Vecākiem slimnīcās vienota kārtība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzturoties slimnīcā, mātes vairāk domā par bērna labsajūtu, nevis savu komfortu.

Pēc bērnu slimnīcas «Gaiļezers» un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas juridiskās apvienošanas iestādes pamazām kļūst par vienu veselumu. Arī kārtība, kādā vecāki slimnīcā pastāvīgi var palikt kopā ar bērnu, tagad ir vienota. Tādējādi, piemēram, «Gaiļezera» slimnīcā ir atcelti iepriekšējie noteikumi, kad vecākiem bija atsevišķi jāmaksā par dušu.

«Tam, ka māte var palikt slimnīcā pie bērna, kamēr viņš ārstējas, ir ļoti liela nozīme. Ne tikai maziem bērniem. Arī kad mani lielākie bērni ir slimojuši, ir bijis svarīgi, lai mamma būtu blakus. Viņi jau tā ir nobēdājušies un sabijušies,» klāstīja limbažniece Liene Leimane, kura līdzās savam pusotra gada vecajam bērniņam jau otro nedēļu pavada Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Arī ārsti sacīja, ka mātes klātbūtnē bērns jūtas drošāk. Viņš emocionāli jūtas labāk, un tas arī veicinot izārstēšanos.

Līdz trīs gadu veca bērna tēva vai mātes uzturēšanos slimnīcā apmaksā valsts. Lielāku bērnu vecākiem, ja vien ārsts nav atzinis klātbūtni par nepieciešamu ārstēšanās procesā, abās bērnu slimnīcās jāmaksā trīs lati diennaktī, stāstīja bērnu slimnīcas ārste Anda Flaumane. To nosakot apvienotās slimnīcas valdes lēmums.

A. Flaumane paskaidroja, ka vecāki pa nakti parasti varot palikt tajā pašā palātā, kur bērni. Ja ir brīva guļvieta, var izmantot to, ja nav, izlīdzas ar saliekamajām gultām. Pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas esot arī tādas kā vecāku kopmītnes. Ārste piebilda, ka vecākiem ir iespēja par dārgāku maksu mitināties palātā, kurā māte vai tēvs būs divatā ar bērnu.

Par ēšanu vecākiem, ja vēlas paēst slimnīcas ēdnīcā, jāmaksā atsevišķi. Jāiegādājas īpaši taloni. Brokastis maksā 40 santīmus, pusdienas — 85, vakariņas — 35 santīmus. A. Flaumane gan piebilda, ka mātēm, kuras savus bērnus līdz gada vecumam baro ar krūti, maltītes ir bez maksas.

Mātes iespēju palikt pie bērniem izmantojot bieži. Tas gan esot atkarīgs arī no tā, kādā nodaļā, ar kādām kaitēm slimo bērns un cik patstāvīgs viņš ir. Arī L. Leimane slimnīcā novērojusi, ka mātes pie bērniem paliek gandrīz vienmēr, ir arī kāds tēvs.

Šī nav pirmā reize, kad kopā ar kādu no saviem bērniem L. Leimane ir slimnīcā. Viņa salīdzināja, ka Limbažos atšķirībā no Rīgas bērnu slimnīcām mātei par palikšanu bijis jāmaksā 1,50 lati. Cenā iekļauta ēdināšana.

Rīgā ar ēšanu vecākiem esot problēmas. Ja viņi neizmanto slimnīcas piedāvājumu, pie ēdamā neesot viegli tikt, ja nu kāds to atnesot. Slimnīcas tuvumā pārtikas veikalu tikpat kā neesot. L. Leimane piebilda, ka ēšana vairāk pārdomāta slimnīcā varēja būt mazulīšu māmiņām, kuras bērniņus baro pašas. Ēdienreizes esot apmaksātas, bet ieturēties jādodas uz ēdnīcu. «Tas ir kaut kā nepārdomāti. Tie bērniņi ir tik mazi. Guļ pie sistēmām. Viņus taču ne uz brīdi nedrīkstētu pamest. Nav jau viņu [mammu, kas baro bērnu ar krūti] mums te nodaļā tik daudz — divas trīs. Varēja kaut ko izdomāt,» sprieda L. Leimane.

«Neatkarīgās» sastaptā četrgadīgās Tatjanas māmiņa Natālija atzina, ka par apstākļiem īpaši nedomā. Lai arī par pastāvīgu uzturēšanos slimnīcā maksā, viņai esot minimālas prasības. «Vienalga, kā ar mani, galvenais, lai pret bērnu labi izturas,» viņa stingri noteica. Slimnīcā viņa pavadījusi jau pusotras nedēļas. Lai kavētu laiku, Natālija liekot mozaīkas, kamēr meitiņa kopā ar citiem bērniem spēlējoties spēļu telpā. Gan viņa, gan meita sailgojušās pēc mājām, kur palicis vīrs kopā ar Taņas vecāko brāli. Taču galvenais esot izārstēties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu