Tomāti - ne tikai garšīgi, bet pat ārstnieciski (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Tomāti ir ļoti vērtīgi dārzeņi. 200 g svaigu tomātu nodrošina cilvēka organismam nepieciešamo C vitamīna dienas devu, 100 g - karotīna devu (A provitamīnu). Tomātos sastopami arī daudzi D grupas vitamīni. Tomātos ir kalcijs, magnijs, mangāns, dzelzs, kobalts, molibdēns, cinks, jods, tāpēc tomāti ir sevišķi nozīmīga uztura sastāvdaļa, jo šīs vielas ir ļoti nepieciešamas asins sastāva atjaunošanai, kaulaudu attīstībai, dažādu dziedzeru sekrēcijai.

Uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kg tomātu, ideāli - 20 tomātus nedēļā.

Tomāti stiprina sirdi, attīra kuņģi

Tomātus kopš seniem laikiem plaši izmanto uztura medicīnā. Sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku, uztur tonusu, tāpēc tomātus iesaka regulāri lietot uzturā sirds slimniekiem un arī sirds slimību profilaksei. Svaigos tomātos ir daudz fitoncīdu, kas sekmē nedzīstošu brūču un trofisko čūlu sadziedēšanu. Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Gatavi tomāti tāpat kā šokolāde satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Uztura zinātnieki rekomendē tomātus izmantot dažādās ārstnieciskās diētās, jo tie satur maz kaloriju, stabilizē holesterīna līmeni, mazina svaru utt. Ķīniešu tautas medicīna neiesaka ēst tomātus lielā daudzumā, ja ir mutes čūla un reimatiskais poliartrīts.

Vissvērtīgākais tomātā ir karotinoīds likopēns, kas piešķir tiem sarkano krāsu. Tas ir viens no visspēcīgākajiem antioksidantiem, kas iznīcina agresīvās molekulas - brīvos radikāļus, kas paātrina novecošanos, sargā no vides kaitīgās ietekmes. Antioksidanti palīdz izvairīties no sirds slimību, vēža, locītavu slimību un osteoporozes saslimšanas riska.

Kā pareizi ēst tomātus?

Ja pilnībā grib izmantot visas tomātos esošās labās vielas, vislabāk pārmaiņus tos ēst gan svaigus, gan ceptus, gan vārītus kopā ar nelielu daudzumu eļļas, sviesta, margarīna, krējuma vai citu taukvielu, jo tikai ar taukvielām visas labās vielas, kas ir tomātos, patiešām arī paliks organismā, nevis tiks vienkārši izvadītas ārā.

Neparasts ir atklājums par likopēnu - tas ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus cep, vāra vai citādi karsē. Tas gan samazina C vitamīna daudzumu, bet jau pēc divu minūšu karsēšanas likopēna koncentrācija palielinās tieši par vienu trešdaļu. Tieši šā iemesla dēļ aizvien lielāku popularitāti iegūst tomātu mērces, kečupi, sula, dažādos veidos konservēti tomāti, jo tie satur daudz likopēna. Lietas, kas jāzina par tomātiem

- Labi tomāti ir cieti, stingri, koši sarkanā krāsā. Jo spilgtāka sarkanā krāsa, jo vairāk tomātos likopēna. Dzeltenajos tā nav.

- Tomātiem ir vairākas gatavības pakāpes. Negatavus, zaļus tomātus nedrīkst ēst, jo tie satur indīgu vielu alkaloīdu solanīnu, (to pašu, ko satur saulē turēti un veci kartupeļi), kas, tomātam gatavojoties, noārdās. Solanīna daudzums 100 g tomātu var būt 1-30 mg. Par toksisku devu uzskata 25 mg, kas var izraisīt galvassāpes, sliktu dūšu, caureju, vēdergraizes, krampjus utt. Savukārt pārgatavojušies tomāti satur daudz dzintarskābes, kas ir kaitīga cilvēka organismam.

- Tomātus nevar saldēt, jo tie satur daudz ūdens, kas sasalstot saārda tomātu šūnu maigo struktūru. Ja tomāti sāk bojāties, var pagatavot biezeni, ko var droši sasaldēt un glabāt saldētavā pusgadu.

- Ja nopirktie tomāti ir bez garšas, var mēģināt tos cept cepeškrāsnī, lai kļūst aromātiskāki.

- Garšīgāki ir gludie un apaļie tomāti, tie arī ilgāk uzglabājas. Konservēšanai labāk der mazie un ovālie. Ilgstošai uzglabāšanai labāki ir mazie tomāti.

- Ieplaisājušus tomātus var apbērt ar rupjo sāli, tad tie nesapelēs.

- Vairums importēto tomātu un bieži vien arī vietējo tiek novākti zaļi un pēc tam nogatavināti mākslīgi - speciālās gāzes kamerās. Tas tiem piešķir bālu skatu un ūdeņainu garšu.

- Ilgāk svaigi uzglabājas tomāti, kas novākti ar visu ķekaru.

- Ledusskapis nogalina tomātu aromātu, tāpēc labāk tos uzglabāt istabas temperatūrā.

- Ja tomātus ēd ar olīveļļu vai linsēklu eļļu, organisma spēja absorbēt likopēnu palielinās par 70%.

5 garšīgas receptes

Tomātu un mocarellas siera salāti Tomātus sagriez puscentimetru biezās šķēlēs, arī mocarellas sieru sagriez puscentimetru biezās šķēlēs. Tomātus, sieru un nesagrieztas bazilika lapiņas liec kārtām uz šķīvja, pa virsu uzlej nedaudz olīveļļas, pievieno svaigi samaltus piparus un sāli.

Grieķu salāti Lielos gabalos sagriez tomātus, gurķus, svaigus sīpolus (var arī papriku), feta (kazas) sieru - kubiņos. Aplaisti ar olīveļļu un svaigu citronu sulu, klāt pievieno melnos piparus (var likt klāt kaltētu oregano un baziliku). Grieķu salātus pasniedz nesamaisītus un sieram ir jābūt virs dārzeņiem

Grieķu salāti latviešu gaumē Talsu ritulis (zaļais) 1 gab., paprika, tomāts, gurķis, puķkāposts, citrons. Visu sagriež kubiņos, pārslaka ar citronu, samaisa un gatavs. Nekādas garšvielas, nekādas eļļas.

Tomātu, kartupeļu un sēņu sacepums Cepamajā traukā (vai uz cepešpannas) kārtās liek šķēlēs sagrieztus kartupeļus, tomātus, papriku, šampinjonus, sīpolus, ķiplokus pēc gaumes, garšvielas. Sāk sautēt. Pēc kāda brīža uzber virsū sarīvētu, labu kūstošu sieru, un sautē kamēr viss gatavs. Pasniedz ar zaļumiem un kādu mērcīti pēc pašu gaumes.

Pildīti tomāti Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Smalki sakapā šampinjonus, olīvas un olīveļļā apcep pannā. Nogriez tomātiem virsējo daļu kā vāciņu un uzmanīgi izņem mīkstumu. Sacepto masu iepildi tomātos, pārber ar rīvēto sieru un cep cepeškrāsnī 5 minūtes.

Avoti: veselība.lv, receptes.lv, patti.lv

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu