Snigšanas laikā autovadītājiem Rīgas sabiedriskais transports būs par brīvu (209)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lai mazinātu satiksmes plūsmas intensitāti un sastrēgumus intensīvas snigšanas laikā, Rīgas Domē ir pieņemts lēmums jau no rītdienas, 13.decembra ļaut autovadītājiem sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, uzrādot automobiļa tehnisko pasi.

Pievienots Tiesībsarga komentārs

Par derīgām braukšanai sabiedriskajā transportā tiks uzskatītas arī, piemēram, tehniskās pases, kuras izsniegtas uz līzinga kompāniju, citu ģimenes locekļu vai citu personu vārda.

Pašvaldība informēs par prognozēto snigšanu jau iepriekšējā dienā.

Informācija būs atrodama internetā

Informāciju, kad šādi atvieglojumi stājas spēkā un tiek pārtraukti, varēs atrast pašvaldības interneta vietnēs sniegs.riga.lv, www.riga.lv, kā arī par to tiks informēti plašsaziņas līdzekļi.

Šobrīd sinoptiķi prognozē, ka naktī uz ceturtdienu Rīgā gaidāma ilgstoša snigšana, kas turpināsies līdz pēcpusdienai. Saskaņā ar prognozēm, sniega segas biezums var pieaugt par 6 – 10 centimetriem. Līdz ar to

jau rītdien, uzrādot automašīnas tehnisko pasi, iedzīvotāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas.

Intensīvas snigšanas apstākļos pašvaldība aicina iedzīvotājus pēc iespējas izvairīties no personīgo transporta līdzekļu izmantošanas un pārvietoties ar sabiedrisko transportu. Savukārt, izmantojot personīgo transportu, jārēķinās ar to, ka ir jāplāno vairāk laika ierasta maršruta mērošanai, tāpēc aicinām plānot laiku ceļam, paredzot tam papildus 15-20 minūtes.

Var atzīmēt, ka šī nav pirmā reize, kad autovadītājiem sabiedriskais transports ir par brīvu. Šādu praksi Rīgā izmēģināja jau Eiropas Mobilitātes nedēļas noslēgumā ‒ Dienā bez auto šā gada septembra nogalē.

Tiesībsargs saskata nevienlīdzīgu attieksmi

Bezmaksas sabiedriskais transports Rīgā autovadītājiem stipras snigšanas laikā rada nevienlīdzīgu attieksmi pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu, kas ir spiesta pārvietoties ar sabiedrisko transportu visos laika apstākļos, jo nevar atļauties nopirkt automašīnu, atzina Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, komentējot iniciatīvu, ar kuru nule klajā nākusi Rīgas dome (RD).

Tādējādi, pēc tiesībsarga uzskata, tiek pārkāpts Satversmē noteiktais tiesiskās vienlīdzības princips.

Siliņa arī sacīja, ka regulējumā, kas paredz braukšanas maksas atvieglojumus stipras snigšanas gadījumā autovadītājiem, ir saskatāms labas pārvaldības principa pārkāpums. Pēc tiesībsarga domām, pašvaldībai ir jārūpējas par visiem iedzīvotājiem un jāpilda likumā «Par pašvaldībām» noteikto pašvaldības autonomo funkciju veikšana gādāt par administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību. «Ceļu sanitārā tīrība, tostarp pārmērīga sniega gadījumā, nav aizstājama ar alternatīviem risinājumiem,» norādīja Tiesībsarga biroja pārstāve.

Jau ziņots, ka no ceturtdienas stipras snigšanas laikā autovadītāji Rīgā, uzrādot transportlīdzekļu reģistrācijas apliecību, varēs bez maksas izmantot sabiedrisko transportu.

Komentāri (209)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu