Aicina veikt bezmaksas HIV eksprestestu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Eiropas HIV testēšanas nedēļas ietvaros, kas notiks no 22. līdz 29.novembrim, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina ikvienu interesentu veikt bezmaksas HIV eksprestestu, informē  Laura Ševčenko, Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Bezmaksas HIV eksprestestu būs iespējams veikt kādā no 22 vietām visā Latvijā (gan HIV profilakses kabinetos, gan Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās). Informācija par testa veikšanas kārtību (ar iepriekšēju pieteikšanos vai bez) un atrašanās vietām pieejama SPKC mājas lapā www.spkc.gov.lv.

Latvijā visvairāk HIV tiek reģistrēts jaunu cilvēku vidū un heteroseksuālu (dzimumattiecības starp sievieti un vīrieti) cilvēku vidū.

Lai būtu drošs par savu veselību, savs HIV statuss būtu jāzina ikvienam, skaidro SPKC speciālisti. Tomēr cilvēkiem, kuriem raksturīga riskanta uzvedība, regulāri veikt HIV testu ir īpaši svarīgi. HIV infekcijas paaugstināta riska grupā ir cilvēki, kuriem:

• ir bijis sekss bez prezervatīva ar vairākiem dzimumpartneriem;

• ir bijis sekss bez prezervatīva ar partneri, kuram bijuši vairāki citi dzimumpartneri;

• ir bijis sekss bez prezervatīva ar partneri, kurš iepriekš lietojis vai šobrīd lieto injicējamās narkotiskās vielas;

• paši lietojuši vai šobrīd lieto injicējamās narkotiskās vielas;

• ir bijis kontakts ar svešām asinīm (negadījums, trauma).

HIV tests jāveic arī grūtniecēm - veikt testu grūtniece tiek nosūtīta pirmajā grūtnieces aprūpes vizītē.

Veicot eksprestestu, tiek ņemts neliels asins daudzums no pirksta. Procedūra nav sāpīga un ilgst 15-20 minūtes, kas ietver sevī arī speciālista konsultāciju.

Eiropā vismaz katrs trešais cilvēks no 2,3 miljoniem HIV inficēto nezina, ka ir inficēts. Pusei no tiem, kuri savu HIV statusu nezina, HIV tiek diagnosticēts novēloti, līdz ar to tiek novēloti uzsākta ārstēšana. Laicīga HIV infekcijas diagnostika ir ļoti svarīga, jo personai, zinot savu HIV testa rezultātu, samazinās iespēja, ka tā piekops riskantas uzvedības paradumus un inficēs citus līdzcilvēkus. Cilvēkiem, kuriem HIV atklāts novēloti, ārstēšana norit grūtāk, jo tiek novērotas vairākas veselības komplikācijas.

Latvijā no šī gada sākuma līdz 1.novembrim ir reģistrēti 290 jauni HIV infekcijas gadījumi. Savukārt Latvijā kopējais reģistrētais HIV infekcijas gadījumu skaits kopš 1987.gada ir 5817 gadījumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu