Latvijas vīriešu spermas kvalitāte ir kļuvusi sliktāka (94)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā ir piecas iestādes, kur sasaldētā veidā var uzglabāt spermu. Pirmā tika nodibināta 1999. gadā. Pieprasījums pēc šādu banku pakalpojumiem ir pietiekams - Latvijā ir simtiem ģimeņu, kas tradicionālā veidā nevar tikt pie bērniņa, un tad šāda banka ir pēdējais salmiņš.

Spermas banka, protams, maz asociējas ar finanšu iestādi. Patiesībā tā ir viena liela kaste, kurā ir noteikta temperatūra, un tajā sasaldētā stāvoklī šķidrajā slāpeklī tiek glabāta vīriešu sperma.

Ne vienam vien šķiet, ka spermas banka ir kaut kas pretīgs vai pat neķītrs. Tā domāt ir galīgi aplami. Daļa spermas bankas klientu ir tādi, kas savu spermu ļauj izmantot citiem, otri - cilvēki, kuri savu spermu noglabā drošā vietā, lai paši to izmantotu vēlāk (piemēram, onkoloģisku saslimšanu gadījumā).

Apmēram pusē gadījumu, kad ģimene nespēj tikt pie bērniņa, vainojama ir tieši nekvalitatīva vīrieša sperma. Viena no būtiskām lietām, kas ļoti samazina spermas kvalitāti, ir mazkustīgs dzīvesveids, smēķēšana un aptaukošanās. Lai nodotu spermu, ko vēlāk var izmantot citas ģimenes, ir ļoti augstas kvalitātes prasības, tāpēc par spermas donoru var kļūt tikai retais, kurš te atnāk. Reproduktīvās medicīnas centra «Embrions» speciālisti atzīst, ka potenciālo donoru atbirums ir ļoti liels - no teju simta vīriešu apmēram pieciem spermas kvalitāte ir atzīstama par labu.

Esot tādi, kas atnāk pie ārsta un saka - dakter, kādu tableti man padzert, lai spermas rādītājs uzlabotos?

Dakteris tad atbildot - tabletes nevajag, mēģini atmest smēķēšanu un atceries, ka māki spēlēt basketbolu vai tenisu.

Komentāri (94)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu