Oficiālie dati: Krievijas prezidenta vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā puse balsstiesīgo

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā svētdien notiekošajās prezidenta vēlēšanās līdz plkst. 17.08 pēc Maskavas laika (plkst.16.08 pēc Latvijas laika) nobalsojuši 51,9% balsstiesīgo pilsoņu, paziņojis Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja vietnieks Nikolajs Bulajevs.

Pēc CVK sniegtās informācijas, ziņojumu skaits par pārkāpumiem vēlēšanu gaitā neesot liels.

«Skaits ir neliels. Ziņojumu par pārkāpumiem nav nemaz tik daudz. Uz visiem būtiskākajiem mēs esam reaģējuši,» žurnālistiem sacīja CVK priekšsēdētāja Ella Pamfilova.

Tomēr Krievijas opozīcijas aktīvisti un nevalstiskās organizācijas ziņo par daudziem pārkāpumiem svētdien notiekošajās prezidenta vēlēšanās.

Galvenie minētie pārkāpumi ir fiktīvu biļetenu mešana urnās, kā arī urnu novietošana ārpus videokameru redzamības loka.

Nevalstiskā vēlēšanu novērotāju organizācija «Golos» («Balss») līdz agrai pēcpusdienai bija fiksējusi 1764 pārkāpumus, tostarp gadījumus, kad novērotājiem nav ļauts veikt savus pienākumus.

Novērot vēlēšanas devušies 33 000 brīvprātīgie no opozicionāra Alekseja Navaļnija kustības, taču bijuši gadījumi, kad viņi nav ielaisti iecirkņos. Navaļnija interneta vietne ziņo par simtiem pārkāpumu, īpaši Maskavā, Piemaskavā, Sanktpēterburgā un Baškortostānā. Maskavā un Pēterburgā atbalsts pašreizējam prezidentam Vladimiram Putinam ir mazāks nekā citur valstī.

Opozīcijas aktīvisti arī vēsta par gadījumiem, kad policija ar autobusiem vedusi vēlētājus uz iecirkņiem, un kad nobalsojušie saņēmuši atlaižu kuponus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlēšanu iecirknī Maskavā žurnālistiem pauda pārliecību, ka viņa programma esot pareiza.

«Esmu pārliecināts par tās programmas pareizumu, kuru piedāvāju,» viņš sacīja.

Bez Putina vēlēšanās ir vēl septiņi kandidāti - Sergejs Baburins no nacionālistiskās partijas «Krievijas tautas savienība», Pāvels Grudiņins no Komunistiskās partijas, Grigorijs Javļinskis no liberālās partijas «Jabloko», Ksenija Sobčaka no opozīcijas partijas «Pilsoniskā iniciatīva», Maksims Suraikins no partijas «Krievijas komunisti». Boriss Titovs no Izaugsmes partijas un Vladimirs Žirinovskis no ultranacionālistiskās Liberāldemokrātiskās partijas.

Tomēr nevienam no šiem septiņiem kandidātiem nav reālu izredžu uzvarēt, un gaidāms, ka Putins paliks prezidenta amatā vēl vienu sešu gadu amata termiņu.

Pazīstamākais opozicionārs Aleksejs Navaļnijs kā kandidāts vēlēšanām netika reģistrēts, jo viņam ir krimināla sodāmība lietā, kuru viņš pats dēvē par safabricētu. Navaļnijs aicinājis prezidenta vēlēšanas boikotēt.

Balsstiesības ir 107 miljoniem Krievijas pilsoņu.

Pirmie vēlēšanu rezultāti gaidāmi pēc pulksten 20 pēc Latvijas laika, kad tiks slēgti vēlēšanu iecirkņi vistālāk rietumos esošajā Krievijas teritorijā - Kaļiņingradas apgabalā. Krievijas austrumu reģionos iecirkņi jau ir slēgti un notiek balsu skaitīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu