Mācības ārzemēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespēja profesionāli izglītoties un pilnveidoties 30 valstīs «ES profesionālās izglītības programmā Leonardo da Vinci vispopulārākie ir mobilitātes jeb prakses un pieredzes apmaiņas projekti, kuru ietvaros Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja doties praksē vai kvalifikācijas celšanā uz ārzemēm,» stāsta ES programmas Leonardo da Vinci daļas vadītāja Dzintra Džonsa.

Programma Leonardo da Vinci Latvijā darbojas kopš 1998. gada. To administrē Profesionālās izglītības attīstības aģentūra (PIAA).

Šogad prakses un pieredzes apmaiņai iesniegti 100 projektu pieteikumi, no kuriem 92 atbalstīti. Kopumā pieredzes apmaiņas un prakses projektiem šogad atvēlēti 985 tūkstoši eiro, bet kopējais apstiprināto dalībnieku skaits Leonardo da Vinci mobilitātes projektos ir 644. Ar ES atbalstu praksē vai pieredzes apmaiņā ārzemēs gan profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, gan skolotāji, gan dažādu uzņēmumu darbinieki varēs doties, sākot ar šā gada 1. jūniju.

Apmēram trešdaļa projektu pieteicēju ir profesionālās izglītības iestādes, un visvairāk praksē indivīdi dodas viesmīlības industrijā, tūrismā, lauksaimniecībā, automehānikā, šūšanā, friziermākslā, kā arī biznesa un sociālajā jomā.

Vajadzīga juridiska persona

«Tā kā Leonardo da Vinci ir ES profesionālās izglītības programma, tās mērķauditorija ir visas profesionālās izglītības iestādes neatkarīgi no to statusa, kā arī visi uzņēmumi un t.s. sociālie partneri — darba devēju un darba ņēmēju asociācijas, dažādas arodbiedrības un profesionālās asociācijas. Programmas dalībnieks ir jebkurš, kas apgūst kādu profesiju vai ceļ savu kvalifikāciju, kā arī tie, kas māca un veido izglītības politiku,» stāsta Dz. Džonsa.

Viņa uzsver, ka vienīgais ierobežojums tiem, kas individuāli vēlas iesaistīties mobilitātes projektos, ir tas, ka jāatrod juridiskā persona, teiksim, profesionālās izglītības iestāde vai uzņēmums, kas ieinteresēts viņa profesionālajā izaugsmē un ir gatavs noslēgt līgumu šīs ES programmas ietvaros. Parasti projekta pieteikuma iniciatori ir iestādes un organizācijas, kurām rūp savu audzēkņu, studentu, darbinieku karjeras izglītība. «Lai noskaidrotu, kā rakstāms projekts, tās aktīvi apmeklē mūsu rīkotos bezmaksas seminārus vai konsultācijas,» stāsta Dz. Džonsa.

Ar stingrām prasībām

Programma ir ar stingrām prasībām. Dz. Džonsa norāda, ka projektā jābūt iesaistītām vismaz divām pusēm — Latvijas institūcijai, kas savu pārstāvi nosūta praksē vai pieredzes apmaiņā, un ārzemju partnerim, kas viņu uzņem. Turklāt svarīgs faktors ir ārzemju partnera uzticamība un atpazīstamība. Dz. Džonsa iesaka projektu realizāciju uzsākt, sadarbojoties ar jau zināmu partneri, vai arī izmantot Leonardo da Vinci pārstāvniecību palīdzību un EK datu bāzi.

«Leonardo da Vinci mobilitātes projektiem finansē ceļošanas izdevumus, dzīvošanu un apdrošināšanu, kā arī prakses projektos — valodas un kultūras zināšanu apguvi. Savukārt juridisko personu izmaksas ir saistītas ar projekta vadīšanu — grāmatveža, koordinatora darba, telefonzvanu apmaksu. Izmaksas sadarbības partneriem par projekta dalībnieku uzņemšanu praksē projekts neparedz, un tas nozīmē, ka ārzemēs tāpat kā Latvijā par prakses darbu indivīds naudu nesaņem,» saka Dz. Džonsa.

Visbiežāk iegāž paviršība

Uz noteiktām veidlapām aizpildītus projektu pieteikumus, vadoties pēc EK noteiktiem kritērijiem, reizi gadā izvērtē neatkarīgi eksperti. «Svarīgi, kā projekta pieteicējs atbildējis uz projekta pieteikuma veidlapā uzdotajiem jautājumiem — cik labi spējis pamatot projekta nepieciešamību, sadarbības partnera izvēli, projekta pārraudzību, finanšu aprēķinus u. c. Būtiska ir arī projekta atbilstība programmas mērķiem un prioritātēm. Projektos tipiskākās ir paviršības kļūdas, piemēram, trūkst atbildes uz kādu jautājumu, kļūdas finanšu aprēķinos, pārāk nekonkrēts projekta pamatojums,» norāda Dz. Džonsa. Sīkāka informācija par projektu rakstīšanu atrodama www.piaa.gov.lv, kā arī PIAA semināros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu