Kā atpazīt E vielas produkta marķējumā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Es daudz uzmanības pievēršu tam, lai ikdienā mana ģimene lietotu pēc iespējas veselīgāku pārtiku.

Taču grūti izvairīties no produktiem, kam nav pievienotas E vielas. Vai tās dalās vairāk un mazāk kaitīgās, kuras būtu pieļaujamas un nesaķīmiķo produktu un kuras nevajadzētu lietot?»

Daudzreiz tieši informācijas trūkuma dēļ cilvēki uzskata, ka E vielas nodara kaitējumu veselībai un tās neatbilst veselīga dzīvesveida pamatprincipiem, taču to nevar attiecināt uz visām pārtikas piedevām, jo, piemēram, sāls un citronskābe arī ir pārtikas piedevas. Daudziem cilvēkiem liekas, ka visbīstamākie ir konservanti, taču tas ne vienmēr atbilst patiesībai, piemēram, konservants E 300 ir askorbīnskābe jeb visiem pazīstamais C vitamīns. Konservanti ir vielas, kas nomāc baktēriju dzīvības funkcijas, tās esam lietojoši kopš neatminamiem laikiem (citronskābi, cukuru, etiķi u. c.). Protams, ir E vielas, no kurām labāk izvairīties.

Kādēļ nevaram iztikt bez pārtikas piedevām un sākt ražot veselīgu pārtiku?

Burtiņi E produkta marķējumā norāda, ka tam apstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā pievienotas pārtikas piedevas. Ir produkti, kurus, nepievienojot pārtikas piedevas, nevarētu nogādāt līdz patērētājam, jo tie, lai nesabojātos, būtu jāapēd tūlīt pēc nopirkšanas. Ja pilnīgi atteiktos no pārtikas piedevām, būtu ievērojami īsāks produktu uzglabāšanas laiks, samazinātos piedāvājuma klāsts (piemēram, nevarētu iegādāties saldējumu), nebūtu pieejami produkti ar zemu kaloriju daudzumu, jo tajos pievienoti, piemēram, dažādi cukura aizstājēji.

Pārtikas piedevas pievieno produktam ar mērķi ietekmēt tā īpašības — garšu, krāsu, konsistenci un novērst produkta bojāšanos. Pavisam ir 23 pārtikas piedevu grupas, vienas no biežāk lietotajām — konservanti (pagarina uzglabāšanas laiku), krāsvielas (padara produktu vizuāli pievilcīgāku), antioksidanti (aizkavē vitamīnu un tauku oksidēšanos, pagarina lietošanas laiku), emulgatori (nodrošina viendabīgu masu), stabilizētāji (notur nemainīgu produktu ķīmisko stāvokli) u. c. Produktiem, kam ir ilgs derīguma termiņš, lielākoties pievienots daudz dažādu pārtikas piedevu.

Vai veselīga dzīvesveida piekritējiem ieteicams izvairīties no E vielām?

Noteikti nevar apgalvot. Ir pārtikas piedevas, kuras izgatavo no augiem vai dārzeņiem, piemēram, E 162 ir sarkanā krāsa, ko iegūst no biešu sulas, E 901 ir bišu vasks, E 948 — skābeklis, kā arī dažādi vitamīni, pārtikas ekstrakti. Šīs vielas var uzskatīt par veselībai nekaitīgām. Tomēr no ražošanas viedokļa tās nav tik efektīvas, jo satur vairākus aktīvo vielu kompleksus, tāpēc ir nestabilākas.

Tajā pašā laikā produktiem pievieno arī daudzas sintētiskas pārtikas piedevas, kuras ir laboratorijā radīti ķīmiski savienojumi, piemēram, cukura aizvietotājs saharīns — E 945. Atsevišķas pārtikas piedevas radītas līdzīgi vielām, kuras atrodamas dabā, piemēram, benzoskābi E 210 satur arī dzērvenes.

Vajadzētu izvairīties no produktiem, kuriem ir nedabiski spilgta krāsa, piemēram, saldinātajiem dzērieniem, karamelēm, kūkām. Mazliet skumdina fakts, ka gandrīz 40% no bērniem domātajiem našķiem un dzērieniem satur pārtikas piedevas. Ir krāsvielas, kuras citās Eiropas valstīs ir aizliegtas, bet pie mums plaši lieto, piemēram, E 102 — tatrazīnu, kuru Somijā aizliegts izmantot pārtikas ražošanā, bet pie mums pievieno tortēm, jo mūsu valstī tas ir atļauts. Tas liek aizdomāties.

Kā zināt, kuras E vielas izgatavotas no dabiskām pārtikas vielām, bet kuras — ķīmiski radītas?

Ir krāsvielas, konservanti un antioksidanti, kurus ražo no dabiskām pārtikas vielām, tāpēc tās var uzskatīt par veselībai nekaitīgām.

Krāsvielas, kuras iegūst no augiem un sēklām:

  • E 100 — kurkumīns — orandždzeltenā krāsa, ko galvenokārt pievieno margarīnam un konditorejas izstrādājumiem;
  • E 101 — riboflavīni — dzeltenā krāsa, B2 vitamīns;
  • E 120 — karmīnskābe — sarkanā krāsa;
  • E 140 — hlorofili — zaļā olīvkrāsa;
  • E 141 — hlorofila vara savienojumi — olīvkrāsa;
  • E 160a — karotīni — orandždzeltenā krāsa, kuru lielākoties pievieno margarīnam un bezalkoholiskajiem dzērieniem;
  • E 160b — annato, biksīns — persiku krāsa, galvenokārt pievieno piena produktiem;
  • E 160c — paprikas ekstrakts;
  • E 160d — likopēns;
  • E 160e un E 160f — oranžā krāsa;
  • E 162 — biešu sarkanais — purpurkrāsa, pievieno saldējumam;
  • E 163 — antocianīni — violetā krāsa, pievieno jogurtiem;
  • E 171 — titāna dioksīds — baltā krāsa, pievieno saldajiem ēdieniem un saldumiem;
  • E 172 — dzelzs oksīdi;
  • E 174 un E 175 — sudrabs un zelts, pievieno kūku dekorācijām.

Konservanti:

  • E 200 — sorbīnskābe — pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām, jogurtiem;
  • E 201 — nātrija sorbāts;
  • E 202 — kālija sorbāts;
  • E 203 — kalcija sorbāts (sorbātus pievieno saldētām picām, konditorejas izstrādājumiem);
  • E 260 — etiķskābe;
  • E 290 — oglekļa dioksīds — gāze, pievieno vīniem un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Antioksidanti:

  • E 300 — askorbīnskābe — C vitamīns, pievieno miltu un maizes mīklas uzlabošanai, dzērieniem;
  • E 301 — nātrija askorbāts (līdzīgs C vitamīnam);
  • E 302 — kalcija askorbāts (līdzīgs C vitamīnam);
  • E 304 — askorbilpalmitāts — līdzīgas funkcijas kā C vitamīnam;
  • E 306 — tokoferolu koncentrāts — E vitamīns, ko pievieno augu eļļām;
  • E 307 — alfa tokoferols — E vitamīns, ko pievieno zīdaiņu pārtikai;
  • E 308 — gamma tokoferols — E vitamīns;
  • E 309 — delta tokoferols — E vitamīns.

Stabilizētāji:

  • E 322 — lecitīni, pievieno šokolādei, sieriem ar zemu tauku saturu;
  • E 406 — agars, pievieno saldējumam.

Mākslīgās krāsvielas satur daudzi mūsdienu produkti — dažādi pusfabrikāti, konservētie un šķīstošie produkti, pudiņi, tortes, konfektes, karameles, pastētes, desas, kūpinājumi utt. Šo sarakstu varētu turpināt bezgalīgi. Visvienkāršākais paņēmiens, kā izvairīties no mākslīgajām pārtikas pievedām, ir pēc iespējas saīsināt šo produktu sarakstu. Mājās gatavoti ēdieni no svaigiem produktiem būs ne vien garšīgāki, bet arī krietni vien veselīgāki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu