Cukura diabētu Latvijā ārstē slikti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pasaules Diabēta dienas pasākuma laikā 9.novembrī 20% diabēta pacientu konstatēja izteikti paaugstinātu glikētā hemoglobīna līmeni (vidējo glikozes līmeni) asinīs, 56% apmeklētāju bija paaugstināts asinsspiediens, 48% - samazināts kaulu blīvums.

Glikozes līmeni asinīs noteica vairāk nekā 800 cilvēkiem, no tiem 3,5% pirmo reizi konstatēja paaugstinātu glikozes līmenis asinīs, kas, iespējams, varētu liecināt par cukura diabētu. Šiem cilvēkiem ieteiktas papildu veselības pārbaudes un konsultācija pie endokrinologa.

Veselības pārbaužu rezultāti ir satraucoši un liecina par to, ka netiek pietiekoši aktīvi veikti izmeklējumi cukura diabēta savlaicīgai diagnostikai. Vienlaikus arī cukura diabēta pacientu ārstēšanas rezultāti ir neapmierinoši, netiek sasniegti vēlamie glikozes līmeņa un asinsspiediena rādītāji. Rezultātā samazinās cilvēku dzīves kvalitāte un dzīvildze, palielinās nepieciešamība pēc ārsta apmeklējumiem, izmeklējumiem, ārstēšanas un izmeklēšanas gadījumiem slimnīcās.

Apmeklētāji pauda neapmierinātību par ierobežotām iespējām saņemt valsts apmaksātus izmeklējumus un ārstu speciālistu, tai skaitā – endokrinologu konsultācijas. Tāpat sarunās ar pasākuma apmeklētājiem konstatēts, ka cēlonis neapmierinošiem ārstēšanas rezultātiem ir fakts, ka pacienti nespēj iegādāties visus ārsta ieteiktos medikementus, tāpēc tos nelieto vai lieto tikai epizodiski.

Pasākumā piedalījās brīvprātīgie no Latvijas Diabēta asociācijas, 20 medicīniskās kompānijas, Latvijas Medicīnas studentu asociācija, ārsti un endokrinologi no dažādām medicīnas iestādēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu