Akmensragā atrasts vecākais paugurknābja gulbis Eiropā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Dabas aizsardzības pārvalde informē, ka aprīļa sākumā, piekrastē, netālu no Akmensraga, tika atrasts izskalots apgredzenots paugurknābja gulbis (Cygnus olor), kura gredzena uzraksts, pēc rūpīgas Latvijas un Dānijas gulbju pētnieku izpētes, ļauj apstiprināt informāciju, ka tas ir vecākais apgredzenotais savvaļas paugurknābja gulbis Eiropā, jo sasniedzis vairāk kā 42 gadu vecumu. Atrastais gulbis arī ir vecākais apgredzenotais putns, kāds jebkad atrasts Latvijas teritorijā.

Pieredzējušie Latvijas un Dānijas gulbju pētnieki pēc gulbja gredzena informācijas rūpīgas izpētes apstiprināja informāciju, ka gulbis apgredzenots 1970. gadā, kad bijis aptuveni divus ar pusi gadus vecs (tātad dzimis 1967. gadā vai pat agrāk). Pētnieki arī secina, ka, spriežot pēc piekrastē atrastā gulbja stāvokļa, putns ir gājis bojā samērā nesen, domājams, ka 2010. gada martā, līdz ar to tas ļauj apstiprināt faktu, ka gulbis nodzīvojis aptuveni 42 gadus un 9 mēnešus.

Tas ir unikāls atklājums, jo paugurknābja gulbju, vidējais dzīves ilgums ir no 10 līdz 15 gadiem, lai gan atsevišķi īpatņi, kā tas pierādījies arī šajā gadījumā, spēj sasniegt arī krietni lielāku vecumu. Paugurknābja gulbji uzskatāmi par ilgdzīvotājiem. Līdz 2008. gadam bija zināms, ka vecākais paugurknābja gulbis sasniedzis 25-28 gadu vecumu, taču 2008. gada decembrī Dānijā (pie Korsēras) tika atrasts miris gulbis, kas ticis apgredzenots 1970. gada februārī (pusotra gada vecumā - dzimis 1968. gadā), tātad tas bija nodzīvojis 40 ar pusi gadus. Jāatzīmē, ka Latvijas piekrastē atrastais ilgdzīvotājs nodzīvojis vismaz par diviem gadiem vairāk un ir uzstādījis jaunu Eiropas savvaļas paugurknābja gulbju vecuma rekordu!

No Latvijā gredzenotājiem putniem cienījamus vecuma rekordus ir sasniedzis mazais ērglis Aquila pomarina (nodzīvojis 26 gadus, kas ir arī Eiropas rekords) un lielais ķīris Larus ridibundus (23 gadi). No ārzemēs gredzenotājiem putniem, kuri atrasti Latvijā, ir atzīmējama sudrabkaija Larus argentatus (25 gadi).

Pēc slavenā Eiropas paugurknābja gulbju pētnieka, dāņa Pelles Andersena-Harilda sniegtās informācijas, 1969./1970. gada ziema ir bijusi ļoti auksta. Pateicoties vairāku aktīvu gredzenotāju aktivitātēm, dažu mēnešu laikā Dānijā izdevies apgredzenot 4384 paugurknābja gulbjus, no kuriem 365 (8%) atrasti miruši tajā pašā ziemā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu