Eksperta viedoklis: Kāpēc bērnam sāp auss?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne tikai rudens un ziemas sezonā, kad ir izplatītas dažādas infekcijas, bet arī vasarā bērni nereti sūdzas par sāpēm ausīs. Rīgas Stradiņa universitātes asistente un otorinolaringoloģe Kitija Daina atgādina, cik svarīgi ir noskaidrot patieso ausu sāpju iemeslu un izvēlēties pareizu ārstēšanu, lai nerastos komplikācijas un neattīstītos citas nopietnas slimības. 

«Vidusauss iekaisums ir viens no biežākajiem ausu sāpju iemesliem bērniem, un novēlota vidusauss iekaisuma diagnostika var izraisīt nopietnas komplikācijas, tajā skaitā dzirdes zudumu,» brīdina asistente Kitija Daina. «Vidusauss sastāv no bungu dobuma, kurā ir trīs dzirdes kauliņi, un iekšējā dzirdes kanāla, kas savieno bungu dobumu ar aizdeguni. Un tieši šī iekšējā dzirdes kanāla nefunkcionēšana veicina vidusauss iekaisuma attīstību.»

Trīs galvenie iemesli, kas neļauj funkcionēt iekšējās dzirdes kanālam bērna vecumā, ir infekcija aizdegunē – iesnas, palielināta aizdegunes mandele jeb adenoīdi un dažādas blakusslimības, piemēram, alerģija vai atviļņa slimība.

Visbiežāk vidusauss iekaisums bērnam izpaužas ar sāpēm auss apvidū, nereti viņam ir drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, slikta ēstgriba, nogurums, aizkaitinājums. Mazie bērni var būt nemierīgi, īpaši naktī. «Lielāki bērni sūdzēsies arī par dzirdes zudumu, tādu kā troksni ausīs vai pat galvas reiboni. Pret vidusauss iekaisumu, protams, jāizturas ļoti nopietni, jo dažkārt šāds iekaisums noved pie komplikācijām, tajā skaitā, pie aizauss kaula iekaisuma, meningīta, smadzeņu abscesa u. c.» skaidro Kitija Daina.

Taču vidusauss iekaisums nav vienīgais auss sāpju iemesls. Vasarā, kad bērni daudz peldas un nirst, bieži novērojams ārējās auss iekaisums un ārējās auss gliemežnīcas iekaisums, tādēļ ārste iesaka izvairīties no dziļas niršanas un peldēšanas netīrās ūdenstilpnēs.

«Arī pārlieku auss tīrīšana ar vates kociņu nelabvēlīgi ietekmē ārējo auss eju un var veicināt iekaisumu. Bet dažreiz auss sāpes nav saistītas ar auss iekaisumu. Piemēram, pacients sūdzas par sāpēm ausīs, kad viņam ir rīkles iekaisums, – kakla sāpes izstaro uz ausi,» piebilst Daina.

Jebkurā situācijā ir jānoskaidro auss sāpju iemesls. Ja auss sāp naktī vai tad, kad nav pieejams ārsts, jālieto pretsāpju līdzekļi, taču tuvāko divu dienu laikā jāmeklē tuvākā medicīniskā palīdzība, lai noskaidrotu patieso sāpju iemeslu un sāktu ārstēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu