Kāzu etiķete: kā būt lieliskam kāzu viesim?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Katsunojiri

Kāzu sezona ir atnākusi. Dažu gadu katra nedēļas nogale paiet viesojoties kādās kāzās, bet ik pa brīdim mums visiem aizmirstas, kas ir jādara un nav jādara, lai mēs būtu labi kāzu viesi.

Šeit dažas lietas, kuras vērts atcerēties:

  • Kāzās galvenie cilvēki ir jaunais pāris, gribam to mēs vai ne, attiecīgi viss, ko mums saka un lūdz jaunais pāris, būtu jāņem vērā un jārespektē, lai cik dīvaini un mums neērti dažreiz šie lūgumi būtu.

  • Atbildi uz ielūgumu! Ja esat saņēmuši ielūgumu uz kāzām, izlemiet un atbildiet līdz norādītajām datumam. Mūsdienās kāzu rīkošana ir diezgan dārgs prieks, un jaunajam pāri ir svarīgi zināt un rēķināties ar viesu skaitu. Vidējās kāzās viena viesa piedalīšanās jaunajam pārim izmaksā, sākot no 120 EUR, tāpēc esiet tik laipni un piesakieties vai atsakieties cik vien iespējams laicīgi.

  • 1+1 nav 5. Ja esat saņēmuši ielūgumu divām personām, tad ierodieties kāzās divas personas, nevis vairāk. Ielūgums Bērziņa kungam ar kundzi nenozīmē ierasties ar visiem bērniem un sievasmāti. Kāzu plānošanā jaunais pāris vidēji iegulda apmēram 400 stundas, un, zinot to, cik detaļas ir svarīgas un, būsim godīgi, arī dārgas, vienmēr vajag atcerēties, ka tiek plānotas vietas pie galda, gultasvietas, iespējams, arī transports un daudzi citi sīkumi, ieskaitot krēslu pārvalkus, galda kartes, glāzes un dzērienus. Ļoti daudzos gadījumos jaunais pāris pilnīgi precīzi zina, vai viņi vēlas, lai kāzās piedalās bērni.

    Vienmēr ir labi noskaidrot, vai bērni ir vēlami, ja tas nav precīzi norādīts ielūgumā.

    Pēdējā laikā kāzu viesi arvien biežāk tiek sēdināti pie apaļajiem galdiem, un maksimālais viesu skaits pie tāda galda parasti ir 10 personas. Ja pie jūsu galda ir ieplānots, ka sēdēs 10 kāzu viesi, tad tur pēkšņi neradīsies vietas vēl diviem papildu krēsliem. Divu papildu viesu ierašanās kāzās var izraisīt haosu visā viesu sēdināšanas galda plānā, nemaz jau nerunājot par to, ka kādam būs jāuzzīmē jaunas galda kartes pašā pēdējā brīdī.

  • Nezvaniet jaunajam pārim kāzu dienā! Viņiem nav laika priekš jums. Ja notiek izmaiņas, lūdzu, kontaktējieties ar kādu citu, kurš jums var palīdzēt. Līgava nerisinās jūsu bērnu ēdienkartes jautājumus vai papildu sēdvietu pie galda savā kāzu dienas rītā. Ja jums ir speciālas vajadzības, kuras neskar jauno pāri, risiniet to visu tieši ar kāzu rīkošanas vietu – bērnu krēsli, bērnu gultiņas, īpaši matrači, silts piens no rīta, bezglutēna maize brokastīs – tas viss ir risināms, neiesaistot tajā jauno pāri. Vislabākie palīgi šādu jautājumu risināšanā būs jaunā pāra tuvākie radinieki. Viņiem arī var zvanīt un jautāt par lietām, kuras nav skaidras – ko dāvināt, ko vilkt mugurā un kā labāk aizbraukt. Ja kāzās ir kāzu plānotājs, tad iespējams, ka varēsiet zvanīt arī viņam, ja vien jums ir zināms viņa telefona numurs vai e-pasts.

  • Nav jācieš klusībā. Ja jums ir alerģijas vai īpašs ēšanas režīms – jo radikālāks, jo svarīgāk, ka jūs par to informējat jauno pāri pēc iespējas laicīgāk. Jūs nevarat iedomāties,

    kādu haosu var radīt cilvēks, kurš līdz pēdējam brīdim klusē par to, ka viņš ir svaigēdājs vai vegāns, jo sevišķi, ja kāzas notiek dziļi laukos.

    Brīdiniet par to, ko ēdat vai neēdat, lai par to var parūpēties iepriekš un nevienam nav kāzu vidū jāskrien jums meklēt speciālu ēdienu.

  • Baltā krāsa ir rezervēta līgavai. Katrās kāzās Latvijā bez izņēmuma ir viena dāma - viešņa, kura ierodas baltā kleitā! Vistrakāk ir tad, ja baltu kleitu uzvelk vedējmāte vai līgavas māte. Esiet saprātīgas un atstājiet šo dienu līgavai. Viņai ir jāizskatās visskaistākajai un vienīgajai līgavai savā kāzu dienā. Lai neiekultos nepatikšanās,

    ieteicams izvairīties no jebkura gaišā vai bēšā toņa, kas varētu būt tuvs baltajai krāsai, ieskaitot šampanieša, ziloņkaula un krēmkrāsu.
  • Arī spilgti sarkana krāsa nebūs īsti laba. Ja kāzu fotogrāfs lūdz jūs aiziet aizmugurē kopējā kāzu bildē, tas nozīmē, ka viņš vēlas, lai neaizēnojat līgavu ar savu spilgto kleitu. Arī līgavas un līgavaiņa mātēm vajag atcerēties, ka sarkana kleita novērsīs uzmanību no līgavas un svarīgās bildēs dominēs sarkans plankums.

  • Mācītājs nenovērtēs jūsu plikumus. Ja ceremonija ir paredzēta baznīcā, tad būtu jāievēro visas baznīcas ierobežojošās normas. Pleciem jābūt apsegtiem. Pareizticīgo baznīcā sievietēm jābūt apsegtai arī galvai. Sinagogā vīriešiem galvā ir jābūt kipai. Ja jums ir bažas par ģērbšanās etiķeti kādā baznīcā, lūdzu, kontaktējieties ar baznīcu vai jaunā pāra radiniekiem.

    Esmu bijusi kāzās, kur mācītājs palūdz jaunkundzi radikālā minikleitā iziet no baznīcas.
  • Pajautājiet birdināšanas un mešanas atļauju. Vajag rēķināties ar to, ka baznīcas iekšpusē ļoti bieži ir aizliegts birdināt rīsus un ziedlapiņas, tāpēc, pirms sākat šādas aktivitātes, noteikti konsultējieties ar vedējiem vai organizatoriem.

  • Lietus un rasa ir bieži viesi latviešu kāzās. Latvijas kāzās ir pieņemts braukāt apkārt un parasti liela programmas daļa notiek ārpus telpām. Attiecīgi rēķinieties, ka būs vajadzīgi atbilstoši apavi, lai varētu iet pa pludmali, pļavu vai mežu. Nepieciešams padomāt par to, kas notiks, ja līs lietus un būs stipri auksts. Pagājušā gada Jāņos kāzas notika +16 grādos.

  • Kāzu diena ir gara un pilna ar piedzīvojumiem. Paēdiet, pirms dodaties ceļā, jo nezin kad sanāks! Un pats svarīgākais – kāzu dienas garumā mēģiniet dzert ar mēru, jo visas ziepes sākas tad, kad kāds no kāzu viesiem ir pārķēris šampanieti jau dienas sākuma daļā. Visi nepatīkamie notikumi kāzās ir saistīti ar kādu kāzu viesi, kurš nav aprēķinājis savus spēkus. Tieši kunga prātā gadās piesist kanti labākā drauga draudzenei vai aizmirst, ka esi atnācis uz kāzām kopā ar savu jauno draudzeni.

  • Mūsos katrā dzīvo fotogrāfs. Jaunais pāris ir samaksājis milzu naudu par profesionāla fotogrāfa pakalpojumiem. Esiet tik labi un piebremzējiet ar saviem mobilajiem telefoniem un planšetēm. Ir briesmīgi, ja fotogrāfs nevar uzņemt nevienu fotogrāfiju, kurā nebūtu redzams kāds mobilais telefons. Tāpat mūsdienās ir ļoti svarīgi noskaidrot, vai drīkstam likt bildes savos sociālo tīklu kontos. Arvien vairāk parādās jauno pāru lūgumi viesiem nelikt bildes publiskajā vidē, pirms jaunais pāris nav ielicis savas bildes.

    Netagojiet jauno pāri, ja viņi nav tam piekrituši.
  • Ja tev nav nekā laba ko pateikt - paklusē! Nevajag nākt ar savu konstruktīvo kritiku, ja jums neviens neprasa padomu. Tā ir jaunā pāra diena, un acīmredzot viņi ir pielikuši lielas pūles, lai viss būtu tieši tā, kā viņi vēlas. Daudzas lietas būs savādākas, kad paši precēsieties!

Un viens no būtiskākajiem latviešu kāzu jautājumiem – zagt vai nezagt! Zodziet, bet tikai tad, ja zināt, ka līgavai un līgavainim nekas nav pretim, ka visi visu uztvers pareizi un jūs galīgi neizjauksiet rūpīgi sastādīto scenāriju. Vienmēr vajag izdomāt rīcības plānu, ko darīsiet tad, ja jums izdosies līgavu nozagt, lai tas nepārvēršas par garlaicīgu un bezgalīgu pārējo viesu un jaunā pāra mocīšanas procesu. Vai tieši otrādi – agresīvā orģijā, kuras laikā jaunais pāris gūst savainojumus un viss beidzas ar līgavas asarām. Esmu piedzīvojusi tikai pāris labi organizētas līgavas zagšanas, kas patiešām izvērtās lielā jautrībā. Visos pārējos gadījumos zadzēji diemžēl nezina, ko iesākt tajā brīdī, kad līgava ir rokā!

Lai jums lieliska kāzu vasara!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu