EK piešķirs 110 miljonus eiro Černobiļas AES stabilizēšanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieminot Černobiļas katastrofas 25.gadskārtu, Eiropas Komisija (EK) otrdien grasās nākt klajā ar paziņojumu par vēl 110 miljonu eiro (77,30 miljonu latu) piešķiršanu avarējušās spēkstacijas stabilizēšanai, kā arī vietējo iedzīvotāju atbalstam.

Par papildu finansējuma atvēlēšanu paziņos EK prezidents Žozē Manuels Barrozu Kijevā notiekošajā kodoldrošības jautājumiem veltītajā samitā, pirmdien pavēstīja EK.

Šī nauda palīdzēs nodrošināt, ka situācija Černobiļas atomelektrostacijā saglabāsies stabila un neapdraudēs apkārtējo vidi, teikts paziņojumā.

Finansējums tiks novirzīts "kodoldrošībai, kā arī programmām vietējo iedzīvotāju atbalstam un kvalitatīvas veselības aprūpes nodrošināšanai cietušajām ģimenēm".

Pēc komisijas aplēsēm, līdz 2015.gadam avarējušās spēkstacijas uzturēšanai būs nepieciešami vēl 740 miljoni eiro.

"Nesenais nelaimes gadījums Fukušimā, Japānā, apliecina, ka kodoldrošība joprojām ir būtisks jautājums," norāda ES attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Pēc sprādziena Černobiļas 4.reaktorā 1986.gada 26.aprīlī radioaktīvie putekļi un pelni nonāca vairāk nekā 200 000 kvadrātkilometru platībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu