Cēsīs melnajiem gulbjiem izšķiļas gulbēni

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vakar Cēsīs Maija parkā mītošajam melno gulbju pārim izšķīlās pieci mazuļi. Šodien gulbēni jau devās pirmajā ūdens peldē.

Melnie gulbji Zigfrīds un Odīlija apzinīgi pilda vecāku pienākumus un nelaiž mazuļiem klāt ne vārnas, ne cilvēkus. Tā, mēģinot izvairīties no ārsta apskates, gulbji meklēja patvērumu ūdenī, un devās savā pirmajā peldē.

Novērtēt gulbēnu veselības stāvokli pēc Rīgas Zooloģiskā dārza speciālistu ieteikuma bija ieradies Siguldas novada veterinārā servisa vetārsts Andris Jānis Lankovskis, kuram ir ilggadēja pieredze eksotisko putnu aprūpē. Vetārsts atzina, ka gulbēni ir veselīgi un dzīvespriecīgi.

Pašlaik gulbju kopēji no zemnieku saimniecības „Kliģeni” nodrošina gulbjus ar speciāli sagatavotu veselīgu ēdienu. Tā kā cēsnieki un pilsētas viesi labprāt baro gulbjus, viņu kopēja Linda Eglīte aicina nedot gulbjiem maizi, bet gan salātus, pienenes un citus zaļumus. „Ziemā gulbji labprāt ēda Ķīnas kāpostu un manis gatavotās viras, tāpēc aicinu cēsniekus lutināt gulbjus ar dabā pieejamiem zaļumiem – pīpenēm un salātu lapām,” saka Linda Eglīte.

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā melno gulbju pāris perēja piecas olas, no kurām izšķīlās tikai viens gulbēns, kurš diemžēl neizdzīvoja.

Zigfrīds un Odīlija ir vienīgais publiski apskatāmais melno gulbju pāris Latvijā. Tāpēc tiek pieņemts, ka vakar pasaulē nākušie mazuļi ir pirmie Latvijā izšķīlušies melnie gulbji.Tāpat arī ilggadējie cēsnieki atzīst, ka neatceras gadījumus, ka Cēsīs mītošajiem baltajiem gulbjiem jebkad būtu bijis ģimenes pieaugums.

Melno gulbju ģimene Maija parka dīķī uzturēsies līdz oktobrim, un iestājoties aukstākam laikam, dosies uz ziemas māju, kura tika uzcelta pa Cēsu uzņēmēju ziedotajiem līdzekļiem. Gulbju māju uztur un baltos un melnos Cēsu gulbjus apkopj zemnieku saimniecības „Kliģeni” darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu