Vai brīdināt par ceļu policijas patruļu ir aizliegts? (209)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Volvo

Viena no autobraucēju solidarizēšanās pazīmēm ir pamidžināšana pretī braucošajiem, lai brīdinātu par patrulējošu Ceļu policijas ekipāžu. Bet vai tas nav satiksmes noteikumu pārkāpums un sodāma rīcība?

Dažreiz autovadītāji jautā, vai var sodīt par citu vadītāju brīdināšanu ar gaismām. Es vienmēr atbildu, ka šādas darbības ir obligātas saskaņā ar CSN 10. un 185. punktu, jo katra vadītāja pienākums ir rīkoties tā, lai satiksme būtu droša. Taču tikko man uzdeva šo jautājumu cilvēks, kuru pretimbraucošā policijas ekipāža apturēja un grasījās sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu par brīdināšanu. Tāpēc šajā jautājumā jāievieš pilnīga skaidrība.

CSN 185.punkts nosaka: «185.1. Lai pievērstu citu ceļu satiksmes dalībnieku uzmanību, ar lukturu gaismām drīkst signalizēt šādi: diennakts gaišajā laikā - ar īslaicīgu tālās gaismas lukturu ieslēgšanu..»

No ceļu satiksmes drošības viedokļa un transportlīdzekļu vadītāju kultūras viedokļa signalizēšana ar gaismām ir atbalstāma, jo tādējādi var brīdināt, piemēram, par neieslēgtām gaismām, par tuvumā esošu ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) u.tml.

Policijas iebildumi un sodīšana par signalizēšanu par viņu «slēpni» ir nepamatota.

Pirmkārt, tas nav nekas neatļauts, lai arī kā policijai dažādu subjektīvu iemeslu dēļ tas varētu nepatikt.

Otrkārt, mūsuprāt, nav nekas nosodāms pabrīdināt savu kolēģi uz ceļa par priekšā sagaidāmo policiju un viņam atgādināt nenovērst uzmanību no ceļu satiksmes apstākļiem un CSN ievērošanas.

Treškārt, un tas ir ļoti būtisks iemesls, Ceļu policija nepieļaujami un bieži novieto savus transportlīdzekļus vietās, kur to aizliedz CSN. Piemēram, saskaņā ar CSN 135.3. punktu aizliegts apstāties un stāvēt uz tiltiem, estakādēm, ceļa pārvadiem un zem tiem. Es gandrīz katru dienu redzu policijas transportlīdzekli kādā no šīm stāvēšanai ļoti bīstamajām un satiksmes drošību apdraudošajām vietām.

Saskaņā ar Valsts policijas noteikumu Nr.5 par satiksmes uzraudzību 75.2. punktu policijai

aizliegts apturēt transportlīdzekli vietās, kur aizliegts apstāties un stāvēt.

Bez tam saskaņā ar šo punktu aizliegts apturēt transportlīdzekļus no pretējās kustības joslas, ja ir divas vai vairāk kustības joslas vienā virzienā. Diemžēl šī prasība bieži tiek pārkāpta, radot draudus ceļu satiksmes drošībai. Vēl izplatīta ir slēpšanās krūmos un tad pēdējā brīdī skriešana uz ceļa, aizmirstot par savlaicīgām un saprotamām darbībām. Šādos apstākļos katra vadītāja pienākums ir brīdināt par policijas posteni, lai vadītāji būtu gatavi iespējamām briesmām.

Sodus par nepareizu apgaismes ierīču lietošanu var atrast LAPK 149.17. pantā. Šajā pantā nav paredzēts nekāds sods par signalizēšanu ar tālajām gaismām, tāpēc jāskatās, kādus CSN punktus un LAPK pantu policisti ir ierakstījuši protokolā, lai pamatotu sodu. Protokolā tad noteikti jānorāda, ka nepiekrīt protokolam, un jādodas uz tiesu ar iepriekšminētajiem argumentiem.

Komentāri (209)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu