Sieviete un vīnogu audzēšana. Par vilinošo šajā hobijā.

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties ikgadējai izstādei «Latvijas vīnogas», kas šogad notiks Bauskā un rādīs vairāk nekā 100 dažādu vīnogu šķirņu paraugus no visas Latvijas, iepazīstinām ar izstādes dalībnieci – viena no lielākajiem vīna dārziem Latvijā saimnieci Guntu Niedru. Kāpēc Gunta ir iemīļojusi šo nodarbi un kas vīnogu audzēšanā ir tik īpašs, lasi sarunā.

Pastāstiet, Gunta, kā šis hobijs sākās - kāpēc tieši vīnogu audzēšana? Kas bija dzenulis, kurš lika pamēģināt?

Reiz man ar vīru radās doma, ka vīnogu stādi varētu padarīt skaistāku mums piederošās zemes nogāzi. Domāts – darīts! Sākām interesēties par vīnogu audzēšanas iespējām Latvijā, kur patiesībā pavērās plaša pasaule un daudzas interesantas lietas, kas mudināja to noteikti izmēģināt. Kad ieraudzījām savu pirmo vīnogu lauku, bija skaidrs, ka mums šis hobijs patīk un vīnogu audzēšanu turpināsim!

Tagad jau lolojam vairāk nekā 60 dažādu vīnogu šķirņu Mazburku vīna dārzā 4 hektāru platībā.

Kāds bija visa sākums - grūts un pamācošs vai viss aizgāja raiti un viegli?

Paradoksāli, bet sākums nebija pārāk grūts, jo neko nezinājām par vīnogām un to audzēšanu. Tobrīd tas prasīja tikai un vienīgi mūsu abu darbu. Pieredze un viss pārējais nāca tikai ar laiku. Tu sāc interesēties, mācīties, eksperimentēt – te atveras plašā pasaule, kuru tā kāro iepazīt un mēģināt pārvaldīt pēc iespējas pareizāk.

Kāpēc, jūsuprāt, Latvijā cilvēki nodarbojas ar vīnogu audzēšanu?

Jā, šodien Latvijā daudzi cilvēki audzē vīnogas.

Domāju, audzē tie, kuriem garšo vīnogas un kuri saprot to veselīgumu un labumu.
Foto: No personīgā arhīva

Kādas ir jūsu vīnogas - lutekles? Kādas šķirnes audzējat un kā tās tiek pārstrādātas tālāk?

Mūsu laukā ir Latvijas selekcionāra Paula Sukatnieka veidotās vīnogu šķirnes – 'Zilga', 'Supaga', 'Guna', 'Sukribe'. Ir arī citas šķirnes no citām vietām. Savas ogas pārdodam klientiem, kuri labprāt tās lieto uzturā. Tiek spiesta vīnogu sula un, protams, darināts vīns, ko var pie mums ciemos braukt degustēt.

Kā Latvijā skatās uz sievieti - vīnogu audzētāju, vai nevalda stereotipi, ka tas tā kā ierasts kungu hobijs?

Es domāju, visi Latvijas vīnogu audzētāji

vīrieši pie sievietēm, kas rosās vīnogu laukā, jau ir pieraduši.

Tas ir jauks hobijs, ko Latvijā iemīļojušas arī daudzas dāmas. Kāpēc ne? Vīnogu audzētājs var būt kā vīrietis, tā sieviete. Perfekta kombinācija, ja to dara abi un kopā, viens otru atbalstot un iedrošinot uz kādām jaunām idejām un pieejām.

Kas jūs pašu visvairāk valdzina šajā nodarbē?

Man ļoti patīk vīnogas kā tādas – kā augs. Vīnogu audzēšana ir neizsakāmi skaista nodarbe, un laiks, ko velti vīnogām, manuprāt, ir ļoti vērtīgs un interesants. Tas arī ir neprognozējams.

Tā ir vesela pasaule, ko patiesībā vārdos nevar izstāstīt, tā ir jāsajūt.

Jāsajūt, ka šis skaistais hobijs tevi aizrauj patiešām no visas sirds.

Foto: Publicitātes foto

Ir kāds sapnītis, kas saistāms ar vīnogām un ko gribētos realizēt?

Jā, gribētos iekārtot savu lielo vīnogu dārzu. Reiz man tāds arī būs!

Ja vēlies satikt Guntu un uzzināt par šo hobiju klātienē, apmeklē ikgadējo izstādi «Latvijas vīnogas», kas norisināsies 23. un 24. septembrī Bauskas pils viesmīlīgajās telpās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu