Pret sešgadīgo bērnu mācībām 1. klasē

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šodien Latvijas vecāku organizācijas «VISI» (Vecāki izglītībai, sadarbībai, izaugsmei) valdes pārstāvji un vecāku organizāciju pārstāvji no valsts reģioniem tiekas ar izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi, lai paustu attieksmi pret sešgadīgo bērnu mācībām 1. klasē.

Sarunā piedalīsies arī Cēsu pilsētas Vecāku domes priekšsēdētāja Sandra Putāne, kas nodos ministrei Cēsu pilsētas 5. un Cēsu pilsētas speciālās pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņu 177 vecāku parakstītas vēstules, kas pauž vecāku protestu pret sešus gadus vecu bērnu skolas gaitu sākšanu, portālu «Apollo» informēja Laura Zauere, Cēsu pilsētas Domes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Arī Cēsu rajona un pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu metodiķes un pedagogi ieceri likt bērnam sākt skolas gaitas no sešu gadu vecuma novērtē kā nepārdomātu un neatbilstošu sešus gadus veca bērna attīstībai un vajadzībām. Cēsu pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu vecāku viedokli ministrei paudīs arī Cēsu pilsētas Domes izglītības metodiķe Dzintra Kozaka, LVO VISI Vidzemes koordinatore.

Vēstulē, ko parakstījuši 140 Cēsu speciālās pirmsskolas izglītības iestādes vecāki, norādīts, ka Izglītības likuma 6. pantā noteikts, ka izglītības sistēmas pirmā pakāpe ir pirmsskolas izglītība. Tā īstenojama no dzimšanas līdz septiņu gadu vecumam, kā arī likumā atzīmēts, ka pirmsskolas izglītība ir pakāpe, kurā notiek personības daudzpusīga veidošanās, veselības stiprināšana, sagatavošanās pamatizglītības apguvei, pirmsskolas periodā bērns gatavojas savai turpmākajai dzīvei — fiziski, garīgi un emocionāli.

Vecāki vēstulē atzīmē, ka mūsdienās bērniem ir tendence uz stājas vājumu, ko skolas laikā pastiprina smagās mugursomas: «Sešus gadus vecam bērnam mugurkauls ir vēl vājāks nekā septiņgadīgam. Topošajam pirmklasniekam pašam apzināti ir jāgrib iet skolā, jāgrib mācīties — jābūt izveidotai tā sauktajai mācību motivācijai. Tā nav izveidojusies vēl daudziem septiņgadīgiem bērniem, nerunājot jau par sešgadīgiem. (..) Mēs, Cēsu speciālās pirmsskolas izglītības iestādes vecāki un arī pedagogi, esam pret 1. klases sākšanu no sešu gadu vecuma! Mēs vēlamies, lai ar mūsu bērniem pirmsskolā strādātu izglītoti pirmsskolas skolotāji! Mēs nevēlamies, lai mūsu bērni tiktu pakļauti kārtējām eksperimentam!»

Arī Cēsu pilsētas 5. pirmsskolas iestādes «Akmens ligzda» vecāku padome un vēl 34 vecāki parakstījuši vēstuli, kurā pausta attieksme pret sešgadīgo bērnu skolas gaitu sākšanu: «Šobrīd netiek domāts par bērniem, par viņu psiholoģisko gatavību citai videi, citai dienas kārtībai, citai atbildības pakāpei, par to, kādu ietekmi šāds solis atstās uz bērnu garīgo attīstību! Kā šis lēmums ietekmēs bērnu vecākus, kuri mūsu valstī strādā pārsvarā no plkst. 8.00 līdz plkst. 17.00 un ilgāk un nevar tā vienkārši beigt darbu pusdienlaikā? (..) Diemžēl neredzam iespēju, ka tas būtu iespējams šodienas Latvijā, arī algot auklīti šajos krīzes apstākļos var atļauties retais! Latvijā ir radīta laba pirmsskolas izglītības sistēma — mācību programmas, atbilstoši izglītoti pedagogi, kas aktīvi strādā ar pirmsskolas vecuma bērniem, vai gribam to graut? Vai nebūtu vērtīgāk šeit paskatīties uz citu valstu pieredzi un pagarināt mācību gadu par vienu mēnesi, lai bērni skolu absolvētu 18 gadu vecumā un būtu «vienlīdzīgi konkurences nosacījumos»?»

Negatīvu attieksmi pret sešgadīgu bērnu mācībām 1. klasē paudušas arī Cēsu 1. pirmsskolas un Cēsu 1. pamatskolas vecāku padomes.

Cēsu Vecāku padome darbojas jau vairāk nekā četrus gadus, un tajā ir 11 dalībnieki, kas pārstāv Cēsu pamatskolas, vidusskolu un ģimnāzijas. Vecāku dome uztur saikni starp izglītības iestādēm no vecāku viedokļa, rūpējas par bērniem drošas vides veidošanu pilsētā, organizē vecāku izglītošanos un veic citas sabiedriskas aktivitātes. Kā arī Vecāku dome uztur saikni ar Latvijas vecāku apvienību VISS, kas, sadarbojoties ar LR Izglītības un zinātnes ministriju, veic dažādu viedokļu aptauju par izglītības procesu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu