Bērziņš: Valodai jākalpo saziņai

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valodai ir jābūt saziņas līdzeklim nevis politiskam jautājumam, uzskata jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viesojoties Nītaures vidusskolā, Bērziņš atgādināja, ka valoda vēsturiski ir bijusi karojošo cilšu instruments, kas tika izmantots, lai atšķirtu savējo no pretinieka.

Viņš secināja, ka nekur tālu no šī stāvokļa neesam nokļuvuši.

Uz jautājumiem centīsies atbildēt vaicātāja valodā

Atbildot uz kāda klātesošā jautājumu par valodas izmantošanu turpmākajā darbībā, prezidents apliecināja, ka visās oficiālajās reizēs, kad tas būs nepieciešams, viņš izmantos latviešu valodu, tomēr viņš centīsies atbildēt uz jautājumiem vaicātāja valodā.

Ar krievvalodīgo kopienu ir jārunā krieviski, lai viņi labāk saprastu sniegto informāciju. Tas prezidentam tapis skaidrs arī pēc tikšanās ar ārvalstu diplomātiem.

Sola mācīties franču valodu

Bērziņš saprot, ka turpmāk viņam būs smagi jāmācās, un viņš cer četru gadu laikā iemācīties franču valodu, ja saspringtais darba grafiks to atļaus.

Prezidents arī apliecināja, ka viņam ir padomā likumdošanas iniciatīvas, ko iesniegt Saeimā, taču pagaidām viņš tās neatklāja.

Viesošanās Nītaurē Valsts prezidentam Andrim Bērziņam izvērtās diezgan emocionāla.

Klausoties skolotājas atmiņās, apraudājas

Sagaidīt jauno prezidentu pie Nītaures vidusskolas bija ieradies paliels iedzīvotāju pulciņš, daži prezidentam pasniedza puķes.

Bērziņš sasveicinājās ar savu pirmo skolotāju, sakot: "Redziet, ka dzīve iet uz priekšu."

Vēlāk prezidents apskatīja dažas skolas telpas, savukārt cilvēku pilnā zālē viņu sagaidīja ar aplausiem, bērnu deju ansambļa "Šurumburums" sniegumu un muzikāliem priekšnesumiem.

Bērziņa pirmā skolotāja Aina Dabeka uzstājās ar emocionālu un sirsnīgu runu. Uzrunājot vairāk nekā 100 klātesošos, viņa norādīja, ka prezidents skolas gados bijis godīgs un viņam labi padevusies matemātika. Problēmas esot sagādājuši rakstu darbi, kas gan varētu būt skaidrojams ar tā laika mācību sistēmu.

Foto: LETA

Bērziņš teica, ka skolotāja atgādinājusi daudzas lietas, ko viņš nebija atcerējies. Viņš pastāstīja, ka bijis kreilis, bet skolā kreisā roka bija jātur aiz muguras un jāmācās rakstīt ar labo.

"66 gadu vecumā es tā arī īsti neesmu iemācījies rakstīt. Bet tas man neliedz visu darīt," viņš piebilda.

Lauki padarījuši stiprāku

Bērziņš arī atzina, ka lauki viņu padarījuši par stipru cilvēku. "Rīga būs, lai arī kas valdīs pasaulē. Bet ja nerūpēsimies par laukiem, viņu arī nebūs... Kamēr būs Nītaures skola, būs arī Nītaure," sacīja prezidents.

Viesojoties Nītaurē, prezidents saņēma gan vietējās jaunietes zīmētu viņa portretu, gan uzaicinājumu viesoties vietējā viesu namā un apmeklēt Gaiziņkalnu.

Kā ziņots, Bērziņš šodien Saeimas ārkārtas sesijas sēdē nodeva svinīgo Valsts prezidenta solījumu un stājās amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu