Kas tas ir: latvieši četras, igauņi līdz četrām, lietuvieši divas?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kā liecina visās trijās Baltijas valstīs veiktā lielveikalu tīkla «Maxima» aptauja, Latvijas iedzīvotāji Lieldienās ir lielākie olu ēdāji, jo teju puse (45%) aptaujāto Lieldienās apēd vairāk par četrām olām. Savukārt lielākā daļa jeb 66% Igaunijas respondentu svētkos notiesā tikai līdz četrām olām, bet aptuveni 37% aptaujāto lietuviešu svētkos spēj apēst ne vairāk par divām vārītām olām, portālam «Apollo» stāsta Ivars Andiņš, «Maxima Latvija» preses sekretārs.

Ja 45% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju Lieldienu laikā notiesā vairāk par četrām olām, tad 42% respondentu - divas līdz četras olas. 12% Latvijas iedzīvotāju Lieldienās simboliski apēd tikai vienu vai divas olas. Aptaujātie Latvijā atzinuši, ka ik gadu Lieldienās ievēro arī citas tradīcijas - piemēram, 84% respondentu krāso olas, 72% mērojas spēkiem olu kaujās, katrs trešais savai ģimenei galdā ceļ sātīgu svētku maltīti, bet gandrīz katrs ceturtais (23%) sacenšas olu ripināšanā. Salīdzinot visas Baltijas valstis, visur iedzīvotāju tradīcijas Lieldienās ir gana līdzīgas, izņemot radu un draugu apdāvināšanu, kas īpaši populāra ir tikai Lietuvā.

Domājot par svētku tēriņiem, 39% respondentu Latvijā svētku galdam šogad plāno tērēt no 11 līdz 20 latiem, bet 30% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju - no 21 līdz 40 latiem. Gandrīz katrs piektais aptaujātais (18%) Lieldienas svinēs ekonomiski, svētku mielastam atvēlot ne vairāk kā 10 latu. Savukārt 6% respondentu svētku galdu klās ar vērienu, šim nolūkam tērējot no 41 līdz 60 latiem.

Krāsojot olas, Latvijas iedzīvotāju paradumi ir visai tradicionāli, jo lielākā daļa jeb 89% aptaujāto olas krāso tikai ar dabīgiem materiāliem, piemēram, sīpolu mizām, augu lapām, putraimiem. Turpretī tikai 8% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju olas krāso ar veikalos nopērkamām krāsām. Kā noskaidrots kaimiņvalstu aptaujās, arī Lietuvas iedzīvotāji labprātāk olas Lieldienās krāso ar dabīgiem materiāliem – augiem, sīpolu mizām un vasku. Savukārt Igaunijas iedzīvotāji priekšroku dod veikalos nopērkamajām krāsām vai iegādājas jau nokrāsotas Lieldienu olas.

«Maxima» aptaujā noskaidrots, ka, klājot Lieldienu svētku galdu, saimnieces visbiežāk visus ēdienus gatavo pašas (60%), bet 24% respondentu vismaz daļu no svētku mielasta iegādājas jau gatavā veidā lielveikala kulinārijas nodaļā. Savukārt, runājot par konditorijas izstrādājumiem, puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (51%) tomēr biežāk dod priekšroku veikalos nopērkamajiem gardumiem, kamēr nedaudz vairāk nekā viena ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju (27%) arī tortes un kūciņas gatavo mājās paši.

Aptaujā arī noskaidrots, ka šogad svētkus mājās gatavojas svinēt 65% aptaujāto, vairāk nekā ceturtā daļa (27%) Latvijas iedzīvotāju ciemosies pie radiem, savukārt 4% aptaujāto Lieldienas svinēs draugu pulkā. Arī Lietuvā un Igaunijā iedzīvotāji lielākoties Lieldienas svinēs savās mājās vai pie radiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu