Arī vīriešus piemeklē klimakss jeb kā sadzīvot ar andropauzi (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katrs trešais vīrietis dzīves otrajā pusē saskaras ar andropauzes izraisītām sekām – depresiju, miega traucējumiem, libido pazemināšanos, aptaukošanos. Līdz šim galvenokārt tika runāts par sieviešu menopauzi, tagad ir laiks pievērst uzmanību arī pretējā dzimuma dabīgās novecošanas procesiem, kas var ievērojami pazemināt dzīves kvalitāti, ja netiek pakļauti kontrolei.

"Gaiļezera" slimnīcas uroloģijas nodaļas vadītājs Rolands Dāle skaidro, ka andropauze parasti sākas ap 40-45 gadu vecumu, sasniedzot kulmināciju ap 60 gadu vecumu. Gadās, ka dažādu ar veselību saistītu problēmu gadījumos vīrišķā hormona testosterona aktīvā daļa sāk samazināties jau tūlīt pēc 30 gadu sasniegšanas.

"Tāpat kā sievietēm notiek izmaiņas hormonu līmenī, arī vīriešiem attīstās līdzīgs process, ko sauc par andropauzi jeb vēlīno hipogonādismu. Atšķirībā no sievietēm, kam menopauze agri vai vēlu iestājas visām, vīriešiem reāli tā iestājas tikai trešdaļai. Sievietēm menopauzē olnīcas pārstāj darboties pilnībā, un līdz ar to daudzu sievišķo hormonu producēšana tiek pārtraukta. Vīrišķā hormona testosterona ražošana organismā pavisam neizbeidzas, taču pēc 30–35 gadu vecuma pakāpeniski samazinās – apmēram par 1–1,5% gadā. Ne visiem andropauze noris izteikti. Ir tādi, kuri to pat nepamana, bet daļai andropauze var noritēt tik smagi, ka nepieciešama hormonu aizstājterapija."

Vīriešiem 80 gados ir tikai 40% no vajadzīgā, tas ir, normālā, testosterona līmeņa, kas ir 25 gados.

Eksistē daudzi faktori, kas nemanāmo un pakāpenisko testosterona līmeņa pazemināšanos var padarīt daudz straujāku. To paātrina hroniskas aknu, nieru, sirds slimības, infekcijas, infarkts, ateroskleroze, paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, astma, traumas. Turklāt testosterona līmeņa sarukšanu veicina arī medikamenti, ko lieto šo slimību ārstēšanā. Uz testosteronu nelabvēlīgu iespaidu atstāj lieka ķermeņa masa, ilgstošs stress, smēķēšana, alkohola pārmērīga lietošana.

Samazinoties testosterona aktīvajai daļai, notiek gan fiziskas, gan emocionālas izmaiņas. Samazinās libido jeb ir izteiktas dzimumtieksmes trūkums, urinācijas problēmas, var sākties erektilās disfunkcijas problēmas. Ir arī psihosomatiskās izmaiņas – vīrietis kļūst apātisks vai, tieši pretēji, ir viegli uzbudināms, samazinās intelektuālās un uztveršanas spējas, biežāk izpaužas depresija, ko var izjust kā dzīves jēgas zušanu, miega traucējumus. Samazinās muskuļu masa, bet pieaug tauku masa, veidojas hipogonādisma ārējais izskats, pazūd apmatojums, āda sāk ātrāk un izteiktāk novecot, rodas izmaiņas kaulu struktūrā, kas savukārt var veicināt osteoporozes rašanos, var būt karstuma viļņi. Var straujāk palielināties svars, kas noved pie sirds un asinsvadu slimību attīstības. Samazinās vīrieša spēja radīt bērnus, kaut bioloģiski tas būtu jāspēj līdz pēdējai dzīves stundiņai.

Sākoties hormonālajām izmaiņām, tās turpinās līdz pat mūža beigām. Šobrīd ir iespējams šos simptomus ārstēt un būtiski uzlabot dzīves kvalitāti. Līdzīgi kā ar sieviešu menopauzes simptomu atvieglošanu, arī vīriešiem ir iespēja lietot noteiktus hormonu preparātus, lai noturētu organisma hormonālo līdzsvaru. Lai noteiktu, vai tas ir nepieciešams, ir jāapmeklē ģimenes ārsts vai arī urologs vai andrologs, kas veiks asins analīzes un precīzi noteiks, kāds ir brīvā testosterona līmeni asinīs. Ja izrādīsies, ka tas ir pārāk zems, var nozīmēt hormonus aizvietojošo terapiju ar vīrišķajiem hormoniem. Jāpiebilst, ka ne visiem šī terapija der, jo ir saslimšanas, kuru laikā hormonus lietot nedrīkst.

Aizstājterapijas hormonus parasti lieto ilgstoši, laiku pa laikam kontrolējot to līmeni asinīs. Iespējams, ka pēc laika to devu var samazināt vai pat pārtraukt to lietošanu.

Veidi, kādos šos hormonus var uzņemt, ir dažādi – līdzīgi kā sievietēm tos piedāvā gan tablešu, gan plāksteru, gan injekciju veidā. Visu izšķir ērtības un maka biezuma jautājums.

Jāatzīst, ka vīrieši vispār par veselību rūpējas daudz paviršāk, tāpēc tāda lieta kā andropauze, kas, pasarg dies, varētu liecināt par vīrišķā spēka norietu, varētu radīt strausa efektu – galva smiltīs un problēmas it kā nav. Tam piekrīt arī urologs: "Andropauze nav izņēmums, īpaši ja ir sākusies andropauzei raksturīgā depresija, kad reālās situācijas uztvere ir neadekvāta. Tad palīdzēt var līdzcilvēki – sieva, bērni, varbūt pat kolēģi. Psiholoģiskās izmaiņas jau visvairāk jūt tie, kas ir blakus, tāpēc viņu ietekme varētu būt pat efektīvāka nekā paša sajūtas."

Taujājam, kas vēl būtu jāzina vīrietim, lai saglabātu savu veselību pēc iespējas ilgāk?

R. Dāle aicina visus vīriešus, kas sasnieguši 45 gadu vecumu, vismaz reizi gadā tomēr apmeklēt urologu, kas veiks profilaktiskās pārbaudes.

"Tas, ka apmeklē ārstu, jau nenozīmē, ka viņš ir slims. Sievietēm galu galā ir iemācīts, ka ginekologs jāapmeklē reizi gadā, bet vīrieši profilaktiskās apskates neveic. Patiesībā, kamēr vīrietis ir jauns un viņam nav problēmu, urologs tiešām ik gadu nav jāapmeklē."

Urologa vizītē:

izrunāsies ar vīrieti par sūdzībām, ja tādas ir;

novērtēs, vai nav izmaiņas ārējos dzimumorgānos;

paņems urīna analīzi;

izdarīs analīzes uz priekšdziedzera ļaundabīgajiem audzējiem.

Daudzas saslimšanas šādi var atklāt ļoti agri, piemēram, prostatas vēzi, prostatas labdabīgas hiperplāzijas, iekaisumus, erektilās disfunkcijas problēmas, kas ir ļoti veiksmīgi ārstējamas.

Sievietes urologu apmeklē retāk. Lielākā problēma sievietēm ir urīna nesaturēšana. "Daudzi to uzskata par normu un neārstē. Bet, spriežot pēc higiēnisko preču reklāmu intensitātes, var noprast, ka problēma ir plaša. Urīna nesaturēšanu abiem dzimumiem var ārstēt gan medikamentozi, gan ķirurģiski," skaidro ārsts.

Joprojām izplatītākās problēmas ir nierakmeņi, urīnceļu iekaisumi, priekšdziedzera saslimšanas, urīnpūšļa saslimšanas, tomēr ātro medicīnisko palīdzību arvien retāk sauc akūtu problēmu risināšanai. Tas liecina, ka cilvēku izpratne veselības jautājumos tomēr arvien uzlabojas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu