Kā riepās uzturēt pareizu spiedienu? (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ Michelin, sadarbojoties ar Statoil, pirmo reizi kampaņas Spiediens: kontrolēts vēsturē sāk unikālu akciju Pareiza Spiediena Rallijs. Ralliju Michelin automašīnas sāka Polijā š.g. 7.oktobrī Statoil degvielas uzpildes stacijā Varšavā. Rallija misija ir pierādīt, cik būtiska nozīme ir pareizam spiedienam riepās.

Rallija dalībnieki veiks 3600 km no Varšavas līdz Tallinai, tādējādi aicinot autovadītājus regulāri pārbaudīt automašīnas riepu stāvokli, sekmējot augstāku drošību uz ceļa. 8.okotobrī Rallijs sasniedza Rīgu, 9.oktobrī Tallinu un 10.oktobrī Viļņu. 13.oktobrī Eiropas Ceļu satiksmes drošības dienā rallijs sasniegs Olštinu, Polijā.

Aptaujas rezultāti, ko Michelin veica Rīgā degvielas uzpildes stacijas Statoil apmeklētāju vidū 8.oktobrī, liecina, ka Latvijas autobraucēji pareizu riepu spiediena uzturēšanu atzīst par svarīgu, tomēr dati liecina, ka ne visi autobraucēji tam pievērš vajadzīgo uzmanību. Aptauja liecina, ka 32.96% automašīnu ir pareizs riepu spiediens, bet 38.46% tas ir normas robežās. Diemžēl 23.08% autovadītāju pārvietojas ar automašīnām, kam ir bīstami zems riepu spiediens, 3.85% autovadītāju riepu spiediens ir ļoti bīstami zems, bet 1.92% autovadītāju pārvietojas ar automašīnām, kuru riepās ir pārāk augsts spiediens.

Drošas ceļu satiksmes nostiprināšanā Eiropā un Latvijā pēdējos desmit gados ir izdarīts līdz šim nepieredzēti daudz. Drošība ir tā joma, kurā vissvarīgākās ir detaļas un niecīgākās nianses. Piemēram, tam, vai ir lietota drošības josta gan priekšējos, gan aizmugurējos sēdekļos, vai, iestājoties gada tumšajai sezonai, ir pārbaudītas un noregulētas auto gaismas un vai auto riepās ir pareizs gaisa spiediens – arī tas ir stāsts par drošu braukšanu. Tāpēc mēs ļoti priecājamies iesaistīties savu Polijas kolēģu un Michelin kopīgi organizētajā projektā, saka Sandis Šteins, SIA Latvija Statoil izpilddirektors.

Tāpat mēs, Latvija Statoil, esam lepni par savu veikumu ceļu satiksmes drošības jomā kopumā. Turpat desmit gadu garumā esam atbalstījuši un iesaistījušies CSDD kampaņu organizēšanā. Esam organizējuši spilgtus ceļu drošības projektus mūsu stacijās, piemēram, paraugdemonstrējumu, kā no samīcītas mašīnas atbrīvo nepiesprādzējušos pasažieri. Daudzus gadus pēc kārtas rudenī savās stacijās esam organizējuši bezmaksas auto gaismu pārbaudi un regulēšanu u.c.

Pārāk zems vai pārāk augsts spiediens riepās var radīt draudus ceļu satiksmes drošībai. 6% no letāliem ceļu negadījumiem uz šosejām notiek slikta riepu stāvokļa dēļ. Nepareizs spiediens riepās veido sliktāku saķeri ar ceļu, garāku bremzēšanas ceļu un rezultātā rada riepu eksplozijas risku. Problēma rodas transportlīdzekļa ass noslodzes nepareizas sadales dēļ un izmaiņām riepu nospiedumos. Papildus negadījumu riskam, nepietiekami piepumpētas riepas palielina automašīnas degvielas patēriņu un emisiju daudzumu.

Pēc Michelin grupas Eiropas Tehnoloģiskā Centra veiktajiem pētījumiem Ledo, Francijā, ar riepu, kurā ir par 20% mazāks spiediens, var nobraukt par 30% mazāk kilometru.

Michelin jau vairāk nekā 100 gadus MICHELIN mudina autovadītājus regulāri pārbaudīt spiedienu savu automašīnu riepās. 2004. gadā Michelin parakstīja Eiropas Ceļu Satiksmes Drošības Hartu (ERSC), apņemoties atbalstīt Eiropas Komisiju tās mērķa sasniegšanā: līdz 2010. gadam uz pusi samazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu. Šo saistību ietvaros Michelin izveidoja akciju Spiediens: kontrolēts, kuras laikā Michelin pārstāvji piedāvā pārbaudīt riepu spiedienu un stāvokli transportlīdzekļiem, vēršot autovadītāju uzmanību uz to, kā šie elementi ietekmē drošību uz ceļa.

Statoil visās 40 valstīs, kur strādā StatoilHydro ASA meitas uzņēmumi, tajā skaitā Latvija Statoil, tie strādā saskaņā ar īpaši izstrādātu programmu Vide. Veselība. Drošība. Programmas mērķis ir nodrošināt nulles kaitējumu cilvēkiem un apkārtējai videi. Šo filozofiju uzņēmums īsteno ne tikai savā ikdienas darbā, bet arī savās sabiedriskajās aktivitātēs un tai pakļaujas arī drošība uz ceļa.

Lielākā daļa no Latvija Statoil veiktajiem projektiem ir uzskaitīta Eiropas Ceļu Satiksmes Drošības hartā, ko uzņēmums ir parakstījis. Par savu veikumu SIA Latvija Statoil ir saņēmis Eiropas Komisijas balvu Excellence in Road Safety Award (Eiropas Satiksmes Drošības izcilība).

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu