Līdz ar Euribor samazināšanu pircēju interese par mājokļiem augs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Andrey_Popov/shutterstock

Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmums paturēt augstas bāzes procentu likmes ietekmē gan Latvijas iedzīvotāju vēlmi iegādāties jaunu mājokli, gan arī nekustamā īpašuma cenas. Potenciālie pircēji izvēlas nesteigties ar mājokļu iegādi.

Taču līdz ar signāliem par gaidāmo Euribor likmju samazināšanos vasarā, nekustamā īpašuma tirgū gaidāma pastiprināta rosība, kas nenovēršami veicinās īpašumu cenu palielināšanos. Tas mudina domāt, ka jauna mājokļa meklētājiem tieši šobrīd varētu būt ērts brīdis izvēlēties īpašumu un vienoties par cenu.

Vecāki dzīvokļi kļūst pieejamāki

Ieilgusī ECB cīņa ar inflāciju ir samazinājusi aktivitāti Latvijas mājokļu tirgū. Tas nedaudz atsaucas arī uz cenām. Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati rāda, ka 2023. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2023. gada 3. ceturksni, mājokļu cenas samazinājās vidēji par 2,5 %. Jauniem mājokļiem cenas kāpa par 4,5 %, bet lietoti un mazāk pieprasīti dzīvokļi kļuva pat par 4,7 % lētāki.

Gada griezumā plaisa cenu dinamikā bija vēl radikālāka – jauniem mājokļiem cenas palielinājās par 11,6 %, bet dzīvokļiem otrreizējā tirgū vidējais cenu līmenis praktiski nesamazinājās – vien par 2,1 %.

Naudas izteiksmē cenu starpība ir ievērojama. Viens kvadrātmetrs dzīvojamās platības sērijveida projektos Rīgā maksā vidēji 1000 eiro, kamēr jaunajos projektos – ap 2200-2700 eiro.

Tas nozīmē, ka 50 m2 divistabu dzīvoklis sērijveida mājās maksā ap 50 tūkstošiem eiro, bet jaunajos projektos cena var būt 110-135 tūkstošu eiro robežās.

«Salīdzinot šā gada pirmo ceturksni ar 2023. gada pēdējo ceturksni, redzam, ka klientu interese par mājokļu iegādi un kreditēšanas iespējām pieaug, tomēr tā ir zemāka nekā 2023. gada 1. ceturksnī. Mājokļu tirgū novērojama sezonalitāte – mazāk nekustamo īpašumu darījumu iedzīvotāji veic ziemas mēnešos, tāpēc pēc mazāk aktīviem pirmajiem gada mēnešiem pavasarī parasti sagaidāms aktīvāks periods.

Aktivitāti tirgū būtiski ietekmē arī makroekonomiskā situācija un patērētāju noskaņojums, tāpēc kopumā novērojam, ka tā joprojām ir zemāka, salīdzinājumā ar periodu pirms Euribor pieauguma,»

portālam TVNET situāciju nekustamā īpašuma tirgū ieskicē Luminor bankas Mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Zemākās cenas Baltijā

Lai arī vidusmēra pircējam Latvijā pašreizējās cenas var šķist augstas, uz Tallinas un Viļņas fona tās ir pat pieticīgas. Abās kaimiņvalstīs vidējā kvadrātmetra platība sērijveida projektos ir divarpus reižu lielāka nekā pie mums un svārstās ap 2400-2600 eiro. Tādējādi igauņiem un lietuviešiem par dzīvokli otrreizējā tirgū jāmaksā gandrīz tikpat, cik mēs maksājam par jaunu.

Savukārt jaunajos projektos Tallinā un Viļņā kvadrātmetra cenas sasniegušas 3500 līdz 4000 eiro, līdz ar to pat neliels 50 m2 dzīvoklis var izmaksāt pie 200 tūkstošiem eiro.

Cenu līmenis kaimiņvalstīs dod pamatu nekustamā īpašuma tirgus un bankas ekspertiem prognozēt, ka līdz ar Euribor likmju samazināšanos pieprasījums pēc mājokļiem Rīgā pieaugs un tam līdzi augs arī cenas.

«Neskatoties uz augsto Euribor likmi, Latvijas iedzīvotāju vēlme iegādāties jaunu mājokli nav zudusi un darījumi turpina notikt. Mājokļu cenu samazinājums šogad nav gaidāms, drīzāk ir iespējams cenu kāpums,» prognozē K.Sausais. «Mājokļu cenas nosaka  pieprasījums – jo vairāk augs klientu interese par mājokļa iegādi, jo lielāka iespēja, ka cenas palielināsies. Šogad šādam scenārijam varētu būt labvēlīgi apstākļi, pateicoties zemākai inflācijai, reālo algu pieaugumam un sagaidāmajam Euribor likmes samazinājumam.»

Aktuālās prognozes liecina, ka procentu likme varētu sākt samazināties jau jūnijā, tomēr Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs norāda, ka tas nav iemesls atlikt plānotu mājokļa iegādi – samazinoties likmei, mājokļu cenas var pieaugt.

Cenu kāpumu varētu veicināt arī šī gada pozitīvās prognozes par darba algu reālo pieaugumu – šobrīd tas tiek lēsts aptuveni 7-9 % robežās. Tādējādi pieaugs arī iedzīvotāju pirktspēja.

«Jāņem vērā arī tas, ka šobrīd Rīgā no visām Baltijas valstu galvaspilsētām ir zemākās mājokļu cenas. Dzīvokli jaunajā projektā Rīgā šobrīd var iegādāties par līdzvērtīgu cenu kā padomju laikā celtā mājoklī Tallinā vai Viļņā. Tas ir vēl viens faktors, kas liecina, ka mājokļu cenu kritumu Latvijā šogad, visticamāk, nesagaidīsim, drīzāk paredzams cenu kāpums,» skaidro Luminor bankas eksperts K.Sausais.

Dzīvokļus pērk sērijveida mājās

Ņemot vērā lielo mājokļu piedāvājumu otrreizējā tirgū, darījumu skaita pieaugumam ir labs potenciāls. Luminor banka pēdējo trīs gadu laikā izsniegusi finansējumu vairāk nekā 4000 mājsaimniecību un lielākā daļa no tiem izlietoti tieši sērijveida dzīvokļu iegādei. 37% kredītņēmēju aizņēmušies sērijveida dzīvokļu iegādei padomju laikos celtās mājās, 26% pirkuši dzīvokļus jaunajos projektos un vēl 21% aizņēmušies privātmājas iegādei vai būvniecībai.

No sērijveida dzīvokļiem pieprasītākie ir 464. sērijas mājās jeb tā sauktajos lietuviešu projektos, Hruščova laika daudzstāvu mājās un specprojektos.

Tiem ir liels piedāvājums un salīdzinoši pieejamas cenas, kā arī šie projekti plaši pieejami aktīvākajos Rīgas rajonos. Pēc lieluma pieprasītākie joprojām ir divistabu dzīvokļi. Pēdējā laikā palielinājies pieprasījums tieši pēc izremontētiem dzīvokļiem, jo ievērojami kāpušas remonta cenas un tā veikšanai ir nepieciešams papildu laiks.

Prognozējams, ka cenas tipveida dzīvokļiem saglabāsies esošajā līmenī ar tendenci palielināties.

Taču liela nozīme ir mājokļa atrašanās vietai. Pieprasītākos rajonos, piemēram, Āgenskalnā, centrā, Purvciemā un Teikā, mājokļu cenas varētu augt straujāk. Savukārt lielākais dzīvokļu piedāvājums šobrīd ir Purvciemā, Ķengaragā, Pļavniekos un Imantā.

Jāizvērtē tehniskais stāvoklis

Lai gan dzīvokļi šādās vecākās ēkās pieejami par ievērojami zemāku cenu, jāņem vērā, ka bieži vien celtnes nav labā tehniskajā stāvoklī. Tas nozīmē, ka jaunajiem īpašniekiem nāksies ieguldīt naudu energoefektivitātes paaugstināšanā un remontos, kā arī būs jāmaksā lielāki komunālie maksājumi nekā jaunās, energoefektīvās ēkās.

Saskaņā ar Luminor datiem, šobrīd vidējā izsniegtā hipotekārā kredīta summa ir ap 90 tūkstošiem eiro, kas tiek atmaksāta caurmērā 22 gados.

Pēdējo gadu laikā tā pieaugusi aptuveni par 10%. Rezultātā vidējais kredīta ikmēneša maksājums šobrīd ir ap 500 eiro.

Jau tagad finansētāji sākuši piedāvāt zemāku bankas procentlikmi. Kad Euribor procentu likmes samazināsies, kredīti kļūs izdevīgāki un kredītņēmēja ikmēneša maksājums saruks.

Raksts tapis sadarbībā ar "Luminor" banku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu