Rinkēvičs: Latvijai aktuāli tikai tie riski, kas aktuāli ES un NATO

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd Latvijai nav ienaidnieku, Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā «900 sekundes» teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka drošības jautājumus nevar skatīt klasiskā izpratnē. Latvijai aktuāli ir visi tie draudi un riski, kas ir aktuāli Eiropas Savienībai (ES) un NATO, piemēram, terorisms, kiberdrošība u.c.

Aizsardzības nozarei jāatjauno finansējums 2% no IKP

Aizsardzības nozarei Latvijā ir jāatjauno finansējums 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā Latvija to apņēmās, iestājoties NATO, tomēr ir skaidrs, ka tas vēl nenotiks tuvāko divu līdz trīs gadu laikā, teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Runājot par starptautisko drošību un Latvijas ieguldījumu tajā, ministrs atgādināja, ka krīzes laikā sabiedrotie ar izpratni izturējušies pret samazināto aizsardzības budžetu, tomēr tas nevar būt ilgtermiņa risinājums.

Aizsardzības budžeta palielināšana būs arī viens no jautājumiem, par ko Rinkēvičs ceturtdien plāno uzrunāt deputātus ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs.

«Protams, tas nenotiks ne divu, ne trīs gadu laikā. Zinu, ka Aizsardzības ministrija šobrīd ir izstrādājusi Aizsardzības koncepcijas projektu, kurā ir paredzēts arī konkrēts plāns pa gadiem, kādā veidā to darīt,» viņš teica.

Uz jautājumu, kādiem mērķiem nākotnē palielinātais aizsardzības budžets varētu tikt tērēts, Rinkēvičs norādīja, ka aizsardzības nozarei ir daudz problēmu, ko risināt, «sākot ar karavīru sociālajiem jautājumiem un beidzot ar bruņojuma lietām».

«Tādēļ šeit ir jāizstrādā ļoti konkrēts un detalizēts bruņoto spēku attīstības plāns, un es esmu pārliecināts, ka Aizsardzības ministrija pie tā strādā,» sacīja ārlietu ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu