Autisms tiek diagnosticēts arvien biežāk

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Autisms pasaulē ir ļoti izplatīts, tas tiek diagnosticēts arvien biežāk - vidēji vienam no 150 cilvēkiem -, tomēr precīzu datu par tā izplatību Latvijā joprojām nav, uzzināja Latvijas Autisma apvienībā (LAA).

LAA vadītāja Līga Bērziņa pastāstīja, ka pasaulē autisms skar 1% līdz 1,5% iedzīvotāju no visas populācijas. Eiropas Savienībā ir aptuveni 3,3 miljoni cilvēku ar autiskā spektra traucējumiem, turklāt autisms iedzīvotājiem tiek diagnosticēts arvien biežāk, kas varētu būt skaidrojams ar arvien pieaugošo sabiedrības un veselības praktiķu informētību kopumā.

«Islandē autisms ir 1,6% iedzīvotāju no populācijas, bet Latvijā uzskaitē ir tikai ap 300 cilvēku. Tas ir ļoti maz,» viņa salīdzināja, uzsverot, ka Latvijā ir daudz vairāk cilvēku ar autiskā spektra traucējumiem.

Kā norāda LAA, neskatoties uz autisma izplatību, šie cilvēki ikdienas dzīvē arvien saskaras ar dažādām grūtībām, ieskaitot problēmas ar precīzas diagnozes noteikšanu, atbilstošu terapiju, izglītību, nodarbinātību un integrāciju sabiedrībā. «Parasti autismu diagnosticē jau agrā bērnībā. Autismu nav iespējams izārstēt, taču sapratne un atbalsts visas dzīves garumā var palīdzēt personai, kurai ir autisms, dzīvot pilnvērtīgu dzīvi,» skaidro LAA pārstāvji.

Cilvēki ar autismu nespēj saprast citu cilvēku sniegto informāciju - sejas izteiksmi, ķermeņa valodu, ikdienas komunikāciju - tik labi, cik labi to saprot citi, skaidro speciālisti. Šiem cilvēkiem pasaule šķiet dīvaina un mulsinoša, bez jēgas un noteiktas kārtības. Viņi ikdienas dzīvē saskaras ar dažādām grūtībām, ieskaitot problēmas ar precīzas diagnozes noteikšanu, atbilstošu terapiju, izglītību, nodarbinātību un integrāciju sabiedrībā.

Vēl arvien nav noskaidrots, kas tieši izraisa autismu, zināms tikai tas, ka to ietekmē ģenētikas faktors. Dažos gadījumos tas var būt vides faktors, taču citi faktori vēl arvien nav skaidri noteikti. Autismam ir dažādi veidi. Ir personas ar augsti funkcionējošu autisma formu, kuri ir ļoti patstāvīgi, savukārt ir arī personas, kurām autisma forma ir smagāka. Viņi nevar runāt vai izteikt savas vajadzības, tāpēc tiem ir nepieciešama palīdzība ikdienas darbos.

Šogad visu aprīli Eiropas iedzīvotāji pievienosies autisma organizācijām visā pasaulē, lai informētu sabiedrību par autismu ar dažādu pasākumu un aktivitāšu palīdzību. Otrdien, 2.aprīlī, Latvijā notika autismam veltīta konference, kurā pulcējās ap 240 cilvēku. Viņu vidū bija vecāki, kuriem bērni ir autisti, pedagogi, ergoterapeiti, sociālie darbinieki, studenti un speciālisti, kuri strādā ar šiem bērniem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu