Dubultais Saules aptumsums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saules dinamikas observatorija (SDO), kas atrodas izplatījumā un nepārtraukti vēro mums tuvāko zvaigzni, 13.septembrī piedzīvoja neierastu notikumu - kosmosa objekti tās darbam vienas dienas ietvaros patraucēja veselas divas reizes.

NASA zinātniskais lidaparāts SDO, kas ar savām attēlveidošanas ierīcēm sniedz ne tikai vērtīgu informāciju par procesiem uz Saules, bet arī gādā par krāšņiem, vizuāli baudāmiem attēliem nu jau piecu gadu garumā, 13.septembrī veica ierasto uzdevumu, kad faktiski vienlaicīgi starp to un zvaigzni garām paslīdēja Mēness un Zeme.

NASA atzīmē, ka SDO katru gadu redz vairākus desmitos Zemes un Mēness izraisītu Saules aptumsumu. Tomēr šis ir pirmais gadījums, kad Mēness un Zeme Sauli aizsedz gandrīz vienlaicīgi.

Zinātnieki piezīmē, ka Zemei video redzamas izplūdušas kontūras, kamēr Mēness disks ir kā riņķis ar asām malām. Tas skaidrojams ar Zemes atmosfēru, kura dažādā augstumā bloķē atšķirīga daudzuma gaismu. Mēnesim atmosfēras nav, tādēļ nav arī izplūdušo malu.

Mēness ēna pa kreisi un Zemes ēna attēla augšpusē
Mēness ēna pa kreisi un Zemes ēna attēla augšpusē Foto: NASA/SDO
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu