Uzmanieties no neapdomīgiem gājējiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Autovadītāji pie stūres raksta īsziņas un runā pa telefonu, riskējot zaudēt vadību pār auto. Līdzīgi – gājēji aizraujas sarunā vai iegrimst savās ierīcēs, apdraudot sevi un citus. Vairums negadījumu, kuros vainojami gājēji, notiek rudens un ziemas mēnešos. Sajā laikā autovadītājiem vajadzētu jo īpaši atcerēties, ka jāievēro tā sauktais «ierobežotas uzticības likums».

Neuzmanība noved pie nelaimes

2013. gadā gājēji cieta 478 negadījumos, kas prasīja 35 upurus, no kuriem lielākā daļa bija paši gājēji. Vairumā negadījumu gājēji izgāja braucošu transportlīdzekļu ceļā. Nevērība, aizsapņošanās, telefona saruna vai ierīču izmantošana ir daži no piemēriem tam, kā rezultātā kļūdas pieļauj gājēji. Situācijas izvērtēšanā dzirdei ir tikpat liela nozīme kā redzei, tāpēc gājēji, kas klausās mūziku, ir pakļauti vēl lielākam riskam nekā cilvēki, kas raksta īsziņas.

«Vadītājiem vienmēr ir tikai daļēji jāuzticas pārējiem ceļa lietotājiem, sevišķi rudenī un ziemā, kad laikapstākļi ir mazāk labvēlīgi. Tumsa iestājas ātrāk, un gājēji ir nevērīgi,» atgādina Zbigņevs Veselis (Zbigniew Weseli), Renault braukšanas skolas direktors.

Domājiet par gājējiem

Lai novērstu negadījumus, kuros iesaistīti nevērīgi gājēji, pirmkārt, ir jāizvērtē notikumu gaita. Ikreiz, kad pamanāt nevērīgu gājēju, kurš nepievērš uzmanību tuvumā esošiem transportlīdzekļiem, uzmanieties un domājiet šā cilvēka vietā. Atcerieties, ka arī jūs ietekmējat notikumus uz ceļa. «Par gājēju drošību ir atbildīgi gan gājēji, gan autovadītāji,» stāsta Renault braukšanas skolas instruktori. «Ikreiz, kad jums rodas aizdomas, ka gājējs neapzīmētā vietā varētu iziet uz ceļa, noņemiet kāju no gāzes pedāļa un piebremzējiet. Viegli piespiežot bremžu pedāli, jūs brīdināsiet aiz jums braucošo auto, ka jāsamazina ātrums un jāietur droša distance. Esiet gatavi divām iespējam: avārijas bremzēšanai vai gājēja apbraukšanai,» piebilst instruktori. Ir jāņem vērā, ka letāla iznākuma iespējamība ir deviņas reizes lielāka, ja transportlīdzeklis, kas notriec gājēju, brauc ar ātrumu 50 km/h, nevis 30 km/h.

Sods ne tikai autovadītājam

Sodīti tiek ne tikai autovadītāji. Gājējiem, kas iziet uz gājēju pārejas tieši ceļā braucošam transportlīdzeklim, var tikt piespriests līdz pat 30 EUR sods. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad gājēji šķērso ceļu vietās ar ierobežotu redzamību. «Pirms ceļa šķērsošanas gājējiem vienmēr ir jāpalūkojas apkārt un jāpārliecinās, vai netuvojas transportlīdzeklis. Ir jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību. Tas attiecas arī uz pārejām, ko regulē luksofors,» atgādina Renault braukšanas skolas instruktori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu