Pedagogi Bērziņa priekšlikumu neuztver kā nopietnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) paudis atbalstu Valsts prezidenta Andra Bērziņa idejai par vidējās izglītības iegūšanu 11 gados, pedagogu vidū šobrīd vērojama pretestība.

Nozares eksperti uzskata, ka tas neesot nopietns piedāvājums un savā ziņā pat uzskatāms par pazemojošu, ja idejas galvenais mērķis esot jauniešu ātrāka iekļaušanās darba tirgū, tā trešdien vēstīja LNT ziņas.

Atbalstītu strukturālās reformas

Rīgas 3.vidusskolas direktors Andris Priekulis paudis uzskatu, ka viņš no visas sirds atbalstītu strukturālās reformas izglītības satura uzlabošanai, piemēram, agrākai jauniešu specializācijai.

Taču skolas gaitu saīsināšanu, to pamatojot ar pārāk ilgu darbaspēka aizsēdēšanos skolas solā, Priekulis uztver drīzāk kā pazemojošu ieceri.

„Ko tad no mums, mūsu bērniem dzīvē grib? Kādu, teiksim, ceļu iedot? Darba rokas? Ahā, tagad pietrūkst kapitālismiem darba rokas, laidīsim jaunos, lai viņi ir tie darba ņēmēji!

Ziniet, ja apakšā ir tāda ziņa, tad ir briesmīgi klausīties to visu," komentēja Priekulis.

Prognozē haosu izglītības sistēmā

Arī Latvijas Pedagogu domes (LPD) vadība Valsts prezidenta Andra Bērziņa priekšlikumu nodrošināt vidējās izglītības iegūšanu 11 gados neuztverot kā nopietnu piedāvājumu.

Latvijas skolēni, neraugoties uz garo vasaras brīvlaiku un nemācoties sestdienās, jau tā mācību iestādēs pavadot vienu no īsākajiem laikiem Eiropā. LPD valdes priekšsēdētājs Andrejs Mūrnieks intervijā LNT ziņām atzina, ka viens pats šāds solis neko labu nedos, būšot tikai liels haoss.

„Esmu piedalījies daudzās reformās - trūkst tādas līdzsvarotas attīstības skatījuma. Parasti šādas reformas netiek nodrošinātas ar atbilstošu finansējumu, un līdz ar to pat labi domātas idejas izgāžas,”

sacīja Mūrnieks.

Vienīgi viņš pieļāva, ka skolas gaitas bērni varētu sākt agrāk un tad jaunieši vidusskolu beigtu 18 gados.Taču pagaidām neesot vēl apkopoti dati par to, kādi ir aizvadītajā mācību gadā realizētā sešgadnieku apmācības pilotprojekta rezultāti.

Broks aicina diskutēt

Jau ziņots, ka Bērziņš, kurš par vienu no prioritātēm prezidenta amatā izvirzījis izglītību, atbalsta ieteikumu atteikties no budžeta vietām augstskolās un norāda uz nepieciešamību vidējā izglītībā pāriet uz 11 klasēm.

Broks, kurš atbalsta ideju par vidējās izglītības iegūšanu 18 gadu vecumā, šodien pēc tikšanās ar Bērziņu plašsaziņas līdzekļiem atzina, ka šajā jautājumā ir nepieciešams izvērst nozares speciālistu un sabiedrības diskusiju.

Augustā Latvijā notiks ikgadējās pedagogu konferences, un šis noteikti būs viens no tematiem, par ko rosinās pedagogu plašāku izvērtējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu