Grūti pamosties? Ir palīglīdzeklis!.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja jūs esat braši "cīruļi" vai arī darbs jums sākas vēlu, droši vien arī ziema jums nesagādā nekādas mokas. Bet daudziem cilvēkiem rīts sākas tā: melnā tumsā iepīkstas mobilā telefona modinātājs... no gultas lēni pastiepjas miegaina roka, paņem telefonu un nospiež pogu... pēc piecām minūtēm vēlreiz... tad vēlreiz... un tad īgns cilvēciņš ar miega pilnām acīm dodas mazgāt muti un klusībā dveš: "Ak, kāpēc man tik agri jāceļas!"

Vasarā tas pats agrais rīts nav nemaz tik grūts, jo saulīte ir piecēlusies pirms mums. Reizēm nemaz nav iespējams ilgi nogulēt, ja nu vien jūsu guļamtelpa nav bezlogu ūķis. Vai zināt, kādēļ tā? Dienas gaismas - tumsas mija vada arī mūsu miega - nomoda ritmu. Jau vājš rīta svīdums, apspīdot gulētāja aizvērtos plakstus, kairina gaismjutīgās šūnas acs tīklenē, no kurām nervu impulsi tūdaļ dodas uz smadzenēm, kur sākas "nomoda proteīnu" produkcija. Savukārt, krēslai iestājoties, smadzenes sāk ražot melatonīnu - tas ir hormons, kas gādā par iemigšanu: pazeminās asinsspiediens un ķermeņa temperatūra, palēninās vielmaiņa un sirdsdarbība; ar to visu - arī aktivitāte. Tiklīdz uz tīkleni krīt spilgta gaisma, melatonīna veidošanās rimstas. Starp citu, ir pamats viedoklim, ka sievietēm ir labi jāizguļas, lai būtu skaistas, - ir konstatēta sakarība starp melatonīna līmeņa samazināšanos organismā un ķermeņa šūnu (sirds, nieru un ādas) novecošanos. Melatonīns iesaistās arī imunitātes nodrošināšanā. Iedomājieties, kas notiek, ja jums jāsāk diena melnā tumsā. Ja nespējat izlīst no gultas - tas ir likumsakarīgi: melatonīns taču joprojām gādā, lai temperatūra būtu zema, asinsspiediens - miega fāzē, sirds arīdzan vēl nestrādā pietiekami ātri, lai veicīgi iesildītu miegainos locekļus aktivitātei. Modinātājam jūs uzraujot kājās, tiek spēji pārtraukta miega hormona producēšana un sākas stresa hormona izstrāde, lai gan ķermenim vēl vajag mieru. Atcerieties arī - ja esat nakts vidū pamodies un uz brīdi ieslēdzat gaismu, lai apskatītos, cik pulkstenis, atkal aizmigt ir daudz grūtāk nekā tad, ja paliekat tumsā. Tas, vai esam pūces vai cīruļi, kāds gaismas daudzums stimulē mūsu ķermeni sākt vai beigt izstrādāt miega hormonus, ir ģenētiski noteikts. Vai samierināties ar likteni? Tomēr ir veids, kā "pūcēniem" atvieglot sev ziemas rītus. Ārzemju interneta lapās tiek piedāvāta personiskā saullēkta iespēja jebkuram gadalaikam - modinātājlampa. Gluži kā lecoša saule tā PAMAZĀM padara guļamistabu aizvien gaišāku un gaišāku, signalizējot bioloģiskajam pulkstenim: laiks celties! Mošanās ir maiga, jo tai atvēlētas veselas 30 minūtes - tāds laiks paiet no vājas gaismiņas līdz pilnam spuldzes spilgtumam. Ķermenis ar attiecīgi radušos hormonu "komplektu" jau pieceļoties ir gatavs darboties. Ja jūs tas interesē, meklējiet internetā pēc atslēgvārdiem: vāciski - Lichtwecker, angliski - Light alarm clock. Nesamulstiet, ja tādējādi gadās trāpīt nedzirdīgo preču veikalos, kur pārdod zibsnījošus modinātājpulksteņus; pareizās lapas būs tās, kas iesaka gaismas terapiju. Latvijā šādas lampas nevienā veikalā atrast neizdevās :(

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu