Kā ietaupīt uz transporta līdzekļa gada nodevas rēķina (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kā zināms, no nākamā gada divkārt pieaugs transportlīdzekļu ikgadējā valsts nodeva. Daudzos autobraucējos tas radījis sašutumu, savukārt motobraucēji, kuriem līdzšinējo 3 latu vietā būs jāšķiras no 24 latiem gadā, pat izrādīja gatavību lēkt Daugavā.

No nākamā gada transporta līdzekļu nodeva pieaugs divkāršā apmērā automobiļiem izplatītākajās svara kategorijās.

Auto svarsNodeva līdz šimNodeva nākamgad
līdz 1500 kilogramiem12 Ls24 Ls
1501 kg līdz 1800 kg24 Ls48 Ls
1801 kg līdz 2100 kg45 Ls75 Ls
2101 kg līdz 2600 kg54 Ls95 Ls
2601 kg līdz 3500 kg72 Ls115 Ls
vairāk par 3500 kg78 Ls150 Ls
Motocikli, tricikli, kvadricikli3 Ls24 Ls

Saprotams, ka draudošā dubultmaksa, kas turklāt jāmaksā neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklis būs veicis valsts tehnisko apskati, daudzos autobraucējos radījusi sašutumu, kā dēļ dažās Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodaļās auto īpašnieki stāv garās rindās, lai norakstītu savus neizmantotos transportlīdzekļus.

Tomēr CSDD Gulbenes nodaļas priekšnieks Jānis Raibekazs laikrakstam Dzirkstele uzsvēris, ka steigai nav pamata: "Priekšā ir vēl viss nākamais gads, lai to izdarītu, un transporta nodeva par 2009.gadu nebūs jāmaksā. Likumam nav atpakaļejoša spēka, tāpēc būs jāsāk maksāt ar 2010. gadu un uz priekšu," saka J.Raibekazs.

Savukārt laikraksts Neatkarīgā, atsaucoties uz CSDD sniegto informāciju, šodien raksta, ka ikgadējo transportlīdzekļu nodevu ir iespējams maksāt tikai par to periodu, kurā transportlīdzeklis reāli piedalās ceļu satiksmē. Tādējādi, ja cilvēks savu auto izmanto tikai periodā no aprīļa līdz septembrim, viņš ceļa nodokli var maksāt tikai par sešiem mēnešiem.

Piemēram, kā raksta Neatkarīgā, ja auto plānots izmantot tikai no janvāra līdz martam, tad var nomaksāt ikgadējo nodevu tikai par trim mēnešiem, bet marta beigās var pārtraukt transportlīdzekļa reģistrāciju uz laiku, nododot transportlīdzekļa numura zīmes, un samaksājot 2,12 latus. Numura zīmes CSDD uzglabā gadu, bet, ja termiņu nepieciešams pagarināt, var samaksāt vēl 2,12 latus un direkcijā numura zīmes paturēs vēl gadu. Pēc tam gan tās tiek iznīcinātas. Vēloties atjaunot auto reģistrāciju, CSDD jāsaņem numura zīmes (ja vecās iznīcinātas, tad par jaunām jāmaksā 11,18 lati gabalā), kā arī jānomaksā ikgadējā transportlīdzekļa nodeva par atlikušajiem gada mēnešiem.

Ja transportlīdzekļa nodeva ir jau samaksāta par visu gadu, bet auto īpašnieks gada vidū ir automašīnai pārtraucis reģistrāciju uz laiku, tad persona var vērsties VAS Latvijas valsts ceļi par nodevas atmaksu. Saskaņā ar likumu šajā gadījumā nodeva tiek atmaksāta par to periodu, kad transportlīdzekļa reģistrācija ir pārtraukta, laikrakstam Neatkarīgā norādījusi Ceļu satiksmes drošības direkcijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Kleinberga. Dokumentu kārtošana šajā gadījumā ir bezmaksas pakalpojums, bet līdzekļu atmaksu veic Valsts ieņēmumu dienests.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu