Mandeļu cepumi (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šajā lietainajā dienā nekas mani nespēs izvilkt ārā no mājas, tāpēc ieritināšos dīvānā kopā ar grāmatu, tēju un mandeļu cepumiem. Labākais ir tas, ka šiem cepumiem ir vienkāršas sastāvdaļas, turklāt pagatavošana prasa gaužām maz laika. Tiesa gan, ir viena lielāka vai mazāka problēma – nepieciešams, lai mājās būtu mandeļu milti, bez tiem šoreiz nekādi neiztikt. Taču, ja tie ir, viss pārējais būs pavisam vienkārši.

Recepte
- 250 grami mandeļu miltu
- 200 grami cukura
- divi olu baltumi
- šķipsniņa sāls
- tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
- rīvēta citrona miziņa vai daži pilieni citronu ēteriskās eļļas

Uzsilda cepeškrāsni līdz 190 grādiem un ķeras pie mīklas gatavošanas.

Bļodā ieber mandeļu miltus, cukuru un šķipsniņu sāls un pievieno divus olu baltumus un citronu miziņu vai ēterisko eļļu. Samīca visu vienā masā, un mīkla gatava. Tā sanāk diezgan lipīga, bet tieši tādai tai jābūt.

Ar tējkaroti ņem mīklas pikučus, ar rokām saviļā bumbiņā, saplacina un apmērcē cukura pērlītēs vai pūdercukurā.

Liek uz pannas un šauj krāsnī otrajā nodalījumā no augšpuses (šie cepumi krāsnī uzvedas dīvaini un apakšpuse cepas krietni veiklāk nekā augša – ja augša izskatās bālgana, apakša jau strauji brūnē).

Jācep kādas 10-15 minūtes, visu laiku vaktējot, kas notiek krāsnī. Ar pirmo pannu var saprast krāsns un cepumu attiecības un, cepot otro pannu, jau būs skaidrs, cik ilgs laiks tiem jāpavada krāsnī.

Cepumi no ārpuses ir gaiši un drusku kraukšķīgi, bet iekšpusē ir maigs marcipāns. Lieliski ziemas cepumi, kad aiz loga līst, nevis snieg, – vismaz uz cepumiem ir sniegpārsliņas.

Oriģinālreceptē teikts, ka no šā mīklas daudzuma sanāk 32 cepumi – es laikam biju dikti dāsna un man sanāca 18, t.i, divas pannas ar deviņiem cepumiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu