9 iemesli apmeklēt Tunisiju – valsti ar Austrumu šarmu un eiropeisku drošību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SelimBT/Shutterstock

Tunisija, kas atrodas vien nepilnu četru stundu lidojumā no Latvijas, ir sakoptākā arābu valsts Vidusjūras piekrastē – miermīlīga un tūristiem labvēlīga. Gluži kā magnēts tā piesaista pēc Austrumu romantikas alkstošus ceļotājus, piedāvājot piedzīvojumus un pasakainus dabas skatus ik uz soļa komplektā ar eiropeisku drošību un modernām viesnīcām, kuru komforts caurcaurēm atbilst eiropiešu izpratnei par vēlamo lietu kārtību. Tādēļ nebrīnies, ka, ierodoties galamērķī, ļoti iespējams, pat aizmirsīsi, ka esi Āfrikā.

Sadarbībā ar “Novatours” ieteiksim deviņus iemeslus, kādēļ Tunisiju pavisam noteikti ir vērts iekļaut savos brīvdienu plānos.

Gleznainas pludmales

Foto: Zribis/Shutterstock

Vidusjūras pludmales ir Tunisijas galvenais lepnums. Šajā ziņā īsts etalons ir Hammametas pludmaļu sniegbaltās smiltis un debeszilie ūdeņi – īsta paradīze laiskai brīvdienu atpūtai. Aktīvas atpūtas cienītāji pludmalēs var izmēģināt daudz ūdens aktivitāšu – no snorkelēšanas un niršanas līdz sērfošanai un eksotisku zivju makšķerēšanai. Bet, ja tev patīk trokšņainas ballītes, ieplāno atpūtu kādā no Susas pilsētas pludmalēm, kur valda rosība un kņada no saulrieta līdz pat saullēktam.

Varenais Sahāras tuksnesis

Foto: Dan Baciu/Shutterstock

Tunisijas dienvidu daļa ievijas Sahāras tuksnesī, kas ir viens no lielākajiem tuksnešiem pasaulē. Tā ir unikāla un burvīga apskates vieta ar neskaitāmām aktivitāšu iespējām dažādām gaumēm – no zvaigžņu vērošanas kamieļa mugurā līdz nervus kutinošam izbraucienam, iekarojot varenās smilšu kāpas ar džipiem.

Francijas šarma apdvestā Tunisa

Foto: Mltz/Shutterstock

Tunisa ir Tunisijas galvaspilsēta un vislielākā valsts pilsēta pēc iedzīvotāju skaita.

Tunisu mēdz dēvēt par mūsdienu Parīzi, jo Austrumu šarms te lieliski savijas ar Eiropas tradīcijām.

Lai gan Tunisija jau teju septiņdesmit gadus ir neatkarīga valsts, franču kolonizācijas laiks ir atstājis pēdas visās dzīves jomās. Teju visi Tunisijas iedzīvotāji prot runāt franču valodā, jo to māca skolās.

Modernas ēkas, šosejas, metro, muzeji un izsmalcinātas viesnīcas lieliski sadzīvo ar Tunisas vecpilsētas šaurajām ieliņām, pa kurām var klīst teju bezgalīgi, jo aiz katra stūra paveras kas neparasts, tāpēc nekautrējieties atvēlēt vismaz pusi dienas nesteidzīgai pastaigai.

Foto: Anibal Trejo/Shutterstock

Vien 20 kilometru attālumā no Tunisas atrodas Sīdī Bū Saīda – apburoša pilsētiņa, kas iekārtojusies uz zemesraga, no kura paveras skats uz Vidusjūru. Tā ir slavena ar bruģētajām ieliņām un mīlīgām zilibaltajām mājām, kas ļauj aizceļot laikā, kā arī brīvdabas kafejnīcām, tunisiešu tradicionājām ēstuvēm un nelielām mākslas galerijām.

Iepirkšanas azarts

Foto: Lizavetta/Shutterstock

Tunisija ir īstena šopaholiķu paradīze, te var par pieņemamām cenām iegādāties gan austrumniecisku eksotiku – paklājus, pinumus un keramiku senatnīgā stilā, gan pasaulslavenu zīmolu preces, piemēram, džinsus vai kvalitatīvus ādas apavus.

Tiesa gan, jārēķinās ar austrumnieku temperamentu – Tunisijā cauri tirgum neiziesi, neviena pārdevēja neievērots, kā mēdz būt Latvijā. Jau pēc pirmajiem metriem tev uzklups bars tirgotāju – ķers aiz rokas, aiz somas un centīsies pārliecināt, ka tieši viņa bodītē ir vislabākais un vislētākais piedāvājums.

Jāielāgo, ka Tunisijā skaitās nepieklājīgi preci iegādāties par cenu, kuru pirmajā brīdī nosaucis pārdevējs.

Precēm noteiktas cenas ir tikai lielveikalos, mazajos tās veidojas, pārdevējam runājoties ar pircēju. Sākumā noteiktā cena ir trīs līdz piecas reizes lielāka nekā reālā tirgus cena. Iepirkšanās ir kā teātris, kur pircējam, izdzirdot sākotnējo cenu, jāatmet ar roku un jāiet no bodītes laukā. Pārdevējs noteikti skries pakaļ un jautās pēc klientam izdevīgās cenas. To vari nosaukt mazu, bet ne apvainojoši zemu.

Leģendārās Kartāgas drupas

Foto: Romas_Photo/Shutterstock

Kartāga savulaik bija viena no Romas impērijas varenākajām pilsētām. Romieši no iesākumā to atņēma feniķiešiem, tad turki Kartāgu atņēma romiešiem, tomēr, neskatoties uz to, ka katru reizi pilsēta tika pilnīgi nopostīta, tās teritorija joprojām glabā neskaitāmas vēstures liecības. Tādēļ ik gadu tūristu pūļi plūst uz Kartāgu, lai savām acīm skatītu romiešu pilsētu, iespaidīgu tempļu, amfiteātru, akveduktu, tirgus laukumu un pat tualešu drupas.

Interesanti, ka romiešu laikos pirtis un baseinus varēja apmeklēt par brīvu, bet tualetes esot bijusi vienīgā vieta, par kuras apmeklēšanu jāmaksā.

Izrādās, samaksa iekasēta par to, ka vergi visu dienu sēdējuši uz vēsajām akmens "brillēm", tās sildot, lai tualetes apmeklētāji justos komfortabli.

Enfidas garšu vilinājums

Foto: Anastasia Kamysheva/Shutterstock

Apmeklējiet Enfidas vietējos jūras velšu restorānus, lai izbaudītu patiesi autentisku reģiona garšu, jo šī pilsēta atrodas tuvu Vidusjūrai, kas nodrošina svaigu lomu pārpilnību. Nobaudiet tādus ēdienus kā uz grila ceptas zivis, jūras velšu kuskusu un tunisiešu populāro pīrāgu “brik”, kas pildīts ar jūras veltēm vai tradicionālos grilētu dārzeņu salātus "slata mechouia", ko pasniedz, dekorējot ar tunci, olīvām un vārītām olām.. 

Holivudas kulta filmu filmēšanas vietas

Foto: Aleksandra Kossowska/Shutterstock

"Zvaigžņu kari", "Angļu pacients", "Pazaudētā šķirsta meklējumos" – tās ir tikai dažas filmas, kas uzņemtas Tunisijā. Tunisieši apgalvo, ka tieši pēc "Zvaigžņu karu" iznākšanas uz ekrāniem pieaudzis tūristu skaits, un joprojām daudzi brauc savām acīm skatīt Holivudas kases grāvēju filmēšanas vietas šajā neparastajā valstī, kuras mainīgajām ainavām piemīt teju vai maģisks spēks.

Senākā mošeja Āfrikā

Foto: Leonid Andronov/Shutterstock

Tunisijas ziemeļaustrumos atrodas Kairuāna – sena pilsēta, ko 670. gadā dibinājuši arābi. Tā ir izslavēta kā Tunisijas saldumu un arābu paklāju galvaspilsēta. Kairuānā joprojām aplūkojama senākā mošeja Āfrikā – tās pagalmu grezno varenas marmora kolonnas, kas savulaik atceļojušas no senās Bizantijas un Romas. Apmeklējot Kairuānu, vērts apskatīt arī pie pilsētas sienām 9. gadsimtā ierīkotos baseinus.

Spa prieki par maciņam draudzīgu cenu

Foto: UfaBizPhoto/Shutterstock

Tunisijas spa un atveseļošanās centru piedāvājums ir atzīts par vienu no labākajiem pasaulē, turklāt pakalpojumu cenas te parasti ir zemākas nekā Eiropā. Gandrīz katrā Tunisijas kūrortviesnīcā ir talasoterapijas centrs. Talasoterapijas pamatā ir veselību uzlabojošu procedūru komplekss, kura pamatā ir jūras ūdens, ārstnieciskie dubļi un aļģes.

***

Tunisija atrodas vien nepilnu 4 stundu lidojumā no Latvijas. “Novatours” nodrošina airBaltic čarterreisus uz Enfidu reizi nedēļā. Turklāt Latvijas pilsoņiem ieceļošanai Tunisijā nav nepieciešama vīza, uzturoties valstī uz laiku līdz 90 dienām. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu