Vai ir labi reizēm iekaustīt savus bērnus?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aurimas Adomavicius, CC BY-ND 2.0

Lai arī bērnu iekaustīšana un pēršana mūsdienās lielākoties tiek uzskatīta par nepieņemamu, tomēr pētījumā atklājies, ka tikai 14 procenti no aptaujātajiem vecākiem bērna iekaustīšanu neizvirza kā vienu no audzināšanas paņēmieniem.

Kā vēsta izdevums «Conversation», daudzi vecāki bērna noslānīšanu audzināšanas nolūkos neuzskata par neko nepareizu tāpēc, ka paši bērnībā cietuši no tēva vai mātes smagās rokas. Viņi arī apgalvo, ka nekāds ļaunums tiem nav nodarīts. Bet vai tā tiešām ir patiesība?

ASV zinātnieki savā pētījumā aptvēra 50 gadus ilgu laika posmu, izanalizējot aptuveni 160 tūkstošus bērnu. Rezultātā pētnieki secināja, ka bērna iekaustīšana to vairāk iespaido negatīvi nekā pozitīvi, jo ar sitieniem bieži tiek panākts vēlamajam pilnīgi pretējs efekts. Tika pierādīts arī tas, ka tie bērni, kas tiek regulāri iekaustīti, vēlāk piedzīvo dažādas garīgas kaites un izteiktu agresivitāti.

Zināms, ka Lielbritānijā bērnus vecākiem atļauts iekaustīt pilnīgi legāli, tajā pašā laikā, cits likums aizliedz iekaustīt citus pieaugušos vai dzīvniekus. Galvenais noteikums, paceļot roku pret savu bērnu, ir tāds, ka vajag izvairīties no redzamiem miesas bojājumiem, tāpēc, ja ir vēlme «samizot» savu atvasi, tad jālūko, lai nepaliek zilumi.

Pirms pieņemt likumu, kas atļautu iedunkāt bērnus, likumdevēji piedzīvoja pamatīgu galvas lauzīšanu, jo nav viegli saprast, kad sitieni ir pārāk stipri. Lai arī zilumu un nobrāzumu neesamība dažos gadījumos varētu liecināt par to, ka bērns saņem tikai audzinošus pliķus, tomēr bērniem ar tumšāku ādas krāsu, nobrāzumi un zilumi var būt grūtāk saredzami. Likums arī var mulsināt vecākus, kuriem pirms bērna «piekaušanas», var nebūt skaidrs, cik stipri būtu jāsit, lai zilumi neveidotos.

Tomēr ir skaidrs, ka, ja arī šķiet, ka mērens belziens vai pēriens var ātri pāraudzināt bērnu un likt tam saprast svarīgas lietas, tomēr tā var kļūt par paliekošu traumu bērna psihē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu