam ir 115 salas, taču Sonora Vaice piektdienas raidījuma «Zvaigznes ceļo» laikā iepazīstinās ar četrām no tām – Mahi, Praslin, La Digue un Baie Sainte Anna. 

Visi ceļojumi Seišelās sākas centrālajā salā Mahe, kas ar 54 km2 kopējo platību ir lielākā sala, uz tās atrodas arī valsts galvaspilsēta Viktorija ar starptautisko lidostu, zvejas un tirdzniecības ostu. Galvaspilsētā Viktorijā dzīvo ap 30 tūkstošiem cilvēku, no tiem lielākā daļa ir Seišelu pamatiedzīvotāji kreolieši, kā arī ķīnieši un indieši. Rasu sajaukums nav traucējis vietējiem iedzīvotājiem dzīvot mierā un saskaņā, piedāvājot saviem viesiem lielisku virtuvi un senas, oriģinālas tradīcijas.

Viktorijā apskatāms iespaidīgs hinduiešu templis, kas celts par godu Dievam Vinegāram, un uzcelts 1992. gadā. Brīdī, kad Sonora viesojas templī, tiek dievināta Namahā – veselības un labas dzīves dieviete. Sonora atklāj, ko nozīmē sarkanā zīme, kas uzkrāsota sievietēm starp acīm – tā izrādās ir aizsargājoša, bet uz vīriešu rokām esošie baltie zīmējumi vēsta, ka viņi neuzņem slikto.

Sonoras ceļojums turpinās otrā lielākajā salā aiz Mahes – Praslin salā, uz kuru var nokļūt stundas laikā, un tā ir ieskauta kilometriem garās pludmalēs, kas nav pārpildītas ar cilvēkiem. Praslin salā atrodas Ferdinanda fonda dabas rezervātu nacionālais parks, ko varētu dēvēt arī par īstu Ēdenes dārzu. Te var redzēt īstus džungļus, reti sastopamas floras un faunas eksemplārus, un neticami, bet te aug arī maizes koks. Tiesa, maizi nevar noplūkt un uzreiz ēst, bet tā vispirms ir jānovāra. Un vēl arī zelta ābeles, skaisti ziedi, kas bieži ir nopērkami Eiropas veikalos puķu podā, kā arī ieraugāms īsts pasaules brīnums – dubultais jūras kokosrieksts, kas nav pieejams nekur citur pasaulē kā tikai Praslin salā.

Katra sala ir ar savu noskaņu, ko rada pludmales, Praslin salas labākā pludmale ir Ansalosjo, kur bangojošie viļņi atsitas uz granīta akmeņiem, un te valda spēks un miers. Šī ir arī vieta, kurp dodas jaunlaulātie, lai iemūžinātu kopīgus mirkļus.

Savukārt 15 minūšu jeb četru km attālumā Indijas okeāna pakājē atrodas La Digue sala, kas pārsteidz ar kaut ko vēl skaistāku un košāku. Šo tropisko salu var uzskatīt par viseksotiskāko, jo te ne tikai aug pilns spektrs augu, bet vietējie pārvietojas arī ar ļoti dažādiem transportlīdzekļiem – velosipēdiem, elektromobīļiem un vizinās pajūgos ar mūļiem.

Ceļš caur okeāna viļņiem ved atpakaļ uz Praslin, tad Mahi, bet pēc tam uz Baie Sainte Anna, kas ir jūras nacionālais parks un sastāv no sešām salām, kā arī atrodas netālu no Viktorijas galvaspilsētas. Īpaši dziļie un mierīgie ūdeņi ļauj izbaudīt zemūdens pasauli – krāsas ir tikpat košas kā zem ūdens.

Seišelu salās izcilas maltītes noslēpums noteikti ir garšvielas, kas salās tiek audzētas dārzā, kuros var noplūkt muskatriekstus, karija lapas un citas. Nereti, baudot kādus ēdienu drīzāk var nojaust par garšvielām, mazāk par paša ēdiena sastāvdaļām. Seišelu salu apmeklējums, protams, nav iedomājams bez ruma gatavošanas rūpnīcas apmeklējuma. Rumu te sāka gatavot pirms vairāk nekā 200 gadiem, un tas tiek gatavots no cukurniedrēm.

Baudiet raidījumu «Zvaigznes ceļo» ar Sonoru Vaici jau piektdien plkst. 18.00 kanālā TV3!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu