Saslimstība ar dzelteno kaiti palielinās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pēdējā laikā ir palielinājusies saslimstība ar A hepatītu jeb tautā saukto dzelteno kaiti — diennaktī slimnīcā uzņemti 14 pacienti, portālu «Apollo» informēja Latvijas Infektoloģijas centrā.

Pagājušā gada decembra beigās vidēji dienā slimnīcā ar šo kaiti tika uzņemti trīs līdz pieci pacienti, taču pagājušajā diennaktī uzņemti jau 14 pacienti. Kopumā janvārī Infektoloģijas centrā ārstējušies gandrīz 200 A hepatīta slimnieki.

«Augstas saslimstības noturīgums un inficēto skaits liecina, ka arī šogad inficēšanās ar A vīrushepatītu nemazināsies un, iespējams, augusta beigās mēs atkal varam sagaidīt jaunu A hepatīta uzliesmojumu,» prognozē Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle.

Viņa atgādina, ka dzeltenā kaite savus upurus visbiežāk atrod savstarpējo kontaktu ceļā, kā arī gadījumos, kad cilvēki lieto vienus un tos pašus sadzīves priekšmetus. Pirmie slimības simptomi parādās 7–30 dienas pēc inficēšanās: slikta dūša, nogurums, ēstgribas zudums, drudzis. Bieži vien sūdzības atgādina gripai līdzīgu saslimšanu vai saindēšanos ar pārtikas produktiem.

Bērniem un pusaudžiem A hepatīts visbiežāk noris bez ārējām izpausmēm, taču viņi, pašiem nezinot, var inficēt pieaugušos. Savukārt pieaugušajiem A hepatīts var noritēt smagi — ar paaugstinātu temperatūru, nelabu dūšu un ādas dzelti. Ļoti smagos gadījumos A hepatīts var komplicēties ar aknu šūnu sabrukumu un aknu komu. Tas vērojams cilvēkiem ar hroniskām blakusslimībām.

Izvairīties no saslimšanas ar dzelteno kaiti var, ja tiek ievērotas elementārās higiēnas prasības — rokas jāmazgā pēc tualetes apmeklējuma un pirms ēšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu