Pirmo reizi Latvijā veikta krūšu kurvja sienas rekonstrukcija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mikroķirurģijas centra un Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas speciālisti pirmo reizi Latvijā veikuši unikālu operāciju - krūšu kurvja sienas rezekciju un radītā defekta slēgšanu, izmantojot audus no pacienta vēdera. Operāciju veica Mikroķirurģijas centra ārsts - mikroķirurgs Mārtiņš Kapickis un torokālais ķirurgs Māris Apšvalks.

Operācija tika veikta 57 gadus vecam vīrietim, kuram pirms vairākiem gadiem bija izoperēts plaušu audzējs, portālu «Apollo» informēja Jānis Bendiks, Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centra izpilddirektors. Diemžēl vairākus gadus vēlāk pacientam sākās plaušu daļas iekaisums, kas pārgāja uz lielu krūšu kurvja sienas daļu un pacientam bija nepieciešama steidzama operācija.

«Līdzīgos gadījumos, kad ir radušies sarežģījumi pēc plaušu vēža operācijas, nereti slimība beidzas ar pacienta nāvi. Tomēr mūsu mediķu iegūtās zināšanas un pieredze tagad sniedz iespēju izmantot aizvien jaunas medicīnas tehnoloģijas, kas ne tikai glābj pacienta dzīvību, bet arī krietni paaugstina tā dzīves kvalitāti pēc operācijas» saka mikroķirurgs Mārtiņš Kapickis.

Operācija kopumā ilga 6 stundas. Operācijas laikā pacienta vēdera priekšējās sienas fragments tika pārstādīts krūšu kurvja audzēja radītā defekta vietā. Šobrīd pacients atrodas Mikroķirurģijas centrā un atveseļošanās notiek saskaņā ar plānoto.

Mikroķirurģijas centrs ir klīnika, kas specializējusies rekonstruktīvajā un plaukstas ķirurģijā. Tā ir vienīgā vieta Latvijā, kur piešuj traumatiski zaudētās ķermeņa daļa, līdz ar to centrs strādā 24 stundu režīmā - jebkurā diennakts laikā ir pieejama kvalificētu speciālistu palīdzība. Gada laikā Mikroķirurģijas centra speciālisti veic vairāk kā 4000 operācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu