Ceļa zīmes neesamības dēļ draud papildu izdevumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laika trūkuma un aizņemtības dēļ pat labākie draugi viens otru apciemo aizvien retāk. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka ceļš, kas ved pie drauga, piemirsies, un braukšanas kustības virzienu bez attiecīgas ceļa zīmes nav iespējams izzīlēt. Lūk, piemērs iz dzīves: braucot ciemos pie drauga, jārēķinās ar papildu izdevumiem, jo nekad nevar zināt, vai aiz kāda stūra nerēgojas "neredzama" ceļa zīme.

Kārtējā zīmes neeksistence

"Sen nebiju saticis savu bērnības draugu Kristapu, tāpēc kādu dienu sarunājām satikties pie viņa jaunajā, izremontētajā dzīvoklī. Pusgadu nebijām redzējušies, tāpēc ceļu pie viņa atcerējos miglaini. Neraugoties uz to, galā tiku veiksmīgi. Pēc ciemošanās devos mājup. Brīdī, kad ar savu auto izgriezos no pagalma, mani apturēja Ceļu policija un norādīja, ka braucu pretējā virzienā pa vienvirziena ielu. Vaicāju, kur ir zīme, kas to norādītu? Man atbildēja, ka tā atrodas mazliet tālāk krustojumā. Bet kā gan es varu zināt, ka tur ir zīme, ja es braucu pa citu ceļu? Galu galā, kāpēc man jāmaksā 40 latu sods par to vien, ka vajadzīgā vietā nav izvietota ceļa zīme?" sašutis teic Mārtiņš, tikko saskāries ar kārtējo ceļu satiksmes nejēdzību.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149. panta trīsdesmitā daļa "Norādījuma ceļa zīmju prasību pārkāpšana" nosaka, ka par tās prasības neizpildīšanu, kura noteikta ar 501., 503. vai 504. ceļa zīmi (braukšana pretējā virzienā pa vienvirziena ceļu), uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam piecu latu apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam pat četrdesmit latu apmērā. Tātad sods ir visai skarbs, un, kā teic Ceļu satiksmes drošības direkcijas sabiedrisko attiecību speciālists Juris Saukāns, šāds pārkāpums uzskatāms par agresīvu braukšanu.

Speciālisti novērtēs situāciju

Dažas Rīgas ielas ir tik viltīgas, ka nav iespējams noteikt, vai tas ir divvirzienu vai vienvirziena ceļš. Iemesls — zīme nav novietota tā, lai to varētu saredzēt, izbraucot no pagalma. Tā, piemēram, Āgenskalnā Eduarda Smiļģa ielā posmā no Bāriņu ielas līdz Augļu ielai ir pagalms, no kura izgriezusies mašīna var apjukt. Zīme, kas norāda vienvirziena kustību, izvietota tikai Bāriņu un E. Smiļģa ielas krustojumā, bet, izbraucot no pagalma, to pat ar binokli nevar saredzēt.

Rīgas domes Satiksmes departamentā "Vakara Ziņām" šo situāciju skaidro pa savam un sola nosūtīt speciālistus, kas novērtēs, vai zīme minētajā vietā vispār nepieciešama. "Izbraucot uz vienvirziena ielu, ar ceļa zīmju palīdzību tiek norādīts kustības virziens. Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem un Latvijas valsts standartu ceļa zīmēm, kas norāda braukšanas virzienu, tās tiek uzstādītas ielu krustojumos. Izbrauktuvēs no pagalmiem šādas zīmes nenovieto," teic Satiksmes departamenta preses sekretāre Ieva Prauliņa.

Vienas ceļa zīmes uzstādīšana izmaksā aptuveni 71 latu. Tas vedina domāt, ka naudas kā vienmēr nepietiek, lai novietotu ceļa zīmi pie izbrauktuves no pagalma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu