Kas pienāksies eksprezidentiem? (89)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iecerēts, ka turpmāk bijušajiem prezidentiem dzīvoklis nepienāksies, bet būs lielākas pensijas. Šādi valsts par katru eksprezidentu ietaupītu līdz četriem tūkstošiem latu mēnesī. Vienlaikus Saeimas atbildīgā komisija atbalstīja arī ļoti pretrunīgu ideju, kas vispār liegtu saņemt eksprezidenta pensiju tiem bijušajiem prezidentiem, kas pēc amata termiņa beigām nolemtu iesaistīties politikā un kļūtu par ministriem vai deputātiem.

Eksprezidentu sociālās garantijas par nokalpoto laiku valsts galvas amatā sabiedrībā vērtē dažādi. Nesen uzmanību pievērsa Valda Zatlera dzīvokļa iegāde par pusmiljonu latu un pēc tam remonts par vēl 80 tūkstošiem, arī pārējie divi eksprezidenti bauda līdzvērtīgus labumus.

Iedzīvotājiem atšķiras viedoklis, vai bijušo prezidentu garantijas vajadzētu apcirpt

«Es nedomāju, ka to vajadzētu samazināt. Attiecīgi uz visu valsti tas ir 1 cilvēks. Tīri sadalot 500 tūkstošus uz... Latvijā ir 3 miljoni iedzīvotāju. Uz katru iedzīvotāju tas ir sestā daļa laikam lata, tas ir kaut kādi 20 santīmi, mazāk,» rēķina students Arnis.

Pasākumu vadītājs Dāvis domā, ka vajadzētu garantijas samazināt: «Visi mēs esam vienlīdzīgi, tāpēc viņiem varbūt uz kādu trešdaļu varētu, drusku vairāk varētu samazināt.»

Arī Aleksis uzskata, ka ar pensiju eksprezidentiem vajadzētu pietikt: «Viņi tur pārāk daudz, man liekas, visu saņem. Man liekas, ka tikai to

pensiju varētu saņemt, bet nekādas mašīnas,

tas man liekas pārāk daudz viņiem.»

Arī pensionāre, puķu tirgotāja Maija uzskata, ka eksprezidentiem tiek par daudz: «Protams, ka par daudz. Zinu, ka dzīvokli saņem, mašīnas saņem, sekretāre, apsardze. Priekš kam apsardze? Ja viņš labs ir bijis, tad kas viņu tur mušīs nost? Neviens. Es uzskatu, ka pirms tam viņš arī nav dzīvojis uz ielas, viņam ir bijis dzīvoklis. Mums jau pensija kāda ir? 160 lati! Es esmu bijušais mediķis, un šodien es stāvu savos 75 gados šeit!»

TNS aptauja liecina, ka absolūtais vairākums jeb

81% iedzīvotāju uzskata, ka sociālās garantijas bijušajiem Valsts prezidentiem pēc amata atstāšanas būtu jāsamazina.

Šo jautājumu pirms otrā lasījuma šodien vērtēja Saeimas atbildīgā komisija. Izmaiņas paredz eksprezidentiem vairs nepiešķirt dzīvokli un pirkt lētākas mašīnas.

Vienlaikus eksprezidentu pensija pieaugtu no 50% līdz 85% no Valsts prezidenta atalgojuma. Prezidenta kancelejas pārstāvji norādīja, ka šādi valsts mēnesī ietaupītu no diviem līdz četriem tūkstošiem latu par vienu personu.

Valsts būtiski ietaupītu

«Šajā gadījumā valsts būtiski ietaupa naudu un nav visi šie publiskie skandāli par to, kurā vietā tas dzīvoklis, cik viņš maksā bez remonta, cik viņš maksā ar remontu,» domā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Atbalstu guva arī iecere, ka bijušajiem valsts līderiem pensija nepienāktos, ja viņi kļūtu par ministriem vai deputātiem. Pret to gan iebilda Saeimas juristi, jo idejā varot saskatīt brīdinājumu bijušajiem prezidentiem neiesaistīties politikā.

«Es neesmu īsti pārliecināts, ka labi ir pateikt, ka Valsts prezidenta sociālo garantiju saglabāšanas kritērijs ir iešana politikā vai neiešana politikā, nu, tas kritērijs man liekas ļoti strīdīgs. Tas būtu tāds diezgan diskriminējošs,» uzskata Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Visticamāk, likumprojektu pirms galīgā varianta pieņemšanas vēl labos. Jāpiebilst, ka

uz līdzšinējiem eksprezidentiem sociālo garantiju ierobežojumi neattiektos.
Komentāri (89)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu