Valodnieki gaida trāpīgus ieteikumus, ar ko aizstāt «forši» (292)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau desmito gadu ikviens ir aicināts iesūtīt savus ieteikumus gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam, šogad arī «Jaunvārdu kalvei», informēja Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka.

Kategorijā «Gada vārds» jāiesūta spilgtākais un trāpīgākais no tiem pēc latviešu valodas likumībām veidotajiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā izskanējuši pirmo reizi, iemantojuši vai atguvuši popularitāti vai arī lietoti ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi. Savukārt kategorijā «Gada nevārds» - spilgtākais no nejēdzīgi darinātiem vai nevajadzīgi aizgūtiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā parādījušies vai manāmi izplatījušies, vai arī jau pazīstamiem vārdiem, kas šajā gadā plaši lietoti neiederīgā vai nevajadzīgi sagrozītā nozīmē.

Kategorijā «Gada spārnotais teiciens» tiek gaidīti priekšlikumi par spilgtākajiem vai dīvainākajiem no dažādajiem teicieniem, kas attiecīgajā gadā bieži lietoti vai sabiedrībā sevišķi pamanīti.

Šogad ir izveidota arī jauna kategorija «Jaunvārdu kalve», kurā plānots rast ikdienas dzīvei derīgus un viegli saprotamus jaunvārdus.

Kā norādīja Sinka, akcijā mēģinās arī meklēt atbildes uz jautājumu «Vai tas uz palikšanu?» par sen radušos, bet nesen atdzīvojušos un plaši izmantoto vienkāršrunas vārdu «forši». Tiek gaidīti ieteikumi tā aizstāšanai.

Ieteikumus 2012.gada vārdam, nevārdam un spārnotam teicienam, kā arī «Jaunvārdu kalvei» var iesūtīt līdz 2013.gada 15.janvārim, rakstot RLB Latviešu valodas attīstības kopai uz adresi Merķeļa ielā 13, Rīga, LV-1050 vai gadavards@inbox.lv. Pieteicēji tiek aicināti iespēju robežās norādīt, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kādā saistībā lietots.

Šā gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiks paziņoti preses konferencē nākamā gada 21.janvārī. Tad paziņos arī par «Jaunvārdu kalves» krājumu.

Saņemtos ieteikumus vērtēs dažādu jomu lingvisti un valodas praktiķi no trim organizācijām - RLB Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas.

Akcijas mērķis ir veicināt vērīgāku attieksmi pret savu valodu un tās formu tīrību, ik gadu tāda notiek daudzās pasaules valstīs gan Eiropā, gan arī ASV un Austrālijā.

Komentāri (292)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu