Kas traucē mācīties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dažiem mācīšanās nemaz nepatīk, jo ir darāmi citi darbi vai arī vienkārši gribas bez lieka saspringuma slīdēt pa skolas un augstskolas gaiteņiem.

Ko šie jaunieši darīs eksāmenos?

Sarauj un nebēdā

Pēteris mācās 11. klasē. Katrā pusgadā Pētera liecībā ir vismaz viena vai divas nesekmīgas atzīmes. Visvairāk puisim nepadodas algebra un ģeometrija. Jaunietim nepadodas arī vēsture, ķīmija un fizika. Nereti galavērtējums izšķiras starp sekmību un nesekmību.

Neskatoties uz to, Pēteris nesatraucas. Arī pamatskolā puiša atzīmes bijušas diezgan vājas, taču, kad pienācis laiks kārtot 9. klases nobeiguma eksāmenus, pāris dienās esot iemācījies visu vielu un uzsācis mācības tieši tajā skolā, kurā vēlējies. Puisis stāsta, ka viņa eksāmena rezultāti bijuši pat labāki par to klasesbiedru sekmēm, kuri mācījušies visu gadu.

Pāris apzinīgie skolas biedri, kuru eksāmena rezultāti bijuši vājāki, izteikuši puisim aizskarošas piezīmes. Pēteris nākotnē raugās optimisma pilns. Viņš teic, ka nākamajā gadā, iespējams, nesaprotamo vielu apgūs privātskolotāja vadībā, bet pirms 12. klases noslēguma pārbaudījumiem mācīšoties tik, cik nav mācījies visus vidusskolas gadus kopā. Nākotnes plānus saista ar studijām ekonomikas jomā.

Traucē darbs

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes students Jānis jau pagājušā mācību gada beigās augstskolā ir paņēmis akadēmisko gadu. Tas nozīmē, ka, kaut gan teorētiski viņš ir Latvijas Universitātes students, Jānis lekcijas neapmeklē.

Puisis mācības pārtraucis otrā kursa beigās, jo nespējis tās apvienot ar darbu — Jānis sācis strādāt kādā nekustamo īpašumu aģentūrā un jau pavasara semestrī manījis, ka darba dēļ cieš mācības. Lai neveidotos situācija, ka studiju maksa tiek maksāta par neapmeklētām lekcijām, nolēmis paņemt akadēmisko gadu, bet vēlāk studijas atsāks. Pašlaik darba pienākumu apjoms ir palielinājies, tādēļ viņš nezina, kad īsti mācības turpinās. Jānis nav izjutis darba devēja noraidošo attieksmi tikai tādēļ, ka viņam nav diploma.

Bez kontroles izlaižas

Latvijas Universitātes studente Ilze pēdējā gada laikā iekrājusi pamatīgus akadēmiskos parādus. Meitene nav nodevusi kursa darbu, arī lielākā daļa no tiem pārbaudījumiem, kuri jāraksta semestra laikā, nav nokārtoti. Ja akadēmiskos parādus nenokārtos līdz semestra beigām, meitene nedrīkstēs rakstīt sesijas eksāmenus.

Ilze gatavojas parādus kārtot tuvākajās nedēļās. Ja nu tomēr Ilze nedrīkstēs kārtot kādu no sesijas eksāmeniem, tad nekas cits neatliks kā rakstīt to nākamajā mācību gadā. Studente teic, ka nav viegli ierasties uz lekcijām, ja to apmeklējumu neviens nepārbauda. Iekavēto nodarbību dēļ neizdodas sagatavoties kontroldarbiem, tādēļ to rakstīšanu atliek uz vēlāku laiku. Rezultātā iekrājas parādi, kurus nokārtot nav viegli. Neskatoties uz nebūšanām, Ilze ir apņēmības pilna pabeigt augstskolu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu