Koalīcija atbalsta Zatlera kandidatūru /papildināts/ (174)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc tikšanās ar ārstu Valdi Zatleru Latvijas pirmās partijas un "Latvijas ceļa" Saeimas frakcija, Tautas partijas frakcija, ZZS un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) Saeimas frakcija atzina, ka atbalsta Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā. Zatlers šodien Latvijas Radio 1 pauda gatavību tuvākajās dienās tikties ar opozīcijā esošām Saeimas frakcijām.

Latvijas pirmās partijas un "Latvijas ceļa" Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš norādīja, ka Zatlers ir ļoti inteliģents cilvēks un labi apzinās, ko uzņēmies, tādēļ frakcijai nav bažu, ka viņš varētu netikt galā ar amata pienākumiem.

Savukārt bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainārs Baštiks (LPP/LC) informēja, ka partija izteikusi pateicību Zatleram, kurš uzdrīkstējies kandidēt augstajam amatam un nav nobijies no dažādajām tenkām.

Atbalstu Zatleram paudusi arī apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Arī Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) Saeimas frakcija vienbalsīgi atbalsta Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētāja un ārsta Valda Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā, šodien pēc tikšanās ar augstā amata kandidātu žurnālistus informēja frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats.

"Zatlers neatstāja nevajadzīgi pašpārliecināta un uzpūtīga cilvēka iespaidu, un ļoti pozitīvi ir arī tas, ka viņš būs pirmais Valsts prezidents pēc neatkarības atjaunošanas, kurš ļoti aktīvi darbojies Latvijas Tautas frontē," norādīja Grīnblats.

TB/LNNK frakcijas vadītājs uzsvēra, ka Zatlera ievēlēšana ir labs risinājums, turklāt sabiedrība ir pateikusi, ka nevēlas ar partijām saistītu prezidenta amata kandidātu.

Zatlers pēc tikšanās žurnālistiem sacīja, ka frakcijas deputāti uzdevuši plaša spektra jautājumus. Zatleru šodien Saeimā pavada veselības ministra Vineta Veldres padomnieks Normunds Beļskis un Saeimas priekšsēdētāja Induļa Emša (ZZS) padomnieks Viesturs Silenieks.

Vaicāts, vai abi padomnieki strādā viņa komandā, Zatlers sacīja, ka "viņu kādam Saeimā ir jāpavada."

"Ar Beļski mēs bijām Latvijas Tautas frontē, bet Silenieku atradām pirms dažām dienām. Man patīk jauni cilvēki," teica Zatlers.

"Mēs atbalstām Valda Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā, jo redzam ļoti perspektīvu Latvijas prezidentu, kurš saliedēs sabiedrību," šodien pēc Tautas partijas tikšanās ar Zatleru žurnālistus informēja frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.

Kučinskis norādīja, ka Zatleram piemīt veselīga dzīves uztvere, un tas, ka līdz šim viņam nav politiskās pieredzes, var ienest jaunas vēsmas Latvijas sabiedrībā.

"Mums radās pārliecība, ka viņš būs tilts, kas saliedēs sabiedrību," sacīja Kučinskis un uzsvēra, ka Zatlera kandidatūra "noņem visas šaubas".

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vienbalsīgi atbalsta Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētāja, ārsta Valda Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā, pēc tikšanās ar Zatleru žurnālistus informēja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Zatleru šodien iztaujāja visu trīs ZZS frakcijā ietilpstošo partiju biedri. Tie secinājuši, ka Zatlers ir piemērots prezidenta amatam.

ZZS biedri iztaujājuši Zatleru par viņa nostāju dažādos jautājumos, ģimeni, kā arī par to, kā viņš spēs nodrošināt, lai nebūtu ietekmējams no kādas partijas puses.

Zatlers uzsvēra, ka viņam nekas nav jāpierāda, jo viņš jau tagad nav ietekmējies ne no vienas partijas un negrasās ietekmēties turpmāk.

Partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvis Jānis Vītoliņš žurnālistiem sacīja, ka ir svarīgi, lai prezidenta amatā būtu cilvēks, kas ir gatavs kopā ar politiķiem strādāt un risināt sabiedrībai aktuālas problēmas. Vītoliņš norādīja, ka Zatleram vienīgi būtu jāuzlabo zināšanas un prasmes ārpolitikā, ko viņš arī esot solījis darīt.

Zatlers šodien Latvijas Radio 1 pauda gatavību tuvākajās dienās tikties ar opozīcijā esošām Saeimas frakcijām.

Zatlers minēja, ka viņš vēlas tikties ar opozīcijas partijām, lai iepazīstinātu ar sevi, jo politiķu aprindās viņš esot "cilvēks no malas".

Šodien Saeimā tiks iesniegts lēmumprojekts par Zatlera kandidatūras izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam.

Kā ziņots, valdību veidojošās koalīcijas partijas vakar vienojās Valsts prezidenta amatam izvirzīt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētāju, ārstu Zatleru.

Šāds lēmums pieņemts, jo partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam no diviem to izvirzītajiem kandidātiem - Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" (LPP/LC) vēlēšanu apvienības nominētajai Karinai Pētersonei vai Tautas partijas (TP) virzītajam Mārim Riekstiņam.

Zatlers sacīja, ka ir gatavs uzņemties pildīt Valsts prezidenta amata pienākumus.

Kā 52 gadus vecā Zatlera priekšrocības iepriekš minēta viņa labā izglītība, pieredze administratīvajā darbā, kā arī tas, ka viņš pēc pašreizējās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas spožās ārpolitiskās darbības varētu veiksmīgi orientēties uz iekšpolitiku.

Zatlera pieredzi politikā un spēju pārstāvēt valsti tik augstā līmenī gan apšauba aptaujātie politologi.

Satversme paredz, ka Valsts prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas deputāta balsu vairākumu. Koalīcijas partijām - TP, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), LPP/LC un apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) - kopā ir 58 deputāti, bet, visticamāk, slimības dēļ vēlēšanās nevarēs piedalīties Leopolds Ozoliņš (ZZS).

Augstāko izglītību Rīgas Medicīnas institūtā Zatlers ieguva 1979.gadā, vēlāk stažējies Jēlas Universitātes Votebērijas klīnikā, ASV, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Kopš 1979.gada Zatlers strādāja par ārstu traumatologu-ortopēdu Rīgas 2.slimnīcā, 1985.gadā kļuva par šīs slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas vadītāju, bet kopš 1994.gada vada Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu.

Pagājušā gadsimta 80.gadu beigās Zatlers bija Latvijas Tautas frontes domes loceklis un Latvijas Ārstu biedrības atjaunošanas grupas aktīvists. Viņš bijis Latvijas Artroskopijas asociācijas dibinātājs un prezidents, Latvijas Ortopēdu asociācijas viceprezidents. Zatleram piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Pirms pieciem gadiem Zatleram radās nopietnas domstarpības ar bijušo padoto, tobrīd veselības ministru Āri Auderu, tomēr izmeklēšana nekādas nelikumības slimnīcas darbā nekonstatēja. Pašu Auderu prokuratūra vēlāk apsūdzēja pacientu apkrāpšanā.

Jau ziņots, ka prezidenta vēlēšanas notiks šā gada 31.maijā. Valsts prezidentu Saeima ievēlē uz četriem gadiem. Par prezidentu var ievēlēt pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Prezidentam nevar būt dubultpilsonība.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu