Paslēpes ar taukiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja jūs uzcienātu ar trijām tējkarotītēm mīksta sviesta, jūs droši vien atteiktos. Bet no trim lieliem, zeltainiem, mājās ceptiem auzu pārslu cepumiem vai glīta gabaliņa šokolādes ruletes ar marmelādi? Droši vien — ne. Tā mēs apēdam savas trīs tējkarotītes sviesta. Nemanot. Un ne tikai trīs. Un — ne tikai sviestu.

Tauki ir visur

Tā nav apsēsta cilvēka radīta vīzija — tauki patiešām ir gandrīz visos produktos. Ēdot, piemēram, aknu pastēti, mēs nedomājam, ka smērējam uz maizes taukus. Taču tieši to darām — apmēram trešdaļa maizes tiek noklāta ar taukiem. Uzsmērējot arī sviestu, to tiek vēl vairāk. Ja tā ir baltmaize — vēl vairāk. Ja pusdienās ēdam frī kartupeļus, atkal apmēram trešdaļu porcijas veido tauki, turklāt gruzduši, karsēti augu tauki — īsta brīvo radikāļu paradīze! Klāt vēl mērcīte, krējums vai majonēze, desa (cīsiņi vai tā saucamās mednieku desiņas, kas burtiski plīst no taukiem). Vakarā pie televizora iztukšojot čipsu paku, atkal nemanot ēdam taukus. Un tā vajadzīgo 60 gramu vietā (tik daudz, vidēji rēķinot, cilvēkam dienā nepieciešams) uzņemam gandrīz trīsreiz vairāk — 140–170 gramu!

Varbūt atteikties vispār?

Uztura speciālisti nenoniecina taukus. Biķernieku slimnīcas rehabilitācijas nodaļas vadītājs diētas ārsts Atis Tupiņš sarunu par slēptajiem taukiem sāk ar skaidrojumu, ka tauku molekulas ir katrā mūsu šūnā. Cilvēkam tauki ir vajadzīgi. Pirmkārt, uzkrājumiem nebaltām dienām. Mēs, sievietes, to īpaši neciešam, jo daba iekārtojusi tā, ka šie uzkrājumi izvietojas tieši tajās ķermeņa vietās, kur no taukiem visgrūtāk atbrīvoties. Tas — ar gudru ziņu, cilvēces turpināšanai, jo viegli izlietojami uzkrājumi taču ātri vien tiktu notrallināti. Otrkārt, tauki vajadzīgi amortizācijai, lai, kā saka Uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš, mums ejot negrabētu papēži un, liekot dibenu uz krēsla, nevajadzētu sēdēt uz plikiem kauliem. Treškārt, polinepiesātinātās taukskābes, kas ir taukos, nepieciešamas bioloģiski aktīvu vielu ražošanai. Tas ir nepārtraukts process: šīs bioloģiski aktīvās vielas katru mīļu brīdi vajadzīgas organisma dzīvības procesu uzturēšanai. Ceturtkārt, tikai ar taukiem mēs uzņemam taukos šķīstošos vitamīnus. Piektkārt, arī no taukiem organisms gūst enerģiju.

Tiesa, visām šīm funkcijām pietiktu ar pavisam nelielu tauku daļiņu — minētajiem 60 gramiem (ja resnums jau klāt — pat ar 40 gramiem) jeb 25–30% no kopējā kaloriju daudzuma. Un — labo tauku. Diemžēl mēs pārēdamies sliktos taukus — tos, kas satur piesātinātās taukskābes, kā arī tos, kur vērtīgās polinepiesātinātās taukskābes produktu gatavojot ir sabojātas. Un bieži vien tas notiek neapzināti — ēdot slēptos taukus.

Izproti tauku dabu!

Diemžēl tauki ir tik garšīgi, ka tiek izmantoti lielākās daļas pārtikas produktu ražošanā. Ar taukiem panāk sulīgu un maigu garšu desām, tos pievieno kotletēm, ruletēm, pastētēm un konserviem. Piena vai pārstrādāti augu tauki ir absolūti visās kūkās, cepumos un smalkmaizītēs, frī kartupeļos un čipsos. Treknie sieri ir piena tauku koncentrāts. Sviests ir simtprocentīgi piena tauki (atsevišķi ražotāji tā arī norāda uz iepakojuma — piena tauku pasta).

Tauki ir nešpetni. Tie visātrāk pārvēršas mūsu personīgajos taukos un, to darot, absolūti nenogurdina organismu — izlieto tikai 3% enerģijas (salīdzinājumam — lai kartupeļi pārvērstos taukos, nepieciešams 23% enerģijas). Savukārt kaloriju ziņā tauki ir visdāsnākie — katrs apēstais grams dāvā deviņas kalorijas (ogļhidrāti un olbaltumvielas — tikai četras). Katra uzņemtā kalorija ir jāizlieto. To nevar izdarīt, caurām dienām sēžot pie datora.

Dakteris Zariņš atzīst, ka cilvēks kā būtne, kas veidojusies un attīstījusies vairākos gadu tūkstošos, ir piemērojies karam, sausumam, plūdiem, neražas gadiem un trūkumam. Gadu pēc gada, pēc visām šīm šausmām izdzīvojot, organismam izveidojies mehānisms, kā taupīt enerģiju, kad nav ko ēst. Diemžēl ar pārpilnību un pārmērībām tas nespēj tikt galā, tāpēc cilvēki saslimst un mirst. Vairāk nekā pusei nāves gadījumu Latvijā (50–60%) joprojām iemesls ir saslimšana ar kādu no sirds asinsvadu slimībām, kam sekojis insults vai infarkts. Onkoloģisku saslimšanu dēļ miruši 24–27% cilvēku. Tam ir visciešākā saistība ar taukiem — pārmērīgu piesātināto taukskābju daudzumu, kas paaugstina asinīs holesterīna līmeni un provocē asinsvadu sklerotizēšanos. Un vēl — ar mazkustību. Kā saka dakteris Zariņš, mazkustība rada šūnu trulumu — tās vairs nespēj pildīt savas funkcijas, bet nešķirojot uzkrāj taukus.

Kurš kuru ieraudzīs?

Ja mēs sekotu uztura speciālistu ieteikumiem un iemācītos atklāt slēptos taukus, kopējo apēsto tauku daudzumu izdotos samazināt līdz 80 gramiem dienā. Tā ir galējā augšējā robeža, kas pieļaujama, ja cilvēks ir fiziski aktīvs un prot uzņemto enerģiju lietderīgi izmantot. Lai apēstu mazāk, ir jārēķina un jāseko līdzi katra produkta (arī piena, kefīra) tauku saturam. Diemžēl ražotāji, norādot produkta sastāvu, gandrīz nekad atsevišķi neizdala taukskābes — labākajā gadījumā min to īpatsvaru, bet biežāk — uzskaita kopējo tauku daudzumu. Dažkārt pat to nedara, tikai norāda kaloriju skaitu. Taču ir vienkāršas patiesības, kuras ielāgojot, mēs pavisam noteikti uzvarētu paslēpēs ar taukiem.

Izlasiet un atcerieties!

  • Desas, čipsi, cepumi un citi ražošanas procesā pārveidoti un ar taukiem piesātināti produkti ir domāti svētkiem, viesībām un pārgājieniem, nevis ikdienas uzturam.
  • Uzkrājumus veido absolūti visi tauki, bet organismam ir nepieciešami labie tauki, kas satur polinepiesātinātās taukskābes. Tās ir treknajās jūras zivīs un neattīrītā, nekarsētā augu eļļā (rapšu un olīveļļā).
  • Arī tad, ja cilvēks ir aptaukojies, viņam var trūkt polinepiesātināto taukskābju, ja uzturā lieto produktus, kas pārsvarā satur piesātinātās taukskābes.
  • Arī labie tauki var kļūt par sliktiem, ja tos karsē augstā temperatūrā — tie ir gruzduši un deguši.
  • Ja gadījies sagrēkot un apēst pārāk daudz tauku, tos var neitralizēt ar lielāku fizisko aktivitāti un apēdot krietni vairāk svaigu dārzeņu, augļu un zaļumu.
  • Visobjektīvākais vērtētājs ir spogulis. Ja ir sveša mazkustība, nav liekā svara problēmu, kā arī asinsaina apliecina, ka holesterīna līmenis nav paaugstināts, tad nav iemesla skaitīt tauku gramus. Taču veselības labad vienmēr ir vērts atteikties no nepareiziem produktu gatavošanas paņēmieniem un izvēlēties uzturvērtības ziņā viskvalitatīvāko pārtiku.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu