PS iestājas par obligātu vidējo izglītību

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partija «Pilsoniskā savienība» (PS) uzskata, ka valstī jāpāriet uz obligāti vidējo izglītību. PS Saeimas frakcija iesniegusi vairākus priekšlikumus likumprojektam «Grozījumi Izglītības likumā» trešajā lasījumā, un šis ir viens no principiāli svarīgākajiem, portālam «Apollo» pavēstīja PS preses sekretāre Dace Balode.

PS ierosina noteikt, ka vidējās vispārējās izglītības vai vidējās profesionālās izglītības iegūšana ir obligāta. Šis ir arī viens no PS programmatiskajiem uzstādījumiem — Latvijai vajadzīgi gudri cilvēki.

PS Saeimas frakcijas deputāts Kārlis Šadurskis uzsver: «Izglītība sistēmai jāsagatavo jaunieši globālai konkurencei zinātnes, inovāciju un tehnoloģiju jomā. Mūsu bērniem jāspēj konkurēt ar attīstītāko Eiropas Savienības valstu skolēniem un jāspēj kļūt konkurētspējīgākiem arī augstākās izglītības apguvē.»

Normai par to, ka vidējā vispārējā vai vidējā profesionālā izglītība Latvijā ir obligāta, būtu jāstājas spēkā 2011. gada 1. janvārī, un šis noteikums neattiektos uz personām, kuras dzimušas līdz 1970. gada 1. janvārim.

PS uzskata, ka savulaik obligātu vidējo izglītību atcēla kā sava veida «sociālisma palieku», taču līdzšinējā pieredze liecina, ka tas bijis pārsteidzīgs solis. Lai arī vidējās izglītības obligātums var pazemināt kopējos statistiskos rādītājus, ieguvums ir neatsverams — kopējā sabiedrības izglītotība nesīs daudz lielākus augļus, un mūsu cilvēkkapitāls ievērojami paaugstināsies. Tas dos milzīgu ieguldījumu sabiedrības un valsts kopējam labumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu