78 gadi laulībā: «Mēs vēl aizvien neesam viens otru nogalinājuši!»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: tofslie, CC BY-NC-ND 2.0

Morijs un Betija Markofi (Morrie and Betty Markoff) apgalvo, ka nav kāda īpaša noslēpuma viņu ilgajai laulībai. Tās pamatā ir tolerance, cieņa un veiksme. Tiesa, Morijs nekad Betijai nav teicis, ka mīl viņu, raksta Lielbritānijas medijs «The Guardian».

«Mēs nezinām nevienu citu pāri, kam būtu vairāk par 100 gadiem. Mēs nudien esam retums – divi cilvēki, kuri ir precējušies 78 gadus, vienam ir 103, otram 100 gadi. Mēs esam visus pārdzīvojuši. Es apzinos, ka tas ir retums. Mēs esam ļoti laimīgi. Labākais, ko es varu novēlēt, ir mūsu laime,» atklāj Morijs Markofs.

«Esam kopā teju astoņas desmitgades un vēl aizvien neesam viens otru nogalinājuši!» stāsta sirmais kungs. «Dažas reizes esam mēģinājuši,» piemetina Betija. «Mans Dievs, mums ir bijušas daudz saķeršanās, taču nekad viens otram neesam iesituši. Tiesa, man šķiet, ka vienreiz es viņu pagrūdu.»

Pāris gan atzīst, ka tagad visi strīdi un kašķi ir pagātnē. «Nu ir mierīgi,» atklāj Betija. Arī viņa saka, ka nav nekāda diža noslēpuma viņu ilgajai laulībai.

«Svarīgi ir neļaut katrai neapmierinātībai pāraugt dusmās. Tolerance un cieņa. Un tev viņam ir jāpatīk. Morijs nekad neizmanto vārdu «mīlestība», es gan. Tiesa, mīlestības izpausmes mums abiem ir vienādas.»

Kāpēc Morijs nekad Betijai nesaka, ka mīl viņu? «Manuprāt, mīlestība ir «prasīga» un «kontrolējoša». Vārds, ko es izmantoju tās vietā, ir «rūpes». Tu rūpējies par cilvēkiem, viņi tev ir svarīgi. Rūpēm, manuprāt, ir daudz dziļāka nozīme. Mīlestība ir ezotērisks vārds, ko cilvēki izmanto neapdomīgi. Es mīlu tenisu utt. Es regulāri Betiju apskauju un noskūpstu, es ļoti rūpējos par viņu.» Morijs arī atklāj, ka diena, kad viņi iepazinušies, ir vislaimīgākā diena viņa mūžā.

Viņi iepazinušies Ņujorkā 1938.gadā Betijas māsīcas kāzās. Betija esot sēdējusi Morijam blakus pie svētku galda. Kad pēcāk vaicājusi, kāpēc viņš izvēlējies tieši Betiju, Morijs atbildējis: «Jo tu maz ēdi.»

«Viņš bija tik izskatīgs – ar sprogainiem melniem matiem. Kādā no mūsu pirmajiem randiņiem salūza automašīna, un viņš to, klusējot un nesūdzoties, salaboja. Nekādas drāmas. Es biju pārsteigta.»

Vaicāti par savām sajūtām, kad aiz muguras ir vesela simtgade, Morijs atklāj, ka ir dzīvojis piepildītu dzīvi. «Es nepazīstu garlaicību, vienmēr esmu bijis aizņemts – ar darbu, fotografēšanu vai ceļošanu. Pēdējā laikā es nodarbojos ar rakstīšanu (viņš ir pabeidzis memuārus). Un vienmēr taču ir kāda grāmata, ko izlasīt. Es reizēm mēdzu sacīt – ir tik daudz darāmā, man nav laika mirt.»

Sirmajam kungam vēl aizvien šķiet, ka dienas ir par īsu, un uzskata, ka aktīvai un pilnvērtīgai dzīvei nav nepieciešams daudz naudas. Viņu meitas dzīvo blakus namā, tāpēc pat otras pusītes nāves gadījumā par pilnīgi vientulību jāsūdzas nebūs.

Sarunas nobeigumā Morijs ķircina žurnālistu: «Jūs neesat pajautājis par mūsu seksuālo dzīvi!» Viņš smejoties atklāj, ka «tā ir tikai atmiņa».

Uzliekot roku uz Betijas ceļgala, viņš uzlūko sievieti, kurai nekad nav pateicis, ka mīl viņu, un saka: «Pēc 78 gadiem es varu apgalvot, ka neesmu kļūdījies. Ir gājis visādi, bet mēs joprojām esam šeit.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu