Latvijas iedzīvotāji pērk lētākās zāles Baltijā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas iedzīvotāji pērk vislētākās zāles Baltijas valstīs un šim nolūkam atvēl vismazāko summu, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, taču zāļu patēriņā Latvijas iedzīvotāji tikai nedaudz atpaliek no līderiem lietuviešiem, otrdien raksta «Dienas Bizness» (DB).

Laikraksts, atsaucoties uz starptautiskās farmācijas pētījumu kompānijas «IMS Health» datiem, informē, ka Baltijas valstu aptiekās par zālēm iztērētā summa vislielākā ir Lietuvā, kur gan ir krietni vairāk iedzīvotāju un viens zāļu iepakojums maksā teju par 40% vairāk nekā Latvijā. Mazāk naudas nekā Latvijā par zālēm aptiekās kopumā atstājuši igauņi, kas arīdzan skaidrojams ar valsts iedzīvotāju skaitu.

DB vēstī, ka 83% no Latvijas aptiekās pārdotajiem zāļu iepakojumiem veido medikamenti, ko cilvēki pērk par saviem līdzekļiem. Lietuvā un Igaunijā šī zāļu kategorija ir krietni mazāka — attiecīgi 71% un 61%. No Latvijas aptiekās pirktajām zālēm kompensējamie recepšu medikamenti aizņem nepilnu piekto daļu, Lietuvā tie veido 29%, savukārt Igaunijā to procentuālais īpatsvars vairāk nekā divreiz apsteidz Latvijas.

No Latvijas aptiekās par zālēm atstātās naudas 63% ir pacienta paša līdzekļi, bet Lietuvā šī daļa ir 45%, toties Igaunijā salīdzinoši pavisam neliela — 34%, norāda laikraksts.

Latvijas farmācijas tirgus dalībnieki DB dažādi skaidrojuši, kādēļ Latvijā ir mazākā aptiekās pārdotā zāļu iepakojuma vidējā cena Baltijas valstīs, piemēram, zāļu reģistrā tiek iekļautas lētākas un, iespējams, mazāk kvalitatīvas zāles nekā kaimiņos, tāpat skaidrojumi tiek meklēti valsts politikā, veidojot kompensējamo zāļu sarakstus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu