Nākamgad Lielbritānijā atļaus auto, kas brauc paši (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Automašīnu, kas automātiski tiek vadītas bez šofera palīdzības, dalība ceļu satiksmē Lielbritānijā būs atļauta no nākamā gada janvāra, īstenojot pilotprojektu trīs pilsētās, trešdien paziņoja Lielbritānijas valdība.

Pilsētas visā valstī tiek aicinātas pieteikties vienai no izmēģinājuma kārtām, kas turpināsies no pusotra līdz trim gadiem, un saņemt daļu no valdības piešķirtajiem desmit miljoniem sterliņu mārciņu (12,5 miljoniem eiro) šim mērķim.

Automašīnas bez šofera, ko vada sensoru un kameru sistēma, jau ir izmēģinātas vairākās valstīs, tostarp ASV un Japānā. Tāds projekts paredzēts arī Zviedrijā.

Lielbritānijas uzņēmējdarbības ministrs Vinss Keibls, izklāstot plānu, sacīja, ka britu zinātnieki un inženieri ir automašīnu bez vadītāja izstrādes pionieri.

«Šodienas paziņojums ļaus automašīnām bez vadītāja nonākt mūsu ielās mazāk nekā pēc sešiem mēnešiem, padarot mūs par šīs mainīgās tehnoloģijas līderiem un paverot jaunas iespējas mūsu ekonomikai un sabiedrībai,» viņš sacīja transportlīdzekļu ražošanas izpētes organizācijas MIRA galvenajā mītnē Nanītonā Anglijas centrālajā daļā.

Tomēr autobraukšanas organizācijas ir brīdinājušas, ka satiksmes dalībnieki ir skeptiski par jauno tehnoloģiju.

«Automobiļu asociācija» norādīja, ka jaunākā aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 23 tūkstoši organizācijas biedru, liecina, ka 43% no aptaujas dalībniekiem nepiekrīt likuma grozījumiem, kas atļauj tādus izmēģinājumus.

Asociācijas prezidents Edmunds Kings teica, ka autovadītāji «joprojām ir atturīgi pret izmaiņām» un daudzi cilvēki «automašīnas vadīšanu pārāk daudz izbauda, lai jebkad vēlētos, lai automašīna to viņiem atņem».

Cita autovadītāju asociācija RAC paziņoja, ka spēkratu vadītājiem ir grūti atteikties no automašīnas vadīšanas kontroles.

RAC tehniskais direktors Deivids Baizlijs teica, ka «daudzām automašīnām jau ir tādas funkcijas kā automātiska bremzēšana, un tiek apgalvots, ka automātiskās vadīšanas tehnoloģija apdraudējumu spēj noteikt efektīvāk par cilvēku», tomēr «daudzi autovadītāji bažījas par to, ka nespēs kontrolēt savas automašīnas ātrumu atbilstoši apstākļiem vai izkārtojumam uz ceļa viņu priekšā».

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu