Īrija atvainojas katoļu priesteru varmācības upuriem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/AP

Īrijas valdība ceturtdien atvainojās par nespēju pasargāt bērnus no katoļu priesteru seksuālās varmācības un apsolīja, ka «tas vairs nekad neatkārtosies».

Valdības paziņojumā teikts, ka ziņojumā par desmitgadēm ilgušo varmācību nepārprotami atklāta «sistemātiska, aprēķināta varas un uzticības ļaunprātīga izmantošana, kas vērsta pret bezpalīdzīgiem un nevainīgiem bērniem».

«Lai kādi būtu tā vēsturiskie un sociālie cēloņi, valdība valsts vārdā bez ierunām un atkāpēm atvainojas par valsts iestāžu nespēju tikt galā ar šo problēmu,» teikts paziņojumā.

Paziņojumā, kas izplatīts īsi pēc trīs gadus ilgās izmeklēšanas rezultātu publiskošanas, uzsvērts: nav pieļaujams, ka kāda institūcija rīkojas tā, it kā «stāvētu pāri likumam un valstij».

«Vainīgie arī turpmāk saucami pie atbildības, un Īrijas tautai jāzina, ka tas nekad vairs nedrīkst atkārtoties,» norāda valdība.

Jaunais pētījums publicēts tikai sešus mēnešus pēc tam, kad maijā dienas gaismu ieraudzīja ziņojums, kurā, iedvešot šausmas katoliskās Īrijas pilsoņu vidū, tika atklāti fakti par varmācību pret bērniem, kas pieļauta Katoļu baznīcas vadītajās institūcijās, sākot ar pagājušā gadsimta 30. gadiem.

Toreizējais premjerministrs Bertijs Aherns par katoļu priesteru varmācību pret bērniem valsts vārdā atvainojās jau 1999. gadā. Viņš atzina, ka varmācība sagrāvusi daudzu īru bērnību.

Aherns atvainojās par «mūsu kolektīvo vainu», neiejaucoties un nemēģinot apturēt bērnu ciešanas.

«Pārāk daudziem bērniem tikusi liegta mīlestība, rūpes un drošība,» tolaik sacīja premjers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu