Vitamīni, kas vajadzīgi augšanai un auglībai (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

«Tuvojas gripas sezona. Tāpēc būtu pēdējais laiks profilaktiski papildus lietot ne vien C, bet arī A vitamīnu, kas sekmē organisma pretestību infekcijām,» skaidro Rīgas Stradiņa universitātes farmakoloģijas katedras asociētais profesors Antons Skutelis.

A vitamīns ietekmē cilvēka augšanas procesus, tam ir liela loma normālas redzes nodrošināšanā, epitēlija šūnu nostiprināšanā, ādas stāvokļa uzlabošanā, tas ir antioksidants un aizkavē vēža šūnu veidošanos organismā. A vitamīnu izmanto kuņģa čūlas ārstēšanā, nierakmeņu profilaksē. Tas mazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, pastiprina dzimumorgānu darbību un palēnina novecošanas procesus. Svarīgs arī zobu un kaulu veidošanās procesos, stiprina matus un nagus.

Savukārt E vitamīns aizkavē A vitamīna oksidēšanos un labvēlīgi ietekmē tā uzkrāšanos aknās. E vitamīns sekmē olbaltumvielu un tauku uzsūkšanos, iedarbojas uz smadzeņu, nervu, muskuļu darbību, uzlabo brūču sadzīšanu, aizkavē vispārēju šūnu novecošanās procesus, mazina trombu veidošanās risku, nostiprina asinsvadus, ietekmē hormonu sistēmas darbību. Īpaši labvēlīgi E vitamīns iedarbojas uz pusmūža vecuma cilvēkiem, un to pat dēvē par ilgdzīvošanas eliksīru.

Tomēr jāuzsver, ka taukos šķīstošie A un E vitamīni jālieto piesardzīgi, jo tie organismā uzkrājas un var notikt pārdozēšana.

A vitamīns – nevainojamai redzei

Taukos šķīstošais A vitamīns (retinols) gatavā veidā uzņemams ar dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem: pienu, sviestu, saldo krējumu, biezpienu, sieru, olām, zivju aknām un eļļu u. c. Savukārt augu valsts produktos – aprikozēs, burkānos, bietēs, kāpostos, salātos, upenēs – ir karotīni, kas nepieciešami A vitamīna radīšanai.

A vitamīna trūkums izraisa redzes pasliktināšanos krēslas laikā – t. s. vistas aklumu. Arī āda kļūst sausa, nagi – trausli un lēni augoši. Uz A vitamīna trūkumu norāda vertikālas svītras uz nagiem. Var rasties ādas un gļotādas iekaisumi, uz ādas parādās izsitumi, pastiprināti izkrīt mati, var būt apetītes zudums, biežas infekcijas, bērniem var aizkavēties augšana.

Piesardzīgiem A vitamīna lietošanā jābūt cilvēkiem, kam ir žultsakmeņi, hronisks pankreatīts vai tā saasinājumi, sirds un nieru mazspēja, kā arī grūtniecības pirmajā trimestrī, jo A vitamīns var atstāt nelabvēlīgu iespaidu uz augļa attīstību.

Profesors Skutelis A vitamīnu iesaka lietot apmēram 15 minūtes pēc ēšanas. Papildu E un C vitamīns karotīnu pasargā no sabrukšanas.

E vitamīns – palīdz «atskriet» bērniņam

E vitamīnu (Alfa-tokoferolu) satur augu valsts produkti, un īpaši bagātas ar to ir nerafinētas augu eļļas, graudaugi, zirņi, pupas, salāti u. c. Nedaudz to satur arī olas, sviests, speķis u. c. treknie gaļas produkti.

A. Skutelis uzsver, ka E vitamīns kalpo kā vairošanās faktors, jo labvēlīgi ietekmē dzimumorgānu darbību, uzlabo olšūnu un spermatozoīdu funkcijas, palīdz neauglības gadījumā un sekmē augļa attīstību grūtniecības laikā.

E vitamīna nepietiekamība var radīt endokrīnās un nervu sistēmas darbības traucējumus. Mazinās redzes asums, sākas pirmslaicīga ādas novecošanās, cilvēks ātrāk nogurst, pastiprinās nervozitāte un izklaidība, bieži novērojami gremošanas trakta iekaisumi. Palielinās risks iegūt sirds un asinsvadu sistēmas slimības.

E vitamīnu papildus vajadzētu lietot, ja muskuļiem ir pastiprināta fiziskā slodze (sportistiem), pārpūle vai pretēji – mazkustīgs dzīvesveids (pēc traumas vai veciem cilvēkiem), astēnija, grūtniecības, klimaksa laikā un tagad izplatītā izdegšanas un hroniska noguruma sindroma gadījumā.

«Lielāka vērtība tomēr ir nevis atsevišķu vitamīnu lietošanai, bet vitamīnu kompleksam,» piebilst A. Skutelis.

Labi zināms, bet deva – cita

Farmaceite Anita Turka: «Aptiekās arī tagad var iegādāties kopš agrākiem laikiem labi zināmo A vitamīnu, ko pilināja uz rupjmaizes. Taču ir mainījusies tā lietošanas deva – tā ir tikai viens piliens dienā!

A vitamīns aptiekās pieejams gan tīrā veidā – retinola acetāta šķīdums eļļā un kapsulas –, gan arī kombinācijā ar E vitamīnu. Var izvēlēties A, E un C vitamīna apvienojumu, jo kopā tie darbojas kā antioksidanti. Šie sastāvi var būt arī ar uzlabotu garšu, piemēram, upeņu.

Kapsulās ir E vitamīns, kas turklāt ietilpst arī zivju eļļas sastāvā. Lielisks E vitamīna avots ir kviešu dīgstu eļļa kapsulās.

Vislabāk vitamīnus lietot pēc ēšanas, ja vien nav norādīts citādi. Jāievēro arī ražotāja noteiktās devas bērniem – pārspīlējot varam nodarīt kaitējumu mazuļa veselībai.

Lai nezaudētu savas īpašības, nevienu medikamentu, tāpat arī vitamīnus, nedrīkst turēt tiešos saules staros. Šķidro A vitamīnu aptiekā uzglabājam ledusskapī, un tā tas ir jāuzglabā arī mājās. Jāatceras, ka ar vitamīniem uzturu neaizvieto, tie ir tikai kā papildu deva.«

Nozīmīgs sievietes dzīvē

Ginekoloģe Maija Dace Broša: «E vitamīnu lieto premenstruālā sindroma, menopauzes karstuma viļņu un psiholoģisko traucējumu novēršanai, taču zinātniski pierādīta tā efektivitāte nav. E vitamīns var mazināt maksts sausumu, ja to mazliet ieziež ar E vitamīna šķīdumu eļļā vai arī pietiekami uzņem ar uzturu.»

Devas

A vitamīns - Pieaugušajiem – 1 mg, grūtniecēm un barojošām māmiņām – 1,25 – 1,5 mg, bērniem pirmajā dzīves gadā – 0,4 mg. Deva palielinās augšanas periodā, kā arī diabēta un aknu saslimšanas gadījumos.

E vitamīns - Bērniem – 6 – 12 mg, pusaudžiem – 12 mg, pieaugušajiem – 12 – 15 mg, grūtniecēm un zīdītājām – līdz 16 mg, sportistiem un fiziska darba darītājiem – 12 – 15 mg, stresa situācijās – 12 – 15 mg diennaktī. Potences un spermatoģenēzes traucējumu gadījumā ārsti mēdz vienu mēnesi nozīmēt diennakts devu līdz 300 mg. Pēc 2 – 4 nedēļu vitamīna lietošanas palielinās seksuālā aktivitāte.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu