Iekārtojam terasi: 7 populāras kļūdas un padomi izcilam rezultātam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Terases iekārtojumam ir ļoti būtiska nozīme, jo līdz ar pavasara iestāšanos tieši šeit mēs pavadām arvien vairāk laika. Materiālu izvēle, mēbeles, tekstilizstrādājumi un apgaismojums – viss spēlē svarīgu lomu, palīdzot padarīt terasi par īstu miera oāzi. Tādēļ, pirms ķeries klāt terases labiekārtošanai, ir svarīgi ņemt vērā kļūdas, no kurām noteikti būtu jāizvairās.

Esam apkopojuši terases iekārtošanā biežāk pieļauto kļūdu sarakstu un stāstīsim, kā no tām izvairīties.

Slikts apgaismojums

Kas var būt patīkamāks par siltu vasaras vakaru uz terases? Bet tikai tad, ja tā ir labi apgaismota, jo tu taču piekritīsi, ka sēdēt tumsā nav īpaši patīkami. Šajā zonā jābūt pietiekamai gaismai, lai droši varētu pārvietoties, nebaidoties uzskriet virsū dīvānam vai savainoties uz asa galda stūra. Otrkārt, ar gaismas palīdzību var iezīmēt teritoriju, lai tumsā skaidri saskatītu tās robežas.

Izgaismo terases perimetru ar prožektoriem vai lampiņu virteni, dārza celiņus – ar solārajām lampām, bet atpūtas zonu – ar romantiskiem lukturīšiem, kas plašā klāstā atrodami "Pepco" sortimentā. Papildus praktiskumam un drošībai apgaismojums radīs arī daudz mājīgāku un aicinošāku atmosfēru.

Foto: Inese Šulca

Terases izmēra pārvērtēšana

Terase nav ne noliktava, ne mantu glabātava. Bieži vien cilvēki pārvērtē savas terases izmēru, cenšoties tajā ietilpināt veselu lērumu dažādu lietu: lielu galdu ar krēsliem, atpūtas krēslus, garšaugu kastes, puķupodus, sporta inventāru, statīvu veļas žāvēšanai un, protams, arī šūpuļtīklu. Ja tev ir 50 kvadrātmetrus plaša terase, tad vari mēģināt, bet mazākā terasē tāda lietu pārbagātība radīs haotisku un nomācošu kopskatu.

Tāpēc

esi reāls, novērtējot savas terases izmēru un, to iekārtojot, koncentrējies uz lietām, kas tev patiešām ir svarīgas un tiks bieži izmantotas.

Nepiemērotas dārza mēbeles

Ir kļūdas, ko dārzu dizainā pieļauj teju ikviens. Viena no tām ir vieglprātīga pieeja dārza mēbeļu izvēlē. Visu vēl vairāk sarežģī fakts, ka veikalos šajā segmentā ir pieejams tik plašs mēbeļu klāsts, ka atrast īsto komplektu nebūt nav vienkārši.

Foto: Inese Šulca

Izvēloties vispirms būtu jāizvērtē, kāda veida mēbeles būs vispiemērotākās tavam dārzam vai terasei – stacionārās vai saliekamās. Jo katram veidam ir gan savi plusi, gan mīnusi. Tā, piemēram,

pagalmiem, kur vieta terasei un atpūtai ir ierobežota, vispiemērotākā izvēle būs saliekami dārza mēbeļu modeļi.

Komplektam ir jābūt vieglam un ērti salokāmam, jo tas atvieglos mēbeļu pārvietošanu ikdienā, kā arī nesezonā neaizņems daudz vietas uzglabāšanas telpā.

Nav padomāts par mantu uzglabāšanu

Lai ietaupītu dārgos kvadrātmetrus, un paslēptu svešām acīm dārza cimdus, šķēres, auklas rituli, podiņus, un citus vasaras sezonā noderīgus sīkumus, kas nereti mētājas kādā terases stūrī, būtu ieteicams padomāt par šo priekšmetu uzglabāšanu, izvēloties risinājumus, kas pēc dizaina un izmēriem atbilst šai telpai.

Tā, piemēram, kompaktai terasei piemērots būs šaurs skapis, kas novietots pie sienas. Labs risinājums ir arī saliekamas un daudzfunkcionālas mēbeles, piemēram, dārza sols ar mantu glabātuvi, pārvietojams kafijas galdiņš uz ritenīšiem, kam apakšā var novietot lielu pīto grozu ("Pepco" pieejami dažādos izmēros), vai liela mantu lāde, uz kuras var sēdēt.

"Plikas" sienas un margas

Terases sienu un norobežojošo margu dekorēšanai bieži vien netiek pievērsta uzmanība, bet velti, jo šis laukums paver iespēju dažādām radošām izpausmēm.

Foto: Inese Šulca

Pat vecas un laika zoba skartas terases sienas un margas var itin viegli atjaunot, liekot lietā dažādus knifiņus, piemēram, nokrāsojot kontrastējošā krāsā, kas kalpos kā lielisks akcents, izceļot terases mēbeles un sienu vai margu dekorus – kādu plauktu, iekaramo puķupodu, vīteņaugu vai spoguli, kas vizuāli paplašina telpu un piešķir tai dinamiku.

Krāsu un materiālu disbalanss

Jāielāgo, ka, iekārtojot terasi, kļūdīties ar krāsu un materiālu izvēli ir pavisam viegli, turklāt disharmonija būs pamanāma ikvienam: pelēks rotangpalmas pinuma dīvāns blakus baltiem plastmasas zviļņiem, nedaudz tālāk – brūns koka galds ar melniem metāla krēsliem, šāda veida kombinācijas terasē izskatīsies haotiski. Ja vien tu neesi ar izcilu gaumi apveltīts lietpratējs, kas krāsu toņus un materiālus spēj kombinēt ar mākslinieka cienīgu veiklību.

Lai nekļūdītos, speciālisti iesaka izvēlēties mēbeles un dekorus vienā krāsu gammā vai vismaz nepārkāpt trīs krāsu un faktūru likumu, secīgi atkārtojot tās visā terases iekārtojumā.

Tekstils, piemēram, spilvendrānas un pledi, kas "Pepco" pieejami dažādu stilu piekritējiem, ir lielisks veids, kā ātri un bez liekiem izdevumiem pamainīt terases iekārtojumu, piešķirot tai jaunas krāsas un pavisam citu noskaņu.

Foto: Inese Šulca

Nepiemērotu augu izvēle

Terase ir lieliska iespēja baudīt atpūtu brīvā dabā starp podos sastādītiem aromātiskiem garšaugiem un ziedošām puķēm, bet augi šajā zonā ir jāizvēlas saprātīgi. Tiem jābūt mazprasīgiem un pietiekami izturīgiem, lai tev nenāktos pat vairākas reizes dienā cilpot uz terasi ar lejkannu.

Pērkot stādiņus, piemēram, terases podos stādāmiem tomātiem, noteikti jānoskaidro, cik lieli tie ar laiku izaugs, jo ir radītas tieši terasēm un balkoniem piemērotas pundurtomātu šķirnes, kamēr parastie tomāti var izstiepties pat vairāku metru garumā.

Jāielāgo, ka vieni augi mīl siltumu, kamēr citi – gluži pretēji – baidās no tiešiem saules stariem un dod priekšroku ēnai, tāpēc ir svarīgi izpētīt visas potenciālo terases iemītnieku īpašības un katram atrast vispiemērotāko vietu. Ja augi jutīsies labi, tie tevi priecēs līdz pat rudens salnām.

***

Gatavojoties vasaras sezonai, iedvesmojies no "Pepco" veikalu tīkla jaunās kolekcijas, kur atradīsi daudz aktuālu un ģimenes budžetam draudzīgu risinājumu terases, dārza un balkona labiekārtošanai.

Raksts tapis sadarbībā ar "Pepco".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu